ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Τη δέσμευση του Υπουργείου Πολιτισμού να συνεχίσει και να ενισχύσει τη λειτουργία των δομών κατάρτισης που αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας, εξέφρασε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά την ομιλία της στην ημερίδα με θέμα «Η Χειροτεχνία ως μοχλός ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα.

Η Υπουργός ανέδειξε τη στήριξη της ελληνικής χειροτεχνίας ως κεντρικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος δεν είναι η διατήρησή της ως μουσειακό απολίθωμα, αλλά η ανάδειξή της σε βιώσιμο τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Όπως επεσήμανε, στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ενεργά το Υπουργείο Παιδείας —μέσω της ένταξης της χειροτεχνίας στην εκπαιδευτική διαδικασία— και το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα συνδράμει με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Η συνολική αυτή πρωτοβουλία δεν στοχεύει μόνο στη διάσωση παραδοσιακών τεχνικών», ανέφερε η κ. Μενδώνη, «αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην παραμονή των νέων στον τόπο τους. Η χειροτεχνία δεν αποτελεί απλώς στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά μοχλό περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο βουλευτής κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Τέλιος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, καθώς και πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Πιλοτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. των τριών συνεργαζόμενων πανεπιστημίων, που στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα της χειροτεχνίας και στη σύνδεση της παραδοσιακής τέχνης με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Οι εισηγήσεις ανέδειξαν τη συμβολή της τεχνολογίας και της επιστημονικής γνώσης στη μετάβαση του κλάδου σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Η δεύτερη ενότητα της ημερίδας παρουσίασε τα αποτελέσματα του κοινού ερευνητικού έργου των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Μελέτη των Αλυσίδων Αξίας και των Υλικών στην Οικοτεχνία – Χειροτεχνία», που εστιάζει στη χρήση ελληνικών πρώτων υλών όπως το ξύλο, ο άργιλος και το μαλλί.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση με θέμα «Η Αναπτυξιακή Δυναμική της Χειροτεχνίας σε Ελλάδα και Κύπρο», κατά την οποία εξετάστηκαν οι προοπτικές, οι προκλήσεις και οι δυνατότητες θεσμικής ενίσχυσης του κλάδου, καθώς και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου του Υπουργείου Πολιτισμού «Δράσεις προετοιμασίας εφαρμογής Πρότυπης Στρατηγικής Ανασύστασης, Ανάπτυξης και Επαναπροσδιορισμού της Ελληνικής Χειροτεχνίας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – NextGenerationEU.

mendoni1

mendoni2

mendoni3

mendoni4

mendoni5

mendoni6

mendoni7

mendoni8

mendoni9

mendoni10

mendoni11

mendoni12

mendoni13

mendoni14

mendoni15

e-max.it: your social media marketing partner
!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->