ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Εκανε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη συνεδρίασή του της 20ης Ιουνίου 2024 - Επιστολή προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Το ψήφισμα:
Αγαπητό Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ως επιτροπή μετεγκατάστασης του χωριού μας Βλοχού Καρδίτσας εκπροσωπώντας 115 οικογένειες ιδιοκτήτης κατοικίας κατεστραμμένης καθ ολοκληρία έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω.

Κατόπιν της πλημμύρας που προέκυψε μετά την κακοκαιρία Daniel και την επανάληψη της, που προέκυψε μετά την κακοκαιρία Elias έχουμε αντιληφθεί με τον πιο επώδυνο τρόπο, ότι το χωριό μας, οι περιουσίες μας, η ασφάλεια μας εν γένει, αποτελούν έρμαιο των εκάστοτε πλημμυρικών φαινομένων μετά από εν δυνάμει ίδιας έντασης κακοκαιρίες αλλά και από ανθρώπινες παρεμβάσεις ή παραλείψεις ή ακόμα αδυναμίες εκτέλεσης έργων προστασίας.

Για εμάς δεν υφίσταται πλέον το ερώτημα παραμονής, μετά την αποκατάσταση-επισκευή των οικιών μας, παρά μόνο η ανάγκη άμεσων ενεργειών για την ολοκλήρωση, στο ει δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα, της μετεγκατάστασης μας στην περιοχή που έχει ορίσει με την απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά.

Στο υφιστάμενο, αν μπορεί κανείς να το αποκαλέσει έτσι, χωριό έχουν εκλείψει οι κοινωνικές δομές, η κοινωνική συνοχή, αλλά και οποιασδήποτε μορφής υποδομή για την υποστήριξη της ζωής στο κατεστραμμένο χωριό μας.

Η επισκευή των αναχωμάτων, όπως έγινε μέχρι τώρα, είναι ελλιπής, χωρίς πραγματική προστασία, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε βροχή της 1 Μαρτίου, αυτά έγιναν φίλτρα όπου πολύ εύκολα τα διαπερνούσε το νερό. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε την πιθανή εξέλιξη μίας νεότερης πλημμύρας, αν η βροχόπτωση ή η κακοκαιρία ήταν ίσης ή μικρότερης έντασης με την αντίστοιχη του Daniel.

Μέχρι τώρα τα χωράφια μας δεν έχουν αποκατασταθεί από τα φερτά υλικά ή από την απώλεια χώματος, με αποτέλεσμα να μην είναι καλλιεργήσιμα και να χάνονται τα προς το ζειν εισοδήματά μας.

Υποδομές παρόχθιων εγκαταστάσεων δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα με αποτέλεσμα ακόμα και στα λιγοστά χωράφια που μπορούμε να καλλιεργήσουμε να μην έχουμε τη δυνατότητα, ακόμα και τώρα, εν μέσω καύσωνα, να ποτίσουμε τα σπαρτά και πάλι να οδεύουμε σε νέα οικονομική καταστροφή.

Τα πνιγμένα ζώα μας, παρά τις εξαγγελίες, δεν αποζημιώθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν, ενώ μέχρι τώρα συναντάμε διάφορα εμπόδια για την ένταξη στα διάφορα μέτρα, όπως το 5.2, για την αντικατάσταση σταυλικών εγκαταστάσεων και ζωικού κεφαλαίου.

Μετά από όλα τα παραπάνω, σας καλούμε όπως προβείτε σε ψηφοφορία των παρακάτω διεκδικήσεων μας:

1) Να προβεί η περιφέρεια στις απαραίτητες ενέργειες και σε συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών όπως Διεύθυνση Γεωργίας, Δασαρχείο, Κτηματική Υπηρεσία, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε αυτές να αποφανθούν για την περιοχή και την παραχώρηση της σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά προς εγκατάσταση των νέων οικιών μας.

2) Η Περιφέρεια Θεσσαλίας να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει από την Κυβέρνηση τα απαιτούμενα κονδύλια για απαραίτητες εργασίες αρμοδιότητάς της για την εγκατάσταση του νέου οικισμού στην περιοχή Παλαμά.

3) Η Περιφέρεια Θεσσαλίας να εξασφαλίσει χωρίς καθυστέρηση την απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις αποκαταστάσεις των αναχωμάτων στην πλήρη έκταση τους χωρίς εκπτώσεις σε μελέτες, προδιαγραφές και υλικά.

4) Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με ευθύνη των κρατικών φορέων ώστε να αποκατασταθούν τα χωράφια μας με απομάκρυνση των φερτών υλικών και μπάζωμα των χωραφιών που έχασαν τα χώματα τους, καθώς και στις εργασίες αποκατάστασης των παρόχθιων για την άρδευση τους.

5) Να ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα μεταφορά και διανομής νερού, να δημιουργηθούν οι αναγκαίοι πρόσθετοι ταμιευτήρες, καθώς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου.

6) Να προχωρήσει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με κρατική ευθύνη, των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας

7) Να προβεί η περιφέρεια στις κατ' αρμοδιότητα ή ακόμα και σε συντονισμό ή προτάσεις προς τον ΕΛΓΑ, ΔΑΟΚ και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο για την ει δυνατόν συντομότερη αποζημίωση και ένταξη στο μετρό 5.2 για τους κτηνοτρόφους του χωριού μας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιου στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων για:

1) Αποζημιώσεις 100% για τις καταστροφές περιουσίας, κατοικίας, καλλιεργειών, κτηνοτροφικού κεφαλαίου, υποδομών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

2) Την απαλλαγή των κατοίκων του Βλοχού, από λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ΕΝΦΙΑ.

3) Χωρίς καθυστερήσεις, να δίνετε το επίδομα ενοικίου σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εως την κατασκευή των νέων κατοικιών. Όχι στην παραμονή σε Κοντέινερ και καταυλισμούς που μπορεί να κρατήσουν χρόνια.

4) Άμεσα μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών.

5) Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία. Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ασφάλεια ποιότητας του νερού.

 Για το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
Η Πρόεδρος

 Τσαγανού – Βασιλικού Χρυσούλα


Διαβιβαστική επιστολή προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην Τακτική Συνεδρίαση του την 20η Ιουνίου 2024, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Μετεγκατάστασης Βλοχού Παλαμά και επιθυμώντας να δηλώσει την στήριξή του στους κατοίκους της πληγείσης περιοχής, εξέδωσε ψήφισμα κάνοντας δεκτό το αίτημα της Επιτροπής Μετεγκατάστασης Βλοχού Παλαμά.
Σας επισυνάπτουμε το σχετικό ψήφισμα, ώστε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να εξετάσετε το αίτημα της.

Με τιμή

Η Πρόεδρος του Π.Σ. Θεσσαλίας

Τσαγανού –Βασιλικού Χρυσούλα

Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολ. Προστασίας
κ. Τριαντόπουλο Χρήστο
Κοιν. : 1)Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
κ. Σταϊκούρα Χρήστο
2) Υπουργό Οικονομικών
κ. Χατζηδάκη Κωστή

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->