ΔΡΑΣΕΙΣ
Typography

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας και της επέκτασης της χρήσης οχημάτων χαμηλών ή/και μηδενικών εκπομπών, οι ελληνικοί Δήμοι καλούνται να συντάξουν Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), προκειμένου να διασφαλίσουν την αποτελεσματική χωροθέτηση υποδομών φόρτισης στον δημόσιο χώρο.

Έως τώρα το πρόβλημα της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών έπαιζε και συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια πραγματικότητα. Η αβεβαιότητα όσον αφορά την αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων ή οποία εξαρτάται από την ύπαρξη διαθέσιμων υποδομών φόρτισης αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παράγοντες που εμποδίζουν τους οδηγούς από την στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα.

aerio

Απάντηση και λύση σε ένα μεγάλο ποσοστό αναμένεται να δώσουν τα Σ.Φ.Η.Ο., τα οποία εκτυλίσσονται κάτω από το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Πράσινου Ταμείου και αφορούν στην ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων με απώτερο στόχο τη βέλτιστη χωροθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε μία περιοχή.

Ανάμεσα στους πρώτους Δήμους που δραστηριοποιήθηκαν, συμβαδίζοντας με τη γενικότερη κατεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν και ο Δήμος Καρδίτσας ο οποίος με ανάδοχο την εταιρία “Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.” του Ομίλου Σαμαράς και Συνεργάτες και την υποστήριξη της νεοφυούς  επιχείρησης “Rhoé Urban Technologies” προχώρησε στην ανάπτυξη των σχεδίων για την τοποθέτηση δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο εσωτερικό του Δήμου.

Αξιοποιώντας την εκτενή εμπειρία των δύο εταιρειών στον τομέα της κινητικότητας αλλά και το electr.io, μία πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη μέθοδο υπολογισμού ζήτησης και χωροθέτησης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που έχει αναπτύξει η  “Rhoé Urban Technologies”, ο Δήμος Καρδίτσας μετράει αυτή τη στιγμή 69 θέσεις φόρτισης (57 για Ι.Χ. και 12 ειδικές θέσεις φόρτισης). Τις παραπάνω θέσεις μπορεί κανείς να δει αν επισκεφτεί την αντίστοιχη ενότητα με τον Δήμο Καρδίτσας στην ιστοσελίδα της “Rhoé” κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο (https://rhoe.gr/sfio.html).

Για τον σχεδιασμό, εξετάστηκαν τα ιδιαίτερα λειτουργικά και χωραταξιακά χαρακτηριστικά της περιοχής της Καρδίτσας. Ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες που επηρέασαν την επιλογή θέσης και τον αριθμό των σταθμών φόρτισης, ήταν αναμφίβολα το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που εφαρμόζεται στο κέντρο της Καρδίτσας, το οποίο μειώνει σημαντικά τη χρήση αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης και η ολοκλήρωση του νότιου τμήματος της Περιφερειακής Οδού Καρδίτσας, η οποία αναμένεται να συμβάλει αισθητά στη μείωση των μετακινήσεων στο εσωτερικό της. Επιπρόσθετα, καθοριστικό ρόλο είχε και το γεγονός πως η Καρδίτσα συγκριτικά με άλλες ελληνικές πόλεις έχει αυξήσει σημαντικά τη χρήση ποδηλάτων, αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας συνεχώς τους ποδηλατοδρόμους της και εφαρμόζοντας ένα σύστημα στο οποίο οι πολίτες μπορούν οργανωμένα να μοιράζονται τα ποδήλατα τους, συμβάλλοντας και αυτό με τη σειρά του στη μειωμένη χρήση αυτοκινήτου.

Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα έχει περάσει σε μία νέα εποχή και αυτό φαίνεται από τις ολοένα και περισσότερες ενέργειες που γίνονται γύρω μας με σκοπό να έρθει στο προσκήνιο. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι που έχουν τεθεί είναι ξεκάθαροι και σίγουρα θα δούμε την ηλεκτροκίνηση να μας απασχολεί ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον.

aerio1

aerio1

aerio1

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

cactus1

pilatos katheto

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->