ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Ομιλία βασισμένη στα Απομνημονεύματα του στρατιώτη Παναγιώτη Πάνου (1897-1984) από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, ο οποίος συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη, 24 Απριλίου 2025, στις 7.00 το απόγευμα, η αρχαιολόγος, κ. Ελένη Παπαβασιλείου, στο κτήριο Σακελλαρίου του Μουσείου Πόλης Δήμου Καρδίτσας (οδός Λ. Σακελλαρίου 35, απέναντι από το Παυσίλυπο).

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής και περιοδεύουσας έκθεσης για το 1922, η οποία ασχολείται επίσης με αναμνήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία, συγκεκριμένα του Μιχαήλ Νικολάου (Τρίκαλα, 1895-1960) και του λοχαγού Αθανασίου Παπαθανασίου (Λιβανάτες Φθιώτιδας, 1892- Αθήνα, 1980), μέσα από πρωτότυπα αρχειακά και φωτογραφικά τεκμήρια που δωρήθηκαν από τις οικογένειές τους και ανήκουν πλέον στη συλλογή του Μουσείου Πόλης. Άνοιξε επίσημα στις 22 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τα τέλη Ιουνίου. Διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Καρδίτσας και το Μουσείο Πόλης σε συνεργασία με το σωματείο των Φίλων του, που είναι και ο παραγωγός της.

apomnimoneymata2

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της κ. Παπαβασιλείου, η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 6.00 μ.μ. Το κοινό μπορεί να συμμετέχει στην ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί από την επιμελήτρια, Δρ. Φένια Λέκκα και να συζητήσει με τους συντελεστές, μέλη του ΔΣ των Φίλων, οι οποίοι επιμελήθηκαν και τηνψηφιακή προβολή που την πλαισιώνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επισκέψεις σχολικών ομάδων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης αλλά και φιλολόγωνφροντιστηριούχων με τους μαθητές τους, υποψηφίους πανελληνίων θεωρητικής κατεύθυνσης.

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια:

Η Ελένη Παπαβασιλείου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Αποφοίτησε από το IστορικόAρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών. Μετά την επιτυχία της σε ειδικό διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, διορίστηκε το 1982 στην πρώην 4η Eφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, όπου συνεχίζει να εργάζεται. Απέκτησε τον τίτλο των μεταπτυχιακών σπουδών από το τμήμα Aρχαιολογίας του ΑΠΘ. Kατά τη διάρκεια της θητείας της στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ασχολήθηκε με την ανασκαφική έρευνα, τον οικοδομικό έλεγχο παραδοσιακών οικισμών στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, τη Λίνδο, την Πάτμο και την Σύμη, την καταγραφή και την οργάνωση εκθέσεων στα Αρχαιολογικά Μουσεία των νησιών (Κάρπαθο, Σύμη, Νίσυρο, Τήλο).

Ασχολείται με τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων που σχετίζονται κυρίως με την παλαιοχριστιανική περίοδο και ειδικότερα τη γλυπτική. Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της παρουσίασης: Πρόκειται για τα απομνημονεύματα του στρατιώτη Παναγιώτη Πάνου (1897-1984) από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας που συμμετείχε στην μικρασιατική εκστρατεία, επέζησε και κατέγραψε ό,τι θυμόταν. Σε ηλικία 20 ετών το 1918 κατατάχθηκε στην 1η Μεραρχία Λάρισας στο Σύνταγμα 1/38 των Ευζώνων. Τα γεγονότα που περιγράφει αφορούν την περίοδο Μάιος 1919- Αύγουστος 1922. Σε αυτές τις σημειώσεις αναφέρονται 20 ονόματα αξιωματούχων και απλών στρατιωτών, καθώς και λεπτομέρειες από την πορεία της εκστρατείας που η μεγάλη ιστορία ίσως αγνοεί. Εξιστορούνται γεγονότα αυθεντικά, καθημερινά, όπως τα έζησε ένας εύζωνος «στο μόνον της ζωής του ταξίδιον».

Ο Πάνου συμμετείχε στην συμπλοκή στην Σμύρνη και στις μάχες στο Αϊδίνι, στο Εσκή Σεχίρ, στον Σαγγάριο και στο Αφιόν Καραχισάρ, έχοντας την τύχη να επιβιώσει και να μην ζήσει το θλιβερό γεγονός την καταστροφή της Σμύρνης…

e-max.it: your social media marketing partner
!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->