Ως αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Σελλάνων θα ήθελα να σχολιάσω και να επισημάνω κάποια πράγματα σχετικά με την αναφορά του κ. Δασκαλόπουλου στο δημοτικό κτίριο Σελλάνων.
Αρχικά ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε το δημοτικό κατάστημα «άδειο» και «αδρανή», ένα κατάστημα το οποίο παρείχε και παρέχει υπηρεσίες στους δημότες του μέχρι και σήμερα. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στο Προάστιο, την πρώην έδρα του Δήμου Σελλάνων, και στεγάζει πολλές υπηρεσίες όπως το ταχυδρομείο, το αγροτικό ιατρείο, τη βοήθεια στο σπίτι με 3 υπαλλήλους και το ΚΕΠ του δήμου με 2 υπαλλήλους. Επιπλέον ένας διοικητικός υπάλληλος με δύο συμβασιούχους λειτουργούν ως ανταποκριτής του ΕΛΓΑ, χρήστης κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και επίδομα στέγασης, καταστάσεις άρδευσης και κάρτες χρήσης παροχθίων, ταμείο για πληρωμές του δήμου και ΔΕΥΑΠ.
Συνεπώς όλα αυτά που αναφέρθηκαν θα έλεγε κανείς ότι όχι μόνο αδρανή και άδειο δεν κάνουν το δημοτικό κατάστημα αλλά αντιθέτως γεμάτο και λειτουργικό προς εξυπηρέτηση των δημοτών! Όσον αφορά τώρα το δεύτερο δημοτικό κατάστημα στο Προάστιο, το οποίο κατασκευάστηκε περί το 2007-2010 με το 2010 να είναι η χρονιά που μόλις εγκαινιάστηκε, σκοπός αυτού του κτιρίου ήταν να έχει τις υποδομές για να διεκδικήσει ο δήμος μας στη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη το δικό μας δήμο Σελλάνων, πράγμα το οποίο εν τέλει δεν κατέστη εφικτό αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Παρόλα αυτά δεν εγκαταλείψαμε το κτίριο και στεγάσαμε εκεί το ΤΟΕΒ Σελλάνων, το ΚΑΠΗ της Δ.Ε. Σελλάνων, την αίθουσα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών του πολιτιστικού συλλόγου(ΦΛΕΣΠ) και το λαογραφικό μουσείο. Ακόμη ένα κτίριο που δεν είναι αδρανή και άδειο!
Στον τομέα της καθαριότητας τώρα υπάρχει μόνιμος χειριστής του δήμου για το JCB και το γκρέιντερ, τρεις μόνιμοι οδηγοί για τα φορτηγά και απορριμματοφόρα, τρεις συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας με την ΠΑΔΗΘ για την αποκομιδή και καθαριότητα του δήμου μας. Στην καθαριότητα ωστόσο απασχολούνται και εργαζόμενοι μέσω διαφόρων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και του δήμου.
Πέρα από τα κτίρια τώρα αξίζει να αναφερθούμε και στις παροχές προς τους αγρότες μας που αυτοί αποτελούν το 100% της οικονομίας μας σε συνδυασμό με τους κτηνοτρόφους μας που τώρα τελευταία η κτηνοτροφία τον τόπο μας «ανθίζει». Ένα από τα σημαντικότερα έργα για τη μείωση του κόστους παραγωγής ήταν ο αγροτικός εξηλεκτρισμός. Το έργο αυτό το ξεκίνησε το 2007 ο αείμνηστος δήμαρχος Σελλάνων Απόστολος Τσαπουρνής ο οποίος μέχρι το 2010 ηλεκτροδότησε το 60%, κατασκεύασε το 30% και στο υπόλοιπο 10% εκκρεμούν κάποιες επεκτάσεις. Ως σημερινή δημοτική αρχή προβλέψαμε στον προϋπολογισμό του δήμου Παλαμά 100.000 ευρώ για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό των Σελλάνων και περιμένουμε το πράσινο φως από την περιφέρεια και τη ΔΕΗ που ήταν και το μεγάλο πρόβλημα λόγω των υλικών για να ανοιχτεί το καινούργιο πρόγραμμα. Επενδύσαμε στην άρδευση και τη κατασκευή καινούργιων θυροφραγμάτων, ξεκινήσαμε την αγροτική οδοποιία με άσφαλτο σε όλα τα χωριά και στην έδρα του δήμου, ύψους 5 χιλιομέτρων, και έχουν επιπλέον ενταχτεί στο πρόγραμμα Τρίτσης άλλα 6 χιλιόμετρα επιπλέον δίνοντας έτσι μεγάλη αξία στο αγρόκτημα της δημοτικής ενότητας Σελλάνων. Καταθέσαμε μελέτη και εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 2.200.000 ευρώ για νέο δίκτυο ύδρευσης σε Προάστιο και Πεδινό που αντιμετωπίζουν σήμερα τα περισσότερα προβλήματα. Όλα αυτά και όχι μόνο καθιστούν μια δημοτική ενότητα όχι άδεια και αδρανή αλλά γεμάτη και ζωηρή που προσφέρει στο δημότη υπηρεσίες και συμβάλει στην εξέλιξη και την προοπτική αυτού του τόπου.
Πάντα ,αλλά ιδιαίτερα σε μία τέτοια κατάσταση, ο τόπος έχει ανάγκη από ανθρώπους έπρειρους, με όρεξη και γνώση για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Συνδημότες και συνδημότησες, αυτή τη χρονική στιγμή ο δήμος μας βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, χρειάζεται πολύ δουλεία και αφοσίωση για να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα που άφησε πίσω αυτή η πρωτόγνωρη θεομηνία. Αναλογιστείτε μόνοι σας ποια πρόσωπα είναι κατάλληλα για την επόμενη ημέρα και πράξτε αναλόγως.
Ο Αντ/ρχος της Δημ. Ενότητας Σελλάνων
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝ. ΤΣΙΝΤΖΑΣ