Μετά την πανδημική κρίση, η κυβέρνηση όφειλε να αφουγκράζεται με μεγαλύτερο ζήλο τις ανάγκες της κοινωνίας επιδεικνύοντας αγνό και ειλικρινές ενδιαφέρον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Το ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι είναι δέσμιο χρόνιων προβλημάτων και αστοχιών, όπως η υποχρηματοδότηση και η χρόνια αποεπένδυση, με τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης, τόσο σε διοικητικό όσο κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων κατάφερε με αυτοθυσία να κρατήσει όρθια τη χώρα στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας.
Η ανάπτυξη των δημόσιων συστημάτων υγείας και η εγγύηση της δωρεάν, καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, αποτέλεσαν θεμελιώδη κοινωνική κατάκτηση. Παρά τις καθυστερήσεις, τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, η ανάπτυξη του ΕΣΥ υπήρξε μια εμβληματική μεταρρύθμιση και έτυχε καθολικής αναγνώρισης από τους πολίτες, γιατί ανταποκρίθηκε στην κάλυψη πραγματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είτε από ιδεοληψία είτε από διαπλοκή συνεχίζει να «κλείνει τα μάτια» μπροστά στον κίνδυνο της απόλυτης κατάρρευσης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ.Το τρέχον έτος σημειώθηκε ρεκόρ παραιτήσεων υγειονομικών καθότι αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν στις πενιχρές αποδοχές και τις τραγικές συνθήκες εργασίας. Οι πολιτικές της κυβέρνησης που απαξιώνουν τη δημόσια υγεία είναι η πραγματική αιτία για την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού. Χωρίς κίνητρα και έμπρακτη στήριξη η αιμορραγία του δημοσίου συστήματος υγείας θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική κατάρρευση.
Οι υγειονομικοί χρειάζονται κίνητρα για να συνεχίσουν να προσφέρουν στο εθνικό σύστημα υγείας. Χρειάζονται ένα πλαίσιο ανθρώπινων συνθηκών μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το λειτούργημά τους. Η ένταξή τους στα «βαρέα και ανθυγιεινά» είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία για να δείξει στην πράξη ότι σέβεται και αναγνωρίζει τον μεγάλο αγώνα των ανθρώπων αυτών που βάλανε πλάτη στα δύσκολα χρόνια της πανδημικής κρίσης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει την ίδια τροπολογία για την ένταξη των υγειονομικών στα «βαρέα και ανθυγιεινά» 22 φορές, αρχής γενομένης από τη 19η Μαρτίου 2020. Το δημοσιονομικό κόστος είναι το 5,6% αυξημένο ασφάλιστρο. Από αυτό, 3,6% πληρώνουν οι εργαζόμενοι και 2% πληρώνει το κράτος. Άρα στην ουσία το κόστος αυτόθα αιμοδοτήσουν εκ νέου το ασφαλιστικό σύστημα.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αλλάξει ύφος, ήθος και πολιτική σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υποβαθμίζει το ΕΣΥ και σχεδιάζει «υβρίδια» σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου φορέα υγείας, την ίδια ώρα που καταγράφει αρνητικές πανευρωπαϊκές πρωτοτυπίεςεντάσσοντας ανειδίκευτους στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν,με βάση τα στοιχεία της Eurostat τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ε.Ε.
Δρ. Παπαγεωργίου Σωτήρης,
Διδάκτωρ Παν/ίου Ιωαννίνων
Διδάσκων Παν/ίου Θεσσαλίας
Μέλος της Κεντρικής Πολ. Επιτροπής ΠΑΣΟΚ