Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ τους και των αγροτικών τους μηχανημάτων, βρίσκονται οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι με αποφάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, που συντονίζονται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους για το επόμενο διάστημα.
Έτσι, στην πλατεία της Κατερίνης συγκέντρωσαν τα τρακτέρ τους το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πιερίας, οι οποίοι από την περασμένη Παρασκευή 12 Ιανουαρίου έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Παλαιά Εθνική Οδό Κατερίνης Θεσσαλονίκης.
Οι αγρότες επειδή δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία, σε μία συμβολική κίνηση, παρέταξαν τα τρακτέρ τους στη δεξιά πλευρά του δρόμου.
Στη συνέχεια οι αγρότες επέστρεψαν και πάλι στο ίδιο σημείο όπου έχει στηθεί το μπλόκο.
Στη Θεσσαλία
Από σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι δίνουν το σύνθημα των κινητοποιήσεων, βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, ενώ οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας παραμένουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατυκάμπου, από τις 13 Δεκέμβρη.
Τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών βγάζουν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, οι αγρότες της Καρδίτσας και της Μαγνησίας. Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Ριζομύλου καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στην μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.
Μάλιστα, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας οι θεσσαλοί προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση πανθεσσαλικής σύσκεψη, όπου εκεί οι αγρότες θα αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους (μπλόκα, συγκεντρώσεις, πορείες κτλ).
Την ίδια στιγμή όλο το προηγούμενο οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν συσκέψεις προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, καθώς όπως φαίνεται είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου.
Στην Κεντρική Μακεδονία
Στο πλαίσιο αυτό, με ομόφωνη απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων: Δήμου Χαλκηδόνας, Πέλλας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Ημαθίας, Σύλλογος Παιονίας Κιλκίς, οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ τους στις 26 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, στόχος και σκοπός είναι η κάθοδος τον τρακτέρ στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκειας της έκθεσης, Agrotica (1 έως τις 4 Φεβρουαρίου 2024 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης).
Τι διεκδικούν
Αιτήματα για την επιβίωσή τους αλλά και να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή διεκδικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι:
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
- Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
- ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
- Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.