ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Typography

Ο Όλυμπος κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η επισκεψιμότητα στο «βουνό των θεών», επανήλθε στα προ Covid-19 επίπεδα

Την ώρα που οι περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα νησιά γνωρίζουν μείωση των τουριστών λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού, ο Όλυμπος κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η επισκεψιμότητα στο «βουνό των θεών», επανήλθε στα προ Covid-19 επίπεδα.

Όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος, παραδοσιακά ο μήνας με την μεγαλύτερη κίνηση στον Όλυμπο -και μήνας που για 1η φορά στα νεότερα χρόνια «κατακτήθηκε» η κορυφή του, ο Μύτικας, το 1913 από τους Ελβετούς F. Boissonas και D. Baud-Bovy με οδηγό το Χρήστο Κάκκαλο- θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία, όπως ταιριάζει στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών στον Όλυμπο, σχεδόν τα 2/3, προέρχεται κάθε χρόνο από διάφορες χώρες του κόσμου, από 70 διαφορετικές εθνικότητες κατά μέσο όρο. Η Covid-19 άλλαξε φέτος την ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών, όχι όμως και τον αριθμό τους. Αυτήν την εποχή, το 85-90% όσων ανεβαίνουν στο βουνό είναι Έλληνες, είτε έμπειροι ορειβάτες, είτε άνθρωποι που λόγω της πανδημίας αποφάσισαν να… πάρουν τα βουνά κι όχι τις παραλίες.

Στα ύψη η επισκεψιμότητα στον Όλυμπο

pezoporia
Την τελευταία δεκαετία, η επισκεψιμότητα στον Όλυμπο έχει αυξηθεί κατά 200%, τάση που δε φαίνεται να έχει επηρεάσει ούτε η πανδημία. «Με το που βάλαμε το κλειδί στο καταφύγιο, η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τον κόσμο», εξηγεί ο Αλέξανδρος Στύλλας, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη, διαχειρίζονται εδώ και 17 χρόνια το καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος».

Τα μέτρα προστασίας λόγω του κοροναϊού μέσα στα καταφύγια είναι αυστηρά, με μειωμένη πληρότητα, όπως απαιτούν οι συνθήκες, αλλά ο κόσμος βρίσκει «καταφύγιο» στα αντίσκηνα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το τελευταίο του Ιουλίου, το Οροπέδιο των Μουσών «φιλοξένησε» 62 αντίσκηνα.

«Στην αρχή της περιόδου είχαμε πολλές επιφυλάξεις. Λέγαμε να σωθεί η σεζόν, αλλά τελικά ο κόσμος μας τιμά με το παραπάνω με την παρουσία του», σημειώνει ο Μιχάλης Στύλλας. «Υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια μια σταδιακή στροφή του κόσμου προς το βουνό. Σε αυτό συμβάλλει και η μεγαλύτερη προβολή, ιδιαίτερα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και η αύξηση σε πιστοποιημένους συνοδούς», παρατηρεί ο κ. Νίκας και ο κ. Στύλλας καταγράφει τη «δίψα του κόσμου να ανέβει στο βουνό»!

Φέτος, λόγω της ιδιαιτερότητας των διακοπών εξαιτίας της πανδημίας, οι άνθρωποι του Ολύμπου παρατηρούν περισσότερους «νέους» επισκέπτες, οι οποίοι γίνονται εύκολα αντιληπτοί στα έμπειρα μάτια των ειδικών. Ξεχωρίζουν από τον εξοπλισμό τους και ιδιαίτερα από τα αντίσκηνα …παραλίας και όχι βουνού, τα οποία αντενδείκνυνται για τις συνθήκες της περιοχής.

 

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 

joinbanner2

eve topiki agora2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->