ΑΡΘΡΑ
Typography

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Υπαλλήλων σε σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ν.Καρδίτσας

Τις επόμενες μέρες αναμένεται καύσωνας και ήδη από καταγγελίες συναδέλφων και τις παρεμβάσεις του σωματείου αυτές τις μέρες, επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα supermarkets, στις αποθήκες, στα πολυκαταστήματα αλλά και γενικότερα στο εμπόριο είμαστε  εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας μας. Κλιματιστικά που υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, χώροι διαλείμματος ακατάλληλοι ή ανύπαρκτοι, εργαζόμενοι στις παραλαβές που δουλεύουν στο καταμεσήμερο, αντίστοιχα και στη διανομή των προϊόντων. Ακόμα και η πρόσβαση σε πόσιμο δροσερό νερό δεν είναι δεδομένη.

 Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συναδέλφων που λόγω της έκθεσης τους σε αυτές τις συνθήκες σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση, τα ωράρια  και προγράμματα λάστιχο, το κόψιμο ρεπό ακόμα και τη στέρηση του  διαλείμματος λόγω φόρτου εργασίας να φτάνουν στο σημείο να λιποθυμούν, να ανεβάζουν πίεση και να σακατεύονται.

 Ας αναλογιστούμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες που ο υδράργυρος θα χτυπήσει 40αρια σύμφωνα με την ΕΜΥ. Τα περί αυστηρών συστάσεων του Υπουργείου εργασίας προς την εργοδοσία είναι άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε! Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα της υγείας και της  ασφάλειας μας στους εργασιακούς χώρους, για την εργοδοσία είναι περιττό κόστος, ότι οι έλεγχοι από την αρμόδιες υπηρεσίες είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο και οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία που μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζει τις ζωές μας.

Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Μόνο με την συλλογική μας δράση μπορούμε να προστατεύουμε τις ζωές μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ:

  1. Άμεση διακοπή των εργασιών εκφόρτωσης – παραλαβής  εμπορευμάτων εκτός καταστήματος όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  3. Συχνά διαλείμματα αντίστοιχης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, την ένταση της εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  7. Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

 ,

Σε αυτές τις συνθήκες απαιτούμε να απαγορευτούν τα σπαστά ωράρια εργασίας, οι υπερωρίες

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους άμεσα να απευθυνθούν στο σωματείο μας για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Να μην επιτρέψουμε στην εργοδοσία να παίζει με την υγεία μας .

Τηλ 6971663962 , 6989354391

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->