popotas dimitris398χ289 telios kostas vert   

karabina maria diafimisi  gortzi maria 3

siokas1 kapekas sakis

papas makis 373096172 122112103220021649 4638152044780089988 n

apo rizo lappa sofia4

gennadios kedriki1 tsiakos baner omilias

  

ΕΛΛΑΔΑ
Typography

Ξεκινούν εμβολιασμοί για τέτανο και ηπατίτιδα Α

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατάσταση, με ανατροπές στην εξέλιξη και τη διαχείρισή της, και ζητούν από τους κατοίκους να συμμορφώνονται στις υγειονομικές οδηγίες, ώστε να αποφευχθούν εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων. Ήδη ξεδιπλώνεται ένα υγειονομικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, που από σήμερα περιλαμβάνει και εμβολιασμούς για τον τέτανο και την ηπατίτιδα Α.

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου, των πληρωμάτων που επιχειρούν στο πεδίο, των πυροσβεστών, των εθελοντών πυροσβεστών και όποιου άλλου επιθυμεί, στο Κέντρο Συντονιστικών Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εκεί μια μόνιμη ομάδα του ΕΟΔΥ παρέχει το εμβολιασμό σε όποιον το επιθυμεί. Επίσης σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός και σε χωριά της Καρδίτσας, που έχουν πληγεί από τις καταστροφές. Ο εμβολιασμός των πολιτών έναντι του τετάνου γίνεται σε συνεργασία και με τις ΤΟΜΥ, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την 5η Υ.Πε, χωριό-χωριό, σπίτι-σπίτι. Ο εμβολιασμός θα επεκταθεί σε όλες τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να προστατευτούν και να βοηθηθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών στις ανάγκες υγείας που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάλη, «αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας. Αυτό θα κάνουμε, αυτό είναι το νέο μοντέλο το οποίο θα δουν οι πολίτες σε όλη τη χώρα, τις ΤΟΜΥ, τις κινητές μονάδες να πηγαίνουν, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους επισκέπτες υγείας χωριό-χωριό, σπίτι-σπίτι, για να μπορέσουν να παρέχουν τη φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη οι πολίτες σε αυτή τη χώρα, εκεί ακριβώς που ζουν και εργάζονται χωρίς να ταλαιπωρούνται. Αυτό είναι το όραμά μας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αυτό θα δείτε να ξετυλίγεται το αμέσως επόμενο διάστημα και σε σχέση με αυτή την τετραετία».

Όπως ανέφερε η κα Αγαπηδάκη, «το σημαντικό εδώ είναι όταν έχει κανείς συμπτώματα, να πηγαίνει στο γιατρό. Για να διευκολύνουμε τους πολίτες, επειδή ακριβώς δεν είναι εύκολο να μετακινούνται, έχουμε τις κινητές μονάδες και της πρωτοβάθμιας, παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάνουν αξιολόγηση συμπτωμάτων στο πεδίο, επισκέπτονται ηλικιωμένους, ανθρώπους οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες υγείας. Έτσι, δεν στεκόμαστε μόνο σε αυτούς που φτάνουν στις υπηρεσίες υγείας, αλλά το Υπουργείο Υγείας φτάνει στα σπίτια των πολιτών».

Σε τουλάχιστον 6 βδομάδες θα διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και περιβάλλονται από ύδατα μολυσμένα με ακαθαρσίες, λύματα, νεκρά ζώα. Τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης είναι ανύπαρκτα ή πολύ περιορισμένης έκτασης και τα λύματα αναμιγνύονται με το πόσιμο νερό, μετατρέποντάς το σε βόμβα για τη δημόσια υγεία. Κάποιες λοιμώδεις ασθένειες, όπως οι γαστρεντερίτιδες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους και για άλλες τις επόμενες εβδομάδες, όπως η λεπτοσπείρωση (μέχρι τώρα καταγράφονται ύποπτα κρούσματα αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα) και η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, τα παθογόνα των οποίων έχουν μεγαλύτερο χρόνο επώασης.

Από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων το οποίο λειτουργεί στη Λάρισα από το υπουργείο Υγείας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, γίνεται επιδημιολογική και εντομολογική επιτήρηση.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός - των πιο σοβαρών περιστατικών από τις χιλιάδες προσελεύσεις που έχουν καταγραφεί στις δομές υγείας της Θεσσαλίας- περιλαμβάνει 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, με τα επιβεβαιωμένα παθογόνα που έχουν εντοπιστεί να είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.Έχουν καταγραφεί και 308 κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού, με τις συγκεκριμένες λοιμώξεις να σχετίζονται με την πλημμύρα εμμέσως, λόγω του συγχρωτισμού των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους.

Επίσης, πληθαίνουν τα δερματικά προβλήματα σε άτομα που έχουν εκτεθεί στο μολυσμένο νερό, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος καθώς και από μύκητες.

Ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός

«Πρόκειται για μία μεγάλη μάχη. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και επιχειρούν. Με την επιτήρηση έχουμε όλη την εικόνα και μπορούμε να κάνουμε τα σωστά επιχειρησιακά βήματα. Ζητάμε από τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται αλλά ούτε να εφησυχάζουν. Είναι σαφές πως δεν υπάρχει κανονικότητα, και γι αυτό τους ζητάμε να ακούνε τους ειδικούς, να ακολουθούν τις οδηγίες που δίδονται και να συνεργάζονται όταν χρειάζεται μαζί μας. Καταλαβαίνουμε το σοκ που βιώνουν και γι αυτό προσπαθούμε και με τις τηλεφωνικές γραμμές για τα θέματα δημόσιας υγείας και για την ψυχική υγεία να τους βοηθήσουμε» λέει στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η κυρία Αγαπηδάκη.

Κομβικής σημασίας είναι η επαναφορά του δικτύου υδροδότησης και αποχέτευσης στην προτέρα κατάσταση, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πρώτα αποστράγγιση των λιμναζόντων υδάτων, μετά αποκατάσταση δικτύων και τέλος χλωρίωση του πόσιμου νερού.

 «Ο κίνδυνος θα αρχίσει να μειώνεται για τους κατοίκους της Θεσσαλίας όταν γίνει η αποστράγγιση των λιμνάζοντων υδάτων. Μέχρι τότε οι κάτοικοι δεν θα διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο και πόσιμο νερό, έχουν χάσει δηλαδή δύο από τις τρεις κατακτήσεις (το άλλο είναι η συντήρηση και η ασφάλεια των τροφίμων, που την έχασαν τις πρώτες ημέρες) του 19ου αιώνα που άλλαξαν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Είναι σαν να ζουν στο 1870. Μέχρι να αποκατασταθούν οι τεράστιες αυτές ζημιές έχουν γυρίσει πίσω 150 χρόνια» λέει, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μία τεράστια υδάτινη χωματερή και σε νεκροταφείο ζώων. Από την περασμένη Πέμπτη έχει εντατικοποιηθεί ο ρυθμός συλλογής των χιλιάδων νεκρών ζώων, καθώς άνοιξε η πρόσβαση προς το ειδικό αποτεφρωτήριο στη Βέροια.

«Όλα τα λιμνάζοντα ύδατα είναι μολυσμένα από βιολογικά στοιχεία (λύματα από αποχετεύσεις και βόθρους), από τοξικά στοιχεία (απορρίμματα από εντομοκτόνα, λιπάσματα, πετρελαιοειδή) καθώς και από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που άφησαν τα χιλιάδες νεκρά ζώα. Τα βιολογικά στοιχεία χρειάζονται περίπου 3 μήνες για να αποβληθούν από τον υδροφόρο ορίζοντα. Τα τοξικά είναι τα πλέον επικίνδυνα γιατί δεν διασπώνται εύκολα - αυτά αποτελούν και τον πιο σημαντικό κίνδυνο σε βάθος χρόνου. Τα νεκρά ζώα αφήνουν παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά είναι γνώριμα βακτήρια ή μικρόβια, τα οποία δεν προκαλούν τύφο ή χολέρα όπως λανθασμένα ακούγεται. Πρόκειται για ζώα που προορίζονταν για βρώση. Ο κίνδυνος που γεννούν τα νεκρά ζώα είναι να προσελκύσουν άλλα ζωντανά ζώα, όπως πχ τρωκτικά. Τα τελευταία ευθύνονται για τη λεπτοσπείρωση, ένα νόσημα που περιμένουμε να το δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Σε αναμονή βρισκόμαστε επίσης και για τα κουνούπια, αλλά μόνο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, όχι για την ελονοσία όπως διαδίδεται και είναι λάθος» αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.

Πηγή www.protothema.gr , www.healthview.gr

e-max.it: your social media marketing partner

tsiakosA3 

ix7

mbgif2

 

  

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

tsiakosA3

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->