popotas dimitris398χ289 telios kostas vert 

karabina maria diafimisi gortzi maria 3

siokas1 kapekas sakis

papas makis 373096172 122112103220021649 4638152044780089988 n

apo rizo lappa sofia4

gennadios kedriki1 tsiakos baner omilias

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Typography

Έντονη ανησυχία στις υγειονομικές υπηρεσίες για τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα - Λεπτοσπείρωση και ιός του Δυτικού Νείλου απειλούν τους πλημμυροπαθείς


Με το βλέμμα στραμμένο στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία το μολυσμένο νερό της πλημμύρας είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Τα πρώτα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία έχουν εκδηλωθεί, με τους ειδικούς να περιμένουν περισσότερα, τη στιγμή που εντείνεται η επιτήρηση και για άλλα λοιμώδη νοσήματα όπως είναι η λεπτοσπείρωση και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Το Υπουργείο Υγείας και οι κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες εστιάζουν σε δύο βασικά προβλήματα σε ό,τι αφορά στη δημόσια υγεία την επόμενη ημέρα της κακοκαιρίας Daniel: Τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες εστιάζουν σε δύο βασικά προβλήματα μετά την κακοκαιρία Daniel: Τα μολυσμένα νερά και τα νεκρά ζώα

Έως χθες το απόγευμα είχαν καταγραφεί 36 περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, στην πλειονότητά τους με ήπια συμπτωματολογία που δε χρειάστηκαν νοσηλεία. Για έναν 82χρονο άνδρα από χωριό κοντά στα Τρίκαλα απαιτήθηκε περαιτέρω φροντίδα, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ιογενή ή τροφιμογενή γαστρεντερίτιδα. Παράλληλα, τρεις κάτοικοι χωριού που επλήγη από τις πλημμύρες εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα καθώς ήρθαν σε επαφή με το νερό στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν συντοπίτες τους. Τα άτομα αυτά αντιμετωπίστηκαν με χορήγηση αντιβίωσης και είναι καλά στην υγεία τους.

«Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα. Έχουμε ερπετά, τρωκτικά, νεκρά πτηνά, ζώα εκτροφής. Όλα αυτά έχουν παρασυρθεί μαζί με φερτά υλικά, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Γι' αυτό οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να μην έρχονται σε επαφή με τα νερά. Τα αντιμετωπίζουμε σα να είναι δυνητικά μολυσματικά», σημείωσε (ΕΡΤ) η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εφιστώντας την προσοχή σε σχέση με τη χρήση του νερού.

Τόνισε δε ότι το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν είναι πόσιμο, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο ούτε για προσωπική υγεινή, δηλαδή για ντους και πλύσιμο δοντιών. Για να κάνει κάποιος μπάνιο με αυτό το νερό απαιτείται να το βράσει στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά και έπειτα αφού κρυώσει να το χρησιμοποιήσει. Όπως είναι αυτονόητο, το νερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε στη μαγειρική. Επιπλέον, μετά την υποχώρηση των νερών, για την καθαριότητα των σπιτιών είναι απαραίτητη η χρήση προστατευτικών μέσων και απολυμαντικού.

Για να κάνει κάποιος μπάνιο με αυτό το νερό απαιτείται να το βράσει στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά, τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποιούνται έλεγχοι για την ποιότητα του νερού και οι πολίτες καλούνται να συμμορφώνονται με τις συστάσεις των τοπικών αρχών. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι το νερό να είναι πόσιμο στις πληγείσες περιοχές θα φανεί από τις αναλύσεις και δεν είναι ίδιο για κάθε περιοχή. Συνεπώς, μέχρι οι πολίτες να λάβουν διαβεβαίωση ότι το νερό είναι πόσιμο πρέπει να προτιμούν το εμφιαλωμένο.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συντονίζει την επιχειρησιακή δράση του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας στη Θεσσαλία, τα πρώτα δείγματα από το δίκτυο ύδρευσης έχουν φτάσει στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Σάββατο και χθες έφτασαν δείγματα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η λήψη δειγμάτων από Καρδίτσα και Βόλο όπου θα γίνει επιτόπια επίσκεψη με κλιμάκιο.

Καταγραφή λοιμωδών νοσημάτων

Η ποιότητα του νερού είναι ο πρώτος άξονας των παρεμβάσεων στο πεδίο της δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές. Ο δεύτερος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση πιθανών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με παθογόνα. Έχει στηθεί ένα δίκτυο καταγραφής από τα σημεία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Την ίδια στιγμή, δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα η οποία θα λειτουργεί από σήμερα και σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια θα καταγράφονται οι νοσηλείες που σχετίζονται με αυτά τα νοσήματα αλλά και όσοι προσέρχονται σε δομές υγείας. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους διευθυντές των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των ιατρικών υπηρεσιών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας για να ενημερωθούν ως προς τη διάγνωση των νοσημάτων αυτών. Επίσης, έχει ενισχυθεί η διαγνωστική ικανότητα του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, με αναλυτές άμεσης ανίχνευσης παθογόνων. Με παρόμοιους αναλυτές θα ενισχυθούν και 12 κέντρα υγείας στις πληγείσες περιοχές για να υπάρχει καλύτερη διάγνωση των νοσημάτων.

Ο τρίτος άξονας αφορά στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Ήδη ξεκίνησε η επιτήρηση των κουνουπιών, τόσο στο στάδιο της προνύμφης όσο και των ενηλίκων με παγίδες. Όπου απαιτηθεί θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλία είναι μια Περιφέρεια που καταγράφει έτσι και αλλιώς αρκετά περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

e-max.it: your social media marketing partner

tsiakosA3 

ix7

mbgif2

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

tsiakosA3

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->