hfhrfhfrrfxhhfhfhhfjjjj    

topiki agora pappas fro

ΜΠΑΣΚΕΤ
Typography

Ο ΑΣ Καρδίτσας ΙΑΠΩΝΙΚΗ ετοιμάζεται ήδη για το νέο του ταξίδι στην Basket League και η δεύτερη διαδοχική συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού μπάσκετ, βρίσκει τους «κυανόλευκους» θεαματικά ανανεωμένους στο ρόστερ τους.

Το καράβι του ΑΣΚ πέρασε από συμπληγάδες, είδε το πρόγραμμα των αγώνων του να τον φέρνουν στο 2ο γύρο με την πλάτη στον τοίχο, προέβη σε διορθωτικές κινήσεις μέσα στη σεζόν και τελικά έφτασε, όχι απλά να πετυχαίνει την παραμονή (σε ένα πρωτάθλημα με μόλις 22 αγωνιστικές – κατά συνέπεια κανένα περιθώριο «στραβοτιμονιάς») αλλά τερμάτισε στη 10η θέση, πάνω από τον Απόλλωνα Πάτρας και τον ουραγό πλην μάχιμο μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός του, Ιωνικό Νίκαιας.

Με προπύργιο το Κλειστό Γυμναστήριο «Γιάννης Μπουρούσης», εκεί που σημείωσε όλες τις νίκες στο πρωτάθλημα, η ομάδα της Καρδίτσας γνωρίζει πια για τα καλά ότι στο επαγγελματικό επίπεδο και δη στην ελληνική πραγματικότητα, οι συναισθηματισμοί είναι δίκοπο μαχαίρι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό του ρόστερ για την επίτευξη των στόχων.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη στήλη, η διάθεση ανανέωσης του ρόστερ φέτος ήταν εμφανής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διοίκηση δεν έμεινε ικανοποιημένη από παίκτες που τίμησαν πέρυσι τη φανέλα με την αγωνιστική τους παρουσία. Θα ήταν αδόκιμο να γίνει ονομαστική αναφορά και ξεχωριστή ανάλυση για την προσφορά παικτών που αποχώρησαν, καθώς πέραν της υποκειμενικότητας, θα ήταν αντισυμβατικό για όσα επιτάσσει το σύγχρονο επαγγελματικό μπάσκετ. Εξάλλου, η ίδια η ομάδα είχε μεταβολές κι απότομες διακυμάνσεις στην απόδοσή της και παρά τις δυσκολίες και τις ειδικές καταστάσεις, κατάφερε να ανανεώσει το ραντεβού της με την Basket League. Η αλλαγή στον κορμό ενός ρόστερ σε αυτό το επίπεδο είναι αναπότρεπτη και αναντίρρητα, τα μακροχρόνια συμβόλαια (ακόμη και σε ομάδες Ευρωλίγκα) εκλείπουν, κινδυνεύοντας να καταστήσουν μία ομάδα δέσμια οικονομικών όρων που θα αποτελέσουν βραχνά για μελλοντικούς σχεδιασμούς.

Με το αγωνιστικό παζλ του ΑΣΚ σιγά-σιγά να συμπληρώνονται (απομένουν ακόμη 2-3 «πινελιές» που αφορούν σε Έλληνες παίκτες), αξίζει κανείς να σταθεί στο πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αθλητές που αποχώρησαν από το ρόστερ της περυσινής περιόδου ή τουλάχιστον από αυτό με το οποίο η ομάδα της πόλης ολοκλήρωσε τη σεζόν.

popotas module

Κάποιοι παραμένουν ακόμη ελεύθεροι στην αγορά (εξάλλου αρκετοί Έλληνες αθλητές διαπραγματεύονται μέχρι και σήμερα την καλύτερη, για εκείνους, δυνατή επιλογή – ενδεικτικά αναφέρουμε ότι παίκτες όπως οι Μουράτος, Μπόγρης, Γιάνκοβιτς, Μάντζαρης, Μαυροκεφαλίδης, Αλ. Νικολαΐδης δεν έχουν ανακοινωθεί σε κάποια ομάδα), κάποιοι έχουν βρει ήδη τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αλλάξει ήδη…δύο ομάδες, μετά το πέρας τους από την Καρδίτσα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε πού βρίσκονται φέτος όσοι αποχώρησαν από τον ΑΣΚ πέρυσι και σίγουρα, για κάποιους η πληροφορία ήταν εύκολη, για άλλους πιο αχλή, εντούτοις και με τον προσήκοντα σεβασμό, παραθέτουμε όσα καταφέραμε να συλλέξουμε για καθέναν παίκτη.

Jarrod West: Ήρθε στον ΑΣΚ στις 7 Ιανουαρίου και ντεμπούταρε στο τελευταίο ματς του α’ γύρου στη Νίκαια, με αντίπαλο τον Ιωνικό. Ο 24χρονος γκαρντ ολοκλήρωσε τη χρονιά με 3,4 πόντους μ.ο. και έδειξε στοιχεία ενέργειας στο αμυντικό κομμάτι. Πλέον, θα αγωνίζεται στην Μπάνια Λούκα της Βοσνίας με τη φανέλα της Μπόρατς. Η Μπόρατς συμμετέχει, τόσο στο πρωτάθλημα της Βοσνίας, όσο και στην ABA League 2, η οποία αποτελεί τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Αδριατικής Λίγκας.

Sayeed Pridgett: Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν παρών σε όλη τη διαδρομή του ΑΣΚ στην παρθενική του συμμετοχή στη Basket League και η παρουσία του χαρακτηρίζεται από αγωνιστική σταθερότητα. Με 12,8 πόντους μ.ο. ο 25χρονος -νατουραλιζέ με την Καμπότζη- αθλητής πλέον φορά τη φανέλα της Ραπίντ Βουκουρεστίου στη Ρουμανία, ομάδα που θα λάβει μέρος στα προκριματικά του Europe Cup.

Roberto Gallinat: Αθλητής που συνέβαλε στην παραμονή του ΑΣΚ στην Basket League, με έφεση στο σκοράρισμα, σίγουρα όμως, ελλείψει άλλων επιλογών σε αυτόν τον τομέα (ο τραυματισμός του Πίτερς έστρεψε αρκετά τον επιθετικό προσανατολισμό στον Γκάλινατ) πήρε τη μερίδα του λέοντος σε αριθμό επιθέσεων. Μετά τον ΑΣΚ, ο 26χρονος Αμερικανός βρέθηκε στην Κίνα. Όχι όμως τη CBA (την πρώτη δηλαδή κατηγορία της Κίνας) αλλά στο NBL (κάτι σαν Εθνικό-Περιφερειακό πρωτάθλημα και 2ο στην ιεραρχία της χώρας) για να φορέσει τη φανέλα της Jiangxi Ganchi (Τσιανγκσί Γκανσί). Εδώ και λίγες ώρες, συμφώνησε με τον Άρη και πλέον θα έρθει ως αντίπαλος στην Καρδίτσα.

Γιώργος Γκιουζέλης: Λίγο πριν την εκπνοή του 2022, αποκτήθηκε από το Περιστέρι και σίγουρα το μαχητικό του πνεύμα τον οδήγησε σε μία από τις καλύτερες σεζόν του στην Basket League (5,1 πόντους μ.ο.). Πλέον, ο 27χρονος φόργουορντ θα αγωνίζεται στον Απόλλωνα Πάτρας, ενός ακόμη αντιπάλου του ΑΣΚ στη μεγάλη κατηγορία.

Θοδωρής Καρράς: Αρκετά αγαπητός στην κερκίδα κι ένας από τους μακροβιότερους παίκτες του ΑΣΚ. Ο 25χρονος σέντερ φόρεσε την κυανόλευκη φανέλα και στην Basket League με 2.0 πόντους μ.ο. και κατέβαλε σκληρή προσπάθεια, τόσο στα ματς, όσο και τις προπονήσεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Η συνέχεια θα τον βρει στην Elite League (μέχρι πρότινος Α2 Εθνική κατηγορία) για λογαριασμό του Κόροιβου Αμαλιάδας. Εκεί, πάντως θα ανταμώσει με παλιούς γνωστούς: Από τον προπονητή της ομάδας, Δημήτρη Λιόγα, το φετινό του συμπαίκτη Αλέξανδρο Καλαϊτζάκη ως και τον συμπαίκτη του πριν δύο χρόνια στον ΑΣΚ, Αντώνη Καραγεωργίου.

Alex Hunter: Από τα μεγαλύτερα «what if» που ήρθαν στον ΑΣΚ, καθώς υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους «κυανόλευκους» (πρώτος ξένος στην ιστορία του ΑΣΚ στην Basket League), ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, όμως οι τραυματισμοί του δεν τον άφησαν να έχει μία σταθερή πορεία (7,5 πόντους μ.ο.). Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που έδειξε τον αντάμειψαν με τη μεταγραφή του στην Büyükşehir Belediyespor (Μπουγιουκσεχίρ Μπελεντίεσπορ), η οποία προβιβάστηκε φέτος στην TBL (δεύτερη κατηγορία της Τουρκίας).

Ζήσης Σαρικόπουλος: Η εμπειρία του, ο χαρακτήρας του και κυρίως η μεγάλη του διάθεση να βοηθήσει στην προσπάθεια του ΑΣΚ, τον έφεραν στην Καρδίτσα τρία ματς πριν τη λήξη του 1ου γύρου (σε μία χρονική στιγμή που είχαν αποχωρήσει ο Ντελόριερ με buy-out κι ο Γόντικας). Ο 32χρονος σέντερ τελείωσε τη χρονιά με 1,8 πόντους μ.ο. και μαζί με την τριάδα των ψηλών (Καρρά, Έβανς) συνέβαλε στην παραμονή. Πλέον έγινε ξανά κάτοικος Θεσσαλονίκης και θα αγωνίζεται με τον Ηρακλή στην Elite League.

Sean Evans: Μεταγραφή ουσίας, μεταγραφή εμπειρίας σε μία θέση που ο ΑΣΚ φάνηκε να…καταβαραθρώνεται καθ’όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Κάνοντας τα…βασικά, προσέφερε όγκο και ροή στο παιχνίδι της ομάδας στη ρακέτα και με 12.9 πόντους – 8,6 ριμπάουντ μ.ο. (σε 9 ματς) έδωσε αυτό που έλειπε από την front line του ΑΣΚ στο 2ο γύρο. Αμέσως μετά το τέλος της περυσινής χρονιάς στην Ελλάδα, ο 34χρονος σέντερ αγωνίστηκε στην Μερσίν, ενισχύοντας την Τουρική ομάδα στα πλέι-οφ της TBL (δεύτερης κατηγορίας), χωρίς ωστόσο να πετύχει την άνοδο στη Süper Ligi. Φέτος, θα αγωνίζεται στη Ρουμάνικη Ντιναμό Βουκουρεστίου ως αντίπαλος του Πριτζέτ που (όπως γράψαμε πιο πάνω) θα φορά τη φανέλα της συμπολίτισσας Ραπίντ.

David Gabrovsek: Ίσως ο παίκτης με προσφορά προστιθέμενης αξίας. Αν μπορούσε να τοποθετηθεί ταμπέλα δίπλα από το όνομά του, η λέξη «τιμιότητα» στο παιχνίδι του σίγουρα θα φιγούραρε πιο ταιριαστά από όλες. Ο 28χρονος φόργουορντ τελείωσε τη χρονιά με 6,7 πόντους μ.ο., ήταν από τους λίγους ξένους που δεν αντικαταστάθηκε και σίγουρα έδωσε αλλά και πήρε πράγματα από τον ΑΣΚ. Η συνέχεια θα βρει τον Σλοβένο στην Ολλανδία με τη φανέλα της Ντόναρ από την πόλη Χρόνινγκεν που πέρυσι τερμάτισε φιναλίστ στο εγχώριο πρωτάθλημα και φέτος θα συμμετάσχει στα προκριματικά του Europe Cup. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Φθινόπωρο, ο Γκάμπροβσεκ ήταν στη λίστα με τις επιλογές της Εθνικής Σλοβενίας για τα «παράθυρα» προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.

Αλέξανδρος Καλαϊτζάκης: Ο 20χρονος γκαρντ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Basket League (0,4 πόντους, 1,1 ριμπάουντ μ.ο.) και σίγουρα η εμπειρία του τον βοήθησε ώστε να αποκτήσει παραστάσεις για να κάνει κάποια στιγμή το step up της καριέρας του. Μέλος της εθνικής που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket U20 της Κρήτης τον περασμένο Ιούλιο, ο νεαρός αθλητής θα φορά πια τη φανέλα του Κόροιβου Αμαλιάδας, ως συμπαίκτης με τον Θοδωρή Καρρά.

Αντώνης Πεφάνης: Στη διετία του στην Καρδίτσα, πέτυχε την άνοδο στην Basket League και πέρυσι έζησε την εμπειρία με την ομάδα με επαγγελματισμό κι αφοσίωση. Ο 26χρονος φόργουορντ επέστρεψε μετά από 7 χρόνια στον Πρωτέα Βούλας και θα αγωνιστεί τη νέα χρονιά στη Β’ Εθνική.

Lamar Peters: Αποτέλεσε μία πραγματική υπέρβαση για το Σύλλογο. Αθλητής με εμπειρία από την Ευρωλίγκα σε πολύ καλή ηλικία, έψαχνε το βηματισμό του για επιστροφή σε αυτό το επίπεδο μέσω του ΑΣΚ. Και πράγματι, όπως ξεκίνησε στους «κυανόλευκους», ο 25χρονος γκαρντ απλά έδειξε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, τέτοια που ενδεχομένως να επισκίαζε και όσους άλλους πήραν…την προβολή του, από τη στιγμή που τραυματίστηκε και έπειτα. Ο ταλαντούχος Αμερικανός (5,0 πόντους, 1,6 ασίστ μ.ο.) υποβλήθηκε σε επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης χιαστού που υπέστη στο ματς με το Περιστέρι τον περασμένο Φλεβάρη και βρίσκεται σε περίοδο αποθεραπείας κι επανόδου σε πλήρη φυσική κι αγωνιστική κατάσταση.

Γιάννης Αγραβάνης: Μαζί με τον Πριτζέτ αποτέλεσαν -ίσως- τους πιο σταθερούς παίκτες του ΑΣΚ στο περυσινό πρωτάθλημα (6,6 πόντους, 5,6 ασίστ μ.ο.). Η συνεισφορά του στην παραμονή της ομάδας στην Basket League ήταν ουσιαστική κι έτσι ο 24χρονος φόργουορντ αναζητεί πλέον τον επόμενο σταθμό της καριέρας του με εμπλουτισμένο βιογραφικό. Πριν λίγες εβδομάδες, το όνομά του συνδέθηκε με τον Προμηθέα Πάτρας, ωστόσο, αυτό φάνηκε (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) ότι αποτέλεσε προϊόν δημοσιευμάτων και μόνο.

Γιάννης Αθηναίου: Ο 35χρονος διεθνής γκαρντ (4,3 πόντους, 2.8 ασίστ μ.ο.) αποκτήθηκε ως βασικός πυλώνας της προσπάθειας στη νέα κατηγορία για να μεταδώσει εμπειρία και στοιχεία που θα απέβαλλαν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το χαρακτήρα «rookie» του ΑΣΚ στην Basket League. Η παρουσία του είχε αρκετά αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα όμως με τη σειρά του προσέφερε σε μία σεζόν που όπως τονίσαμε υπήρχαν αρκετές αλλαγές, συγκυρίες και «ειδικές συνθήκες» στη συνολική διαδρομή των «κυανόλευκων» ως την επίτευξη της σωτηρίας. Ο έμπειρος γκαρντ αναζητεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και κάποια δημοσιεύματα τον έφεραν κοντά στο νεοφώτιστο στην Elite League, ΑΟ Μυκόνου. Παρόλα αυτά, δε γνωρίζουμε αν έχουν αυτά τα δημοσιεύματα ευσταθούν (σίγουρα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία), επομένως εξακολουθεί να βρίσκεται ελεύθερος στην αγορά.

Αιμίλιος Αλεξιάδης: Ο 22χρονος γκαρντ αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση από τις παραπάνω, μιας και η συνεργασία του με την ομάδα δε φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. Από τους πιο άτυχους της περασμένης χρονιάς, πρόλαβε να αγωνιστεί σε δύο αγώνες στην Basket League, ενώ αξιοποιήθηκε μέσω του κανονισμού με τα διπλά δελτία, φορώντας ταυτόχρονα τη φανέλα του Γ.Σ. Σοφάδων στη Γ’ Εθνική. Με τον Γ.Σ.Σ. πέτυχε την άνοδο στη Β’ Εθνική, όμως το Μάρτιο υπέστη ρήξη χιαστού σε αγώνα των Σοφαδιτών με αντίπαλο τον Γ.Σ. Αλμυρού εκτός έδρας και μερικές εβδομάδες αργότερα υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης. Με τη σειρά του, ο Θεσσαλονικιός αθλητής μετρά αντίστροφα για την επάνοδό του στη δράση και η περίπτωσή του αναμένεται να αξιολογηθεί τους επόμενους μήνες, ώστε να σταθμιστούν τα δεδομένα και η αγωνιστική του κατάσταση.

Σ.Τ.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

 

  

 

vasilakos katheto

cactus1

pilatos katheto

 

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->