ΔΡΑΣΕΙΣ
Typography

Φίλοι των πολιτιστικών συλλόγων της Καρδίτσας, που νυχθημερόν αγωνιζόμαστε, μέσα από τη συμμετοχή μας στα διοικητικά συμβούλια, για το μέλλον των ορεινών κοινωνιών μας, τη διατήρηση του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας και για τη σύσφιξη των σχέσεων των νεότερων γενεών,ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή απειλή της πολιτείας,  που στόχο έχει να εξαφανίσει, κυριολεκτικά, κάθε αξία του τόπου μας.

 Η περίφημη πράσινη ανάπτυξη και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, που για κάποιους περνά μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φέρνει αθρόα αδειοδότησηαιολικών εγκαταστάσεων σε όλα σχεδόν τα βουνά της περιοχής μας. Κάθε κορυφή και μια βιομηχανική αιολική εγκατάσταση, χωρίς καμία εκτίμηση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία και οικονομία και με επιπτώσεις στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του τόπου, στις πηγές ύδρευσης(βλ. ΒραγγιανάΑγράφων, που τεχνηέντως απέκρυψαν οι Μ.Π.Ε)αλλά και πολλές παραβάσεις της νομοθεσίας.

Θεσσαλοίσυνάδελφοι,μέλη των διοικητικών συμβουλίων, εμείς που δίνουμε το καθημερινό αγώνα διατήρησης της τοπικής κοινωνίας μας, με ποια διάθεση θα επισκεφθούμε τα χωριά μας όταν θα έχειαλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τη μείωση αξίας του τόπου αποκλείοντας τον από κάθε σκέψη ανάπτυξης η και διατήρησης, ακόμα, της υφιστάμενης κατάστασης;

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στις ΜΠΕ του κάθε επενδυτή περί έλλειψης, δήθεν,  οποιασδήποτε τουριστικής, αγροτικής η κοινωνικής προοπτικής.

Ας ακολουθήσουμε τις δημοτικές αρχές του ΝομούΚαρδίτσας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου,  του Εμπορικού Συλλόγου, της ΕνωσηςΑγραφιώτικων χωριών, πουδήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στην υλοποίηση των αιολικών εγκαταστάσεων, τονίζοντας ότι η μετατροπή των κορυφογραμμών μας σε βιομηχανικές ζώνες, και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε σημεία των Αγράφων(Καζάρμα), της Αργιθέας(Τύμπανος, Καράβα, Καραβούλα) της Βουλγάρας και του Θραψιμίου, θα σημάνουν και την πλήρη υποβάθμιση του ορεινού όγκου,  που στέφει την πεδιάδα της Καρδίτσας.

Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συμμεριζόμαστε  την ανάγκη για καθαρή ενέργεια αλλά δε συμφωνούμε στη καταστροφή του παρθένου τοπίου και τη μετατροπή του σε χώρο βιομηχανικό.

Αγαπητοί συμπολίτες, από το χωριό μας, τον  Αμάραντο Καρδίτσας, εδώ όπου το 2013 τα βουνά μας Ιταμος και Καπροβούνι βρέθηκαν στα σχέδια των επενδυτών και μας ξεσήκωσαν καταφέρνοντας να ακυρώσουμε την εγκατάσταση 60 ανεμογεννητριών στα δασωμένα βουνά μας με αντάλλαγμα τα περίφημα ανταποδοτικά, που επιταχύνουν την ερήμωση της περιοχής, εδώ που οι τοπικές κοινωνίες τότε συνεργάστηκαν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι διαδραμάτισανκαθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, απευθύνουμε έκκληση για μαζική παρουσία την Κυριακή, 18-7-2021, στον Τύμπανο.

 

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τον τόπο μας, είτε κατοικούμε μονίμως στο νομό Καρδίτσας είτε επισκεπτόμαστε την ιδιαίτερη πατρίδα μας με κάθε ευκαιρία. Αγωνιζόμαστε κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση, μέσα από το <Δίκτυο φορέων και πολιτών για τη προστασία των Αγράφων>, για την προστασία του τόπου μας και δεν έχουμε καμία διάθεση να παραδώσουμε τα βουνά και τα νερά των Αγράφων προς ισοπέδωση σε κάποιες εταιρίες μόνο και μόνο για το δικό τους οικονομικό όφελος.

Και σ’ αυτόν τον αγώνα, δεν είμαστε μόνοι μας. Χιλιάδες άλλων ανθρώπων που γνωρίζουν και αγαπούν τα βουνά μας, περπατώντας κάθε ράχη και βουνοκορφή τους, κάποιες φορές περισσότερο και από τους ντόπιους, βρίσκονται δίπλα μας σε αυτόν τον -χωρίς υπερβολή- ιερό αγώνα. Η ισοπέδωση των κορυφογραμμών θα σημάνει την οριστική καταστροφή του παρθένου και μείζονος οικολογικής σημασίας περιβάλλοντος των Αγράφων και ουσιαστικά θα εκτοπίσει μια για πάντα τις αναμνήσεις μας, τα βιώματά μας, μετατρέποντας την περιοχή σε μια άλλου είδους ορεινή «Πτολεμαΐδα»,  γεμάτη εργοτάξια, μηχανήματα, χωματουργικές εργασίες και σκουπίδια,  χωρίς, μάλιστα, κάποιο ουσιαστικό ενεργειακό αποτέλεσμα.

Εμπρός, λοιπόν!!! Ας προασπίσουμε το τελευταίο οχυρό, το ύστατο καταφύγιο όχι μόνο για την άγρια ζωή της περιοχής(χλωρίδα και πανίδα) αλλά και για εμάς τους ίδιους. Τις πλαγιές,τα δάση, τα νερά και το σχεδόν ανέγγιχτο από τον άνθρωπο τοπίο.

 Κανένας οικονομικός δείκτης δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικολογική, ιστορική, συμβολική αξία των Αγράφων.

Σας καλούμε να δώσετε το παρών στη συγκέντρωση της Κυριακής 18 Ιουλίου 2021 στον Τύμπανο της Αργιθέας στις 11.00π.μ

Το διοικητικό συμβούλιο.

e-max.it: your social media marketing partner

vasilakos sxoleia2

ix7

mbgif2

vasilakos sxoleia

synetairistiki baner3

cactus1

 emvolio 1

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->