ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Typography

«Πράσινο Σημείο» θα κατασκευάσει ο Δήμος Καρδίτσας το οποίο θα αποτελεί χώρο συλλογής μιας σειράς υλικών, τα οποία μπορεί να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε έγκριση και παραλαβή της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή Κεντρικού Πράσινου Σημείου Δήμου Καρδίτσας» συνολικού προϋπολογισμού 650.000,00 €.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το Πράσινο Σημείο Καρδίτσας είναι μια εγκατάσταση που προσφέρει τη δυνατότητα χωριστής συλλογής μιας σειράς υλικών, τα οποία μπορεί να οδηγηθούν προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση ανάλογα με την κατάσταση στην οποία παραδίδονται. Τα υλικά θα προσκομίζονται από τους χρήστες με δικά τους μέσα και θα αποθηκεύονται προσωρινά σε μέσα συλλογής διαφόρων χαρακτηριστικών ανάλογα την περίπτωση. Ανάλογα θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του Δήμου με τη μεταφορά υλικών από φορτηγά του.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Το έργο πρόκειται να κατασκευασθεί σε έκταση 6.723,00τ.μ. του Δήμου Καρδίτσας δίπλα στον λειτουργούντα Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καρδίτσας στη θέση ‘Ξηραύλακας’, κοντά στη Μέλισσα.
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την κατασκευή του Πράσινου Σημείου Καρδίτσας είναι: χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου που θα δεχθεί τις εγκαταστάσεις, προσωρινής αποθήκευσης, εργασίες κατασκευής κτιριακών έργων και υπόστεγων, έργα εσωτερικής οδοποιίας, κατασκευή γεφυροπλάστιγγας, έργα διαχείρισης ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα βοηθητικών δικτύων υποδομής π.χ. ύδρευσης, πυρόσβεσης, ηλεκτρικού δικτύου, εξωτερικού φωτισμού κλπ.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Βορειοδυτικά της κεντρικής εισόδου σχεδιάστηκαν θέσεις στάθμευσης ΙΧ. Σε μικρή απόσταση τοποθετήθηκε γεφυροπλάστιγγα επιφανειακού τύπου, μεταλλική, και ανοιχτός χώρος τοποθέτησης κάδων απορριμμάτων. Ο εξοπλισμός λήψης - αποθήκευσης-επεξεργασίας- εκτύπωσης των ζυγίσεων της γεφυροπλάστιγγας βρίσκεται εντός του κτιρίου των εγκαταστάσεων.
Το κτίριο των εγκαταστάσεων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του οικοπέδου και σε άμεση οπτική επαφή με την μοναδική είσοδο και έξοδο, και διαθέτει: στεγασμένη είσοδο, χώρο εργασίας προσωπικού, χώρο παραμονής και ενημέρωσης επισκεπτών, χώρους υγιεινής προσωπικού, επισκεπτών και ΑΜΕΑ καθώς και υπόστεγο ημιυπαίθριο χώρο προσωρινής αποθήκευσης υλικών.
Στο βορειότερο σημείο του κτιρίου σχεδιάστηκε η στεγασμένη είσοδος και ο χώρος εργασίας προσωπικού (φύλακα) με ανοίγματα που επιτρέπουν την απρόσκοπτη επαφή με την είσοδο στον υπαίθριο χώρο και με την είσοδο στο κτίριο. Ο χώρος εργασίας προσωπικού καθώς και η στεγασμένη είσοδος του κτιρίου έχουν εμβαδό 9,50τ.μ. έκαστος. Ο χώρος παραμονής και ενημέρωσης επισκεπτών έχει τοποθετηθεί στο κεντρικότερο σημείο της κάτοψης με εμβαδό 37,50τ.μ. Από τον κεντρικό χώρο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα οπτικής επαφής με τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο καθώς και τη δυνατότητα προσέγγισης του χώρου πρασίνου που βρίσκεται στα ανατολικά του κτιρίου και ορίζεται από κοίλη επιφάνεια (από corten steel). Εφαπτομενικά στον χώρο επισκεπτών τοποθετήθηκαν οι χώροι υγιεινής του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 20,00τ.μ.
Στο νοτιότερο σημείο του κτιρίου, σχεδιάστηκε ο υπόστεγος ημιυπαίθριος χώρος προσωρινής αποθήκευσης υλικών εμβαδού 49,00τ.μ. με την απαραίτητη διαμπερότητα κίνησης λόγω των ανοιγμάτων που σχεδιάστηκαν στα δυτικά και στα ανατολικά του κελύφους του, για την εξυπηρέτηση των χρηστών και του φορέα διαχείρισης.
Το κτίριο είναι σύμμεικτη κατασκευή (μπετόν, γυαλί, μέταλλο) τριών βασικών κλειστών χώρων και δύο ημιυπαίθριων χώρων, όπως περιγράφηκαν παραπάνω. Για την κατασκευή του κτιρίου χρησιμοποιούνται τα δύο βασικά ανακυκλώσιμα υλικά το γυαλί και το μέταλλο. Η κάθε χρήση γίνεται αντιληπτή ως κύβος. Οι κύβοι συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα ενιαίο κτιριολογικό πρόγραμμα. Το γεγονός πως οι κύβοι αυτοί εύκολα αναδιαμορφώνονται σε επίπεδο κάτοψης, δίνει τη δυνατότητα προσθήκης επιπλέον χώρων στο μέλλον, αν παραστεί ανάγκη.
Νοτιοδυτικά, κατά μήκος της κεντρικής πορείας οχημάτων, σχεδιάστηκε στεγασμένος χώρος αποθήκευσης απορριμμάτων στον οποίο θα τοποθετηθούν containers.
Στο ανατολικό τμήμα του masterplan όπως αυτό ορίζεται από την κεντρική πορεία που διαχωρίζει σε δύο μέρη το κτιριολογικό πρόγραμμα, έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι περιέκτες (Containers) για την περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών όπως: μικρομπάζα, ογκώδη απορρίμματα, υλικά κλωστοϋφαντουργίας, μέταλλα, ξύλινες συσκευασίες. Ο ανοιχτός αυτός χώρος τοποθέτησης περιεκτών (Containers) είναι υπαίθριος, εμβαδού της τάξης των 140 - 150τ.μ., με δάπεδο ανθεκτικό στο βάρος των containers (βιομηχανικό δάπεδο), αλλά και στον τρόπο φόρτωσης-εκφόρτωσης αυτών, με γάντζο-γερανάκι. Τα οχήματα τα οποία θα προσέρχονται για να εκφορτώσουν απόβλητα στους μεγάλους περιέκτες (Containers), μέσω ράμπας θα ανέρχονται και θα σταθμεύουν σε επίπεδο στάθμης περίπου +1,50μ., από το επίπεδο της βάσης. των περιεκτών.
Στο όλο περιφραγμένο οικόπεδο του Πράσινου Σημείου, θα υπάρχουν ασφαλτοστρωμένες περιοχές, προοριζόμενες για την κυκλοφορία, αλλά και προσωρινή στάση για την εκφόρτωσης των αποβλήτων από τα οχήματα των δημοτών, την κυκλοφορία των οχημάτων παραλαβής των αποβλήτων προς αποστολή για τελική διαχείριση-διάθεση, καθώς και την στάθμευση των οχημάτων.
Περιμετρικά των ορίων του οικοπέδου σχεδιάστηκε χώρος πρασίνου. Οι υπόλοιπες επιφάνειες – τμήματα του γηπέδου που δεν είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των διαδικασιών του Πράσινου Σημείου, καλύπτονται με πράσινο, το οποίο θα φροντίζει το προσωπικό της εγκατάστασης. Το πράσινο θεωρήθηκε το καταλληλότερο στοιχείο για να τονιστεί η σημασία της ανακύκλωσης.

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->