hfhrfhfrrfxhhfhfhhfjjjj    

topiki agora pappas fro

ΑΡΘΡΑ
Typography

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  

Νέες μητέρες, νέοι γονείς,

 

Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, του δίνει απαραίτητα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του.  

Δεν δεχόμαστε το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή αντί να είναι υποχρέωση του κράτους που θα παρέχεται δωρεάν σε ΟΛΑ τα παιδιά σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής φροντίδας και αγωγής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή να μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας και  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα ή σε ευκαιριακή παροχή για “ τους πιο ευάλωτους”.

Είμαστε στο πλευρό των νέων μητέρων που αγωνιούν για τα παιδιά τους και αισθάνονται ανασφάλεια σε μια περίοδο που το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας δέχεται μεγάλη επίθεση.

Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιχειρεί για ακόμα μία χρονιά να παρουσιάσει το άσπρο - μαύρο με φιέστες και δηλώσεις περί “ έμπρακτης στήριξης των οικογενειών με μικρά παιδιά” ενώ  η αυτονόητη ανάγκη των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή και φροντίδα  έχει γίνει εμπόρευμα, ευκαιριακή παροχή!!!

Η καινούρια χρονιά ξεκίνησε για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και στην Καρδίτσα.

Η κατάσταση είναι αποκαλυπτική:

  • Με βάση τις γεννήσεις στον δήμο Καρδίτσας 1315 παιδιά έπρεπε να πηγαίνουν σε Βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Α)Το σύνολο των παιδιών που φοιτούν σε δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στον βρεφικό σταθμό του Κέντρου Γυναικών και στον βρεφονηπιακό του ΟΑΕΔ είναι 283 παιδιά!!!.

  • Από τα 283 παιδιά τα111 είναι βρέφη από 2 μηνών ως 2,5 ετών. Εδώ να σημειωθεί ότι μόνο στο βρεφονηπιακό σταθμό του Κέντρου Γυναικών δέχονται βρέφη από 2 μηνών.
  • Στην Καρδίτσα λειτουργεί για παιδιά προσχολικής ηλικίας (2,5-4 ετών) Χώρος δημιουργικής απασχόλησης (ΧΔΑΠ, του Κέντρου Γυναικών, που φιλοξενεί 11 παιδιά.
  • Άρα 1032 παιδιά ή φοιτούν σε ιδιωτικούς σταθμούς με voucher ή πληρώνοντας αλμυρό αντίτιμο ή είναι σπίτι με τις μητέρες να ψάχνουν εναγωνίως βοήθεια από παππούδες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς ή εξαιτίας έλλειψης ενημέρωσης για την αναγκαιότητα φοίτησης σε προσχολική δομή. Υπάρχει κι ένας αριθμός φυσικά, που έχει μετοικήσει από την Καρδίτσα.

Τα προβλήματα όμως είναι οξύτατα:

1.Παραμένει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα των τροφείων που πρέπει να πληρώνουν όσοι δεν έχουν voucher οι γονείς, σε εποχές σκληρής λιτότητας, ανεργίας, μειώσεων μισθών.

2. Όσο για το προσωπικό: Για την φετινή περίοδο:

Στις δομές του δήμου

-Μόνιμοι και αορίστου είναι 24

-Οι υπόλοιποι είναι 22 άτομα οι οποίοι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ετήσιας διάρκειας. Να σημειωθεί ότι οι μόνιμοι και αορίστου την περσινή χρονιά ήταν 26 και οι συμβασιούχοι 14! Άρα έχουμε μια αύξηση των συμβασιούχων σχεδόν διπλάσια.

 Για μια ακόμα χρονιά η δημοτική αρχή της Καρδίτσας λειτουργεί τους σταθμούς με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου!!! Και ούτε υπάρχει καμιά πρόθεση από να διεκδικήσει μόνιμες και σταθερές θέσεις προσωπικού, εφαρμόζοντας φυσικά τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ευελιξία στην εργασία.

Στο βρεφονηπιακό σταθμό του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας(Αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ανήκει στον δήμο Καρδίτσας) το προσωπικό που υπηρετεί είναι και οι 3 συμβασιούχες. Στο Χώρο δημιουργικής απασχόλησης του Κέντρου γυναικών οι 3 εργαζόμενες είναι αορίστου.

  1. Η χρονιά ξεκίνησε με έναν δημοτικό παιδικό σταθμό λιγότερο αφού τέθηκε σε αναστολή ο παιδικός σταθμός της Μητρόπολης, χωρίς καμία προσπάθεια από την δημοτική αρχή για την λειτουργία του. Πως θα αξιοποιηθεί το πολύ καλό κτίριο του σταθμού θα το αφήσουν να ρημάξει;
  2. Τι γίνεται με τον 3ο Παιδικό που εξυπηρετεί γονείς εργαζόμενους που κατοικούν στο κέντρο της Καρδίτσας; Οι ιδιοκτήτες θέλουν να πουληθεί. Αν γίνει αυτό τι σκέπτεται να κάνει η δημοτική αρχή; Να καταργήσει έναν ακόμα σταθμό «στριμώχνοντας» τα παιδιά σε άλλο σταθμό, όπως άφησε να διαφανεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση;

Β)Στον Βρεφονηπιακό σταθμό της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ):

-Όλοι όσοι υπηρετούν είναι με  με 11 μηνες συμβάσεις.

Διαπιστώνουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις του προσωπικού στις δομές προσχολικής αγωγής στην Καρδίτσα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία με την μορφή ευέλικτης εργασίας δηλαδή συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, με ότι αυτό σημαίνει για την αγωγή των μικρών παιδιών μας.

Γ)Οι περίπου πέντε (5) ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί,  έχοντας ήδη τη μερίδα του λέοντος  στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, αναγκάζουν τους γονείς να επιβαρύνονται με επιπλέον χρεώσεις για να καλύψουν το δικαίωμα των παιδιών τους στην προσχολική αγωγή. 

Δε συμβιβαζόμαστε με την πολιτική της κυβέρνησης που έχει δρομολογήσει ήδη να δώσει ζεστό χρήμα, χαρίζοντάς  στους επιχειρηματίες  70.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης  για να υπάρξουν νέες θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς. Χρηματοδοτεί η κυβέρνηση τους ιδιώτες  με χρήματα από τις δικές μας τσέπες για να αυξάνουν τα κέρδη τους και να μετατρέπουν το δικαίωμα των παιδιών μας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.  

Δεν δεχόμαστε οι κυβερνήσεις να δέχονται οι  ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί να εγγράφουν βρέφη σε τμήματα με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή να τους παραχωρούν το “προνόμιο” να απασχολούν λιγότερο προσωπικό (βρεφοκόμους και νηπιαγωγούς) σε κάθε τμήμα σε σχέση με τους δημοτικούς!!!

Δεν ανεχόμαστε τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών πανελλαδικά αλλά και στο νομό μας, ηλικίας 5 έως 12 ετών από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), καθώς δόθηκαν μόνο 57.000 κουπόνια, ενώ απορρίφθηκαν 50.000 αιτήσεις και για τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ δόθηκαν 12.000 λιγότερα κουπόνια σε σχέση με πέρυσι. Στερούν τα παιδιά μας από το δικαίωμα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργική απασχόληση, στο παιχνίδι που αποτελεί άπιαστο όνειρο για τις νέες μητέρες, τους νέους γονείς που αδυνατούν να πληρώσουν γι’ αυτό.  

Από την άλλη το πρόγραμμα της κυβέρνησης «Νταντάδες της γειτονιάς», που ο δήμος Καρδίτσας έσπευσε να ενταχθεί  και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία αν έχει ξεκινήσει την λειτουργία του, μόνο αιτήσεις έχουν γίνει, όχι μόνο δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, αλλά αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης της προσχολικής αγωγής, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ως «φύλακα» παιδιών. Εντάσσεται στο σχεδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργατική δύναμη των νέων μητέρων. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των δήμων που κινούνται στις κατευθύνσεις της, της πολιτικής  που βάζει στην κλίνη του Προκρούστη το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή και φροντίδα είτε λόγω της ελλιπούς και ευκαιριακής χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προγράμματος, που δεν επαρκεί ούτε για το 1/3 των παιδιών, είτε λόγω της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των βρεφονηπιακών σταθμών, που το καθιστά απαγορευτικό για πολλές οικογένειες. Κατευθύνσεις της ΕΕ είναι οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας ακόμα και στους ευαίσθητους χώρους της προσχολικής αγωγής, της δημιουργικής απασχόλησης και της εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ) πρωτοστατεί σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και διεκδικεί για ΟΛΑ τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

Δεν δεχόμαστε οι ανάγκες των παιδιών μας να είναι εμπόρευμα

και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης.

Διεκδικούμε :

  • Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν με τα απαραίτητα βρεφικά τμήματα. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
  • Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.
e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->