ΔΡΑΣΕΙΣ
Typography

Πριν από λίγες μέρες ‘’έφυγε’’ πλήρης ημερών, ο παλαίμαχος ορειβάτης Δημήτρης Κουσιάς, επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), ο οποίος έχει ανέβει σε όλες τις κορφές της Ελλάδας αλλά και σε πολλές ψηλές κορφές των βουνών του κόσμου, που η ζωήτου ήταν γεμάτη εμπειρίες από αυτές τιςαναβάσεις.


Ο Δημήτρης Κουσιάς ήταν ο πρώτος ορειβάτης της Καρδίτσαςπου ανέβηκε σε ψηλές κορφές τουεξωτερικού, αλλά αυτό που τον ξεχώριζε δεν ήταν μόνο η ορειβατική του δεινότητα αλλά η απλότητα καιευθύτητα του χαρακτήρα του, η απουσία οποιασδήποτε κομπορρημοσύνης για τακατορθώματα του και κυρίως η ευγένεια του, το ήθος του και το μεγαλείο τηςψυχής του.

Ήταν για μαςφίλος αλλά και δάσκαλος, ήταν μεγάλη τιμή για τον σύλλογο μας που είχε ένανσπουδαίο ορειβάτη αλλά προπαντός έναν σπουδαίο άνθρωπο για μέλος του, και γιαυτό με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. τουσυλλόγου πριν λίγα χρόνια σε μια λιτή εκδήλωση, τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο του ΕΟΣΚ, αναγνωρίζοντας το ήθος του και τηνπολύτιμη προσφορά του στην ορειβατική κοινότητα και τον σύλλογο.

Ας είναι ελαφρύ το Αγραφιώτικο χώμα που σε σκεπάζει φίλεΔημήτρη…

Προς τιμήν του, ο ΕΟΣΚ προγραμματίζει πεζοπορία, την Κυριακή6 Ιούνη, σε μια εύκολη πεζοπορική κυκλική διαδρομή, στα αγαπημένα του χώματα.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την Μικρή λίμνη (αναρρυθμιστική),θ ανέβουμε στη Πορτίτσα, περπατώντας σε τμήμα παλιού λιθόστρωτου μονοπατιού, θαπεράσουμε από τον Αγωγό, θ ανέβουμε στο Μοσχάτο, όπου θ αφήσουμε λουλούδιαστην τελευταία κατοικία του Δημήτρη, θακατηφορίσουμε από άλλο μονοπάτι και θα καταλήξουμε πάλι στην Μικρή λίμνη.
Περισσότερεςπληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για την πεζοπορία, στο τηλέφωνο 6977394752

kousias2

kousias2

kousias2

kousias2

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Κουσιάς γεννήθηκεστις12 Ιανουαρίου 1931 στο ημιορεινό Μοσχάτο του Νομού Καρδίτσας, στους πρόποδεςτων Αγράφων. Κατά την παιδική του ηλικία σπανίως τα πόδια του πατούσαν σεεπίπεδη επιφάνια. Γι’ αυτό οι ανηφόρες και οι κατηφόρες του ορεινού τοπίου θαείναι αυτό που θα αναζητεί στην ζωή του.

Οι γονείς του ήταναμπελουργοί και ζούσαν καθημερινά τον μόχθο του αγροτικού βίου και έτσι απέτρεψαντον μικρό Δημήτρη να ασχοληθεί με την γεωργία και τον προωθούσαν στον τεχνικότομέα στον οποίο έδειχνε ιδιαίτερες δεξιότητες.

Ακολούθησε το επάγγελμα του ηλεκτρολόγουστην αρχή και εξειδικεύτηκε ως ηλεκτρονικός μετά, αλλά μεγάλο ενδιαφέρον ανέπτυξεγια την τέχνη της φωτογραφίας, χάρη στην οποία κέρδιζε τα πρώτα του μεροκάματα.

Ο φακός συνόδευε πάντα τον Δημήτρηστις ορειβατικές εξορμήσεις δημιουργώντας πλούσιο φωτογραφικό καικινηματογραφικό έργο.

Το 1960 εγκαταστάθηκε στηνΙταλία για επαγγελματικούς λόγους. Έζησε στο Τορίνο, μια πόλη στους πρόποδεςτων Άλπειων και η έλξη των απότομων κορυφών τον οδήγησε να γραφτεί ως μέλοςστον Ιταλικό Ορειβατικό Σύλλογο του Τορίνο το 1972.

Όπως σε κάθε αρχή τα πράγματαήταν δύσκολα. Πράγματι οι Ιταλοί ορειβάτες αντιμετώπιζαν με δυσπιστία τονΈλληνα Δημήτρη, αλλά η τακτική συμμετοχήστις εκδρομές και η ανάδειξη του πάθους και των δεξιοτήτων του γρήγορα άλλαξαντο κλίμα που επικρατούσε στο σύλλογο. Έτσι άρχισε μια έντονη ορειβατικήδραστηριότητα που έφερε τον Δημήτρη να κατακτάει, την δεκαετία του ’70 πολλέςκορυφές ύψους άνω των 4000 μέτρων όπως: Ρότσια Νέρα, Γκράν Παραντίζο, Κάστορε, Νάζο ντέλ Λύσκαμ, και τις κορυφές τουΜόντε Ρόζα.

Παράλληλα τα καλοκαίρια στηνΕλλάδα παρότρυνε τους φίλους του να οργανώσουν μια ορειβατική ομάδα η οποία είχε,κατά την ίδια δεκαετία, εξίσου αξιόλογη δραστηριότητα στα ελληνικά βουνά.

Οι δύο παράλληλοι δρόμοισυναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1981,όταν ομάδα του Ιταλικού Ορειβατικού Συλλόγου του Τορίνο συμμετείχε σε μίαανάβαση στον Όλυμπο, οργανωμένη από την ορειβατική ομάδα του ΜορφωτικούΣυλλόγου Μοσχάτου Καρδίτσας.

Ένα χρόνο μετά ο ΣύλλογοςΕλλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης ειδοποιήθηκε από τον Δημήτρη σχετικά με τηνεξόρμηση που διοργάνωνε ο ΙταλικόςΟρειβατικός Σύλλογος του Τορίνο στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης (Λευκό Όρος ή Mont Blanc ύψους 4810 μ.) και μια ομάδα ορειβατώντου Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης και συμμετείχε με επιτυχία στην αποστολή.

Οι κορυφές των Άλπεων, όπωςκαι οι ελληνικές κορυφές είναι ατελείωτες και πανέμορφες και απασχόλησαν τονΔημήτρη για πολλά χρόνια και έτσι η αναζήτηση νέων ορειβατικών προκλήσεων ήρθεμε την νέα χιλιετία: το 2001 σε ηλικία 70 ετών ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφήτης αφρικάνικης ηπείρου, το Κιλιμάντζαρο με ύψος 5850 μ και το 2002 στιςκορυφές Κιμποράτσο (6310 μ) και Κοτοπάξι(5897) της οροσειράς των Άνδεων στην Λατινική Αμερική.

Με το πέρας της ηλικίαςμειώνεται κατά συνέπεια το υψόμετρο στο οποίο μπορεί να ανέβει κανείς, γεγονόςπου σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την γοητεία της ορειβασίας και αυτό οΔημήτρης, μας το επιβεβαίωσε με την εξόρμηση στα Ιμαλάϊα ( Trekking στοΝεπάλ) το 2003, αλλά ιδίως με τις αποστολές στους παγετώνες της Παταγονίας το 2004 και της Ισλανδίας το 2006,όπου επικρατούν συνθήκες μεγάλου υψομέτρου από το επίπεδο της θάλασσας.

Τελευταίο του ταξίδι στηνΚίνα το 2010 (σε ηλικία 79 ετών!!), όπου περπάτησε τα μονοπάτια του ΒόρειουΘιβέτ και έζησε την μοναδική εμπειρία της ανάβασης 1500 μέτρων υψομετρικήςδιαφοράς με συνεχόμενα πέτρινα σκαλοπάτια.
Η πορεία της ζωής τουορειβάτη Δημήτρη Κουσιά μας διδάσκει, ότι η ορειβασία δεν είναι απλά ένα άθλημαγια την κατάκτηση κορυφών, αλλά ένας τρόπος ζωής με τον οποίο ο άνθρωποςβρίσκεται σε συνεχή επαφή με την φύση και τις εικόνες της, με τους πολιτισμούς,τα χρώματα, τις μουσικές και ό, τι άλλο στολίζει τον όμορφο πλανήτη μας.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας

e-max.it: your social media marketing partner

synetairistiki baner1

ix7

mbgif2

synetairistiki baner3

 emvolio 1

pilatos plagia.png

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->