sxoretsianitis protaseis

sakekkarioy giorgos

 

froxylias gennadios gif kostopoulou karta1 min

papoulias pano3 zygogiannis kontos

karagiannis pano min spanias pano min

gogos pano1 notopoulos pano1

 

 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ
Typography

Ο θεσμός τηνκοινών Θεσσαλικών αναβάσεων διανύει τον τέταρτο χρόνο του και είναι μία αφορμή για τη σύσφιξητων σχέσεων μεταξύ των ορειβατικών συλλόγων και την εδραίωση των συνεργασιών σεπολλούς τομείς.

Προσφέρουν ακόμη την δυνατότητα γνωριμίας νέωνορειβατικών διαδρομών που στη συνέχεια προστίθενται στα προγράμματα τωνσυλλόγων. Προγραμματίζονται τέσσερις τέτοιες κάθε χρόνο, οι οποίες γίνονταιεναλλάξ σε κάθε νομό της Θεσσαλίας και οργανώνονται από τους τοπικούςορειβατικούς συλλόγους.

agrafa eosk1

Την Κυριακή 25Νοέμβρη ήταν προγραμματισμένη η τελευταία τέτοια ανάβαση για φέτος, με διοργανωτή τον ΕλληνικόΟρειβατικόΣύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), και το πρόγραμμα έλεγε ανάβαση στην άγνωστη κορυφή ‘’Παλιομάντρι’’της Αργιθέας.

Το ‘’Παλιομάντρι’’είναι μια σχετικά χαμηλή κορυφή σε υψόμετρο 1810 μέτρα, του ορεινούσυγκροτήματος ‘’Καζάρμα – Βουτσικάκι’’ κοντά στο διάσελο που συνδέει αυτά ταδυο βουνά. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προσεγγίσεις της κορυφής, από τον ΆγιοΝικόλαο Βλασίου, από το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, από την Φυλακτή, από τοΚρυονέρι. Ο ΕΟΣΚ διάλεξε την ανάβαση από τα Λιβάδια έναν από τους πολλούςσυνοικισμούς του Πετρίλου.

agrafa eosk3

Το Πετρίλο είναι ένα από τα καλύτερα θέρετρα της περιοχής με πλούσιαβλάστηση, γραφικά σπίτια και μοναδικές εκκλησίες. Βρίσκεται περίπου στο κέντροτων βορείων Αγράφων. Από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο 1944, ήταν η έδρα τηςΚυβέρνησης της ελεύθερης Ελλάδας. Είναι το μεγαλύτερο χωριό στηνΑνατολική Αργιθέα, με μακρόχρονη ιστορία και οι κάτοικοι επειδή αποτελείται απόπολλούς συνοικισμούς το αποκαλούν Πετρίλια, Κρανιά (Χάρις),Χαλκιόπουλο, Ρώσση, Μάγειρος, Αργυρέικα, Καμπουρέικα, Βλαχογιαννέικα,Βασιλάδες, Κουκλαρέικα και Λιβάδια, είναι οι πιο σημαντικοί οικισμοί.

Στα Ανατολικάτου χωριού υψώνεται επιβλητικά το Βουτσικάκι (2.154), λίγο πιο κάτω από τηνκορυφή του στη θέση Εννιά Βρύσες πηγάζει ο Πετριλιώτης ποταμός,ο οποίος διασχίζοντας το χωριό καταλήγει δυτικότερα στον Αχελώο. Νοτιοδυτικάτου χωριού βρίσκεται το Ντεληδήμι ενώ στα Βόρεια αγναντεύουμε την Καράβα. Μεεπίκεντρο το Πετρίλο έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΣΚ και άλλες διαδρομές τα ίχνητων οποίων θα είναι διαθέσιμα σύντομα στον ιστότοπό του συλλόγου: eoskarditsas.gr.

agrafa eosk4

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το ιστορικό πετρόχτιστο Σχολείο (1884)όπου υπήρξε η έδρα και τα γραφεία της κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας (1944)και την «Σούδα», τον επιβλητικό καταρράχτη με τα γάργαρα νερά του που βρίσκεταιστο μονοπάτι από Λιβάδια Πετρίλου προς το χωριό Βλάσι. Επίσης αν έχει λίγοχρόνο αξίζει να πάει οδικώς μέχρι την Ιερά Μονή Σπηλιάς και την λίμνηΣτεφανιάδα.

Εκατόν ενενήνταπέντε (195) ορειβάτες και πεζοπόροι από όλη τη Θεσσαλία ανταποκρίθηκαν στοκάλεσμα του ΕΟΣΚ και βρέθηκαν στο ραντεβού που ήταν στη ‘’Λιβάδια’’.

agrafa eosk5

Μετά το καλωσόρισμα, την ενημέρωση από τους συντονιστές και τιςκαθιερωμένες φωτογραφίες αλλά και το κέρασμα με λουκούμια, αρχίζει ηανάβαση. Η διαδρομή έχει καθαριστεί πρόσφατα απότον ΕΟΣΚ έχει σήμανση κόκκινο κύκλο σε κίτρινο φόντο με κωδικό «Β21». Είναι η τελευταίααπό ένα μεγάλο δίκτυο 150 χιλιομέτρων μονοπατιών που έχει αναδείξει ουπερδραστήριος σύλλογος. Έντονη ανηφορική διαδρομή στην αρχή μέχρι τηθέση ‘’Κεφαλόγουρνα’’ όπου υπάρχει και ποτίστρα, ενώ ο βαρύς καιρόςεπιβεβαιώνει τις προβλέψεις και αρχίζει το ψιλόβροχο.

Από εδώ μέχρι το διάσελο ένα υπέροχο μονοπάτι με καλντερίμικαι σε πολλά σημεία σκαμμένο στο βράχο αποκαλύπτεται, στοιχείο της λαϊκήςπαραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μιας και είναι τμήμα του μεγάλου μονοπατιού πουένωνε το οροπέδιο της Νευρόπολης με την ανατολική Αργιθέα και το Μοναστήρι τηςΣπηλιάς.

agrafa eosk6

Μια ανθρώπινη αλυσίδα σχηματίζεται στο μονοπάτι προσφέρονταςένα πολύχρωμο θέαμα, όπου μαζί μα την βροχή και την ομίχληδημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό. Στιςπλαγιές που δεν τις βλέπει ο ήλιος έχει αρκετό μισοπαγωμένο χιόνι αναγκάζονταςτους πρώτους να ανοίγουν βαθειά βήματα για του επόμενους. Μετά από δυόμιση ώρες φτάνουμε στην κορυφή αλλά ηομίχλη και η χαμηλή νέφωση μας στερούντην υπέροχη θέα προς την λίμνη Πλαστήρα, αλλά και προς τις κορυφές των Αγράφων.

Η βροχή που έχειδυναμώσει πολύ και ο αέρας, αναγκάζουν τους συντονιστές να τροποποιήσουν τασχέδια για ανάβαση στην ψηλότερη κουφή την Μουτσιάρα στα 2133 μέτρα, έτσι βγάζουμεγρήγορα-γρήγορα φωτογραφίες, τα μέλη του ΕΟΣΚ κερνάνε τσίπουρο σε όσουςανέβηκαν κορυφή (μερικοί γύρισαν πιο νωρίς) και αρχίζει η γρήγορη κατάβαση.Όσοι είχαν την υπομονή να περιμένουν ανταμείφτηκαν, ο καιρός άνοιξε καιαποκαλύφτηκε όλη η γοητεία των Αγράφων. Μαζί με την ομορφιά όμως αποκαλύφτηκεκαι ο ανόητος ανθρώπινος παραλογισμός που μπροστά στο κέρδος δεν τον σταματάειτίποτα. Βλέπουμε τον πρόσφατα τοποθετημένο ανεμολογικό ιστό ύψους 40 μέτρων,προπομπός των σχεδιαζόμενων αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων που ανεπιτρέψουμε να εγκατασταθούν θα αλλοιώσουν άπαξ και δια παντός την φυσιογνωμίατης Αργιθέας και των Αγράφων.

agrafa eosk7

Μουσκεμένοι αλλά χαρούμενοι παίρνουμε το κατηφορικό μονοπάτι τουγυρισμού και καταλήγουμε πάλι στα Λιβάδια, όπου στήθηκε ένα μικρό γλέντι στηνταβέρνα, ολοκληρώνοντας έτσι ακόμα μια επιτυχημένη κοινή δράση ανανεώνοντας το επόμενο Θεσσαλικό ραντεβούμας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΕΟΣΚ στα τηλ: 6973695595– 6974110853, στο eoskarditsas.gr, στο facebook.com/eoskarditsasκαι για ηλεκτρονική επικοινωνία στο e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

agrafa eosk8

agrafa eosk9

agrafa eosk10

e-max.it: your social media marketing partner

bakalakou diada kato  rovas diada kato

notopoulos triada lappas triada xroub triada

theologis triada kontos module triada mattas giorgos triada

anagnostopoylos triada karagianni triada karagiannis triada min

kapekas module nea282 2282 3 

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

 vasilakos ekloges

 
thanopoulou mesa

 papadakos petros mesa

ekizoglou mesa

bakalakou mesa min

 

gerouki mesa

 gennadios1

  nousios mesa

 nikolaou mesa

tasiopoulou mesa1

  goulopoulos mesa

  karla teliko

froxilias katheto

xroub exo

siokas mesa

giovani teliki

kafes2