ΑΡΘΡΑ
Typography

Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά επιλέγει την «επικοινωνία» και όχι την ουσία. Με το σύνολο του αγροτικού κόσμου να βρίσκεται στα «μπλόκα» και κάτω από την πίεση των μαζικών αγροτικών κινητοποιήσεων η κυβέρνηση αναγκάζεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης.

Τα μέτρα όμως αυτά δεν δίνουν καμία ουσιαστική και βιώσιμη λύση καθώς ούτε η έκπτωση του 10% στο ρεύμα μπορεί να καλύψει το τεράστιο ενεργειακό κόστος της αγροτικής παραγωγής, ούτε οι κατά τόπους ΤΟΕΒ μπορούν εγγυημένα να ανταποκριθούν σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις χωρίς παράλληλες εξασφαλίσεις πόρων.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει συγκεκριμένο πλάνο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα. Αφήνει ανεκμετάλλευτους τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τόσο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων όσο και για την προστασία της παραγωγής από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.
Σήμερα, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι νιώθουν εντελώς ανυπεράσπιστοι. Ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών περιουσιών βρίσκεται ήδη σε funds, που δεν αποδέχονται την ρύθμιση των δανείων. Έτσι, είναι ορατόςο κίνδυνος πλειστηριασμών και απώλειας της γης για χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους. Ταυτόχρονα, η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια με τις διαφορές των τιμών από το χωράφι στο ράφι, συμπιέζει τις τιμές στον παραγωγό, την ίδια στιγμή που μεγαλώνει το κόστος παραγωγής από την αύξηση των τιμών στα εφόδια.
Ο αγροτικός κόσμος και κυρίως οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας υποφέρουν. Αντί λοιπόν να εξαγγέλλονται μέτρα που αφορούν στηρύθμιση των χρεών των αγροτών, αντί να συζητάμε για τηνμείωση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, αφού ακόμα και μικρομεσαίοι παραγωγοί φορολογούνται με την ανώτερη κλίμακα, με αποτέλεσμα τα κατασχετήρια της εφορίας να πολλαπλασιάζονται, αντί να ψάχνουμε λύσεις γιατις καθυστερημένες και πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και τις αισθητά μειωμένες ενισχύσεις που δόθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις οποίες η ίδια κυβέρνηση συνομολόγησε το 2020, εντούτοις γινόμαστε μάρτυρες σε ένα κρεσέντο υποκρισίας με γενικόλογες και δήθεν «φιλοαγροτικές» εξαγγελίες που καμία σχέση δεν έχουν με την ανακούφιση των αγροτών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Παπαγεωργίου Σωτήρης
Φιλόλογος ΑΠΘ, MSc
Υπ. Διδάκτωρ Παν\ίου Ιωαννίνων
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

GENIKO WEB BANNER half page 300x600

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->