ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Typography

Το μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων της Αλοννήσου ανοίγει πανηγυρικά τις πύλες του την 1η Αυγούστου


Ήταν καλοκαίρι του 1985 όταν ένας επαγγελματίας ψαράς από την Αλόννησο, ο Δημήτρης Μαυρίκης, κατά την διάρκεια μιας από τις συνηθισμένες καθημερινές βουτιές του, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα απρόσμενο θαύμα. Κάπου εκεί στη δυτική βραχώδη ακτή της ακατοίκητης νήσου Περιστέρας, στην περιοχή Καλαμάκι, σε βάθος 30 περόπου μέτρων, αντίκρισε, για πρώτη φορά, τους θησαυρούς που έκρυβε αυτό που στην συνέχεια αποδείχτηκε ως ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια των κλασικών χρόνων.

 navagio amforeas

Επρόκειτο για ένα εμπορικό φορτηγό πλοίο, το οποία κουβαλούσε περισσότερους από 3000 αμφορείς γεμάτους κρασί, προερχόμενων από την Μένδη, που ήταν αρχαία πόλη της Χαλικιδικής και την Περπάρηθο όπως ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος. Η βύθισή του πλοίου τοποθετήθηκε, μετά τις επισταμένες αρχαιολογικές έρευνες μεταξύ 425 και 415 π.Χ.

Όταν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείο Πολιτισμού έσπευσαν το σημείο, έμειναν, στην κυριολεξία, με το στόμα ανοιχτό! Είχαν μπροστά τους το μεγαλύτερο αθηναϊκό εμπορικό πλοίο της κλασικής περιόδου, τρανή απόδειξη της ναυτικής υπερδύναμης της Αθήνας την εποχή εκείνη, αλλά και χιλιάδες αμφορείς, διασπαρμένους σε μία σχετικά μικρή θαλάσσια περιοχή οι οποίοι μάλιστα βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση..

Η εξαιρετική αυτή κατάσταση του ναυαγίου και των ευρημάτων ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε το υπουργείο Πολιτισμού στην απόφαση να μετατρέψει την περιοχή στον πρώτο επισκέψιμο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας ο οποίος θα ανοίξει πανηγυρικά τις πύλες του την 1η Αυγούστου δημιουργώντας έναν νέο, εντυπωσιακό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.

Η πιλοτική λειτουργία του υποβρύχιου Μουσείου Αλοννήσου, από τις αρχές Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία θαυμάζοντας τα μοναδικά ενάλια ευρήματα με φόντο το μαγευτικό θαλάσσιο τοπίο της περιοχής. Οι ερασιτέχνες δύτες θα μπορούν να μεταβούν στο σημείο μόνοι ή συνοδεία επαγγελματιών δυτών ενώ όσοι δεν έχουν μυηθεί στην τέχνη των καταδύσεων θα μπορούν να προσεγγίσουν την σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη μέσω μιας εφαρμογής εικονικής περιήγησης που προσφέρει το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης κοινού το οποίο λειτουργεί στην Χώρα της Αλοννήσου.

Ναυαγιο καραβι
Το αρχαίο ναυάγιο βρίσκεται στη δυτική βραχώδη ακτή της ακατοίκητης νήσου Περιστέρας, στην περιοχή Καλαμάκι, κοντά στην Αλόνησσο

karavi nauagio

Να σημειώσουμε εδώ πως στο μέλλον αναμένεται να γίνουν επισκέψιμα τρία ακόμη ναυάγια στην περιοχή της Μαγνησίας. Πρόκειται για τον Ενάλιο αρχαιολογικό χώρο στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων), τον Ενάλιο αρχαιολογικό χώρο στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων) και τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων και άλλες ενάλιες αρχαιότητες).

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 

joinbanner2

eve topiki agora2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->