ΔΡΑΣΕΙΣ
Typography

Με μεγάλη εκθεσιακή αγορά και πολλές και ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για το περιβάλλον,

ανοίγει την Πέμπτη το βράδυ τις πύλες της η 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση φέτος αφιερώνεται στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας και θα διεξαχθεί στο άλσος Παυσιλύπου.
Σήμερα το μεσημέρι οι συνδιοργανωτές φορείς παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου , όπου γνωστοποίησαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, περιφερειακός σύμβουλος Καρδίτσας κ. Κων/νος Νούσιος, ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Αραμπατζής, ο Υπεύθυνος της Ομάδας Ημερίδας, καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Βραχνάκης και εκ μέρους της Ομάδας Εκθεσιακής Αγοράς η κ. Χρυσάνθη Πετεινάρα.
Μιλώντας αρχικά ο κ. Τσιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι τιμή για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας να είναι συνδιοργανωτής αυτής της μεγάλης γιορτής. «Σε μια εποχή που η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα , η οικολογική αυτή γιορτή έρχεται να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα», επεσήμανε ο κ., Τσιάκος και κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Νούσιος σημείωσε: «H 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας είναι γεγονός. Από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το Παυσίλυπο ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί για μία ακόμη χρονιά όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις που αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ψυχαγωγίας.
Η φετινή θεματολογία που επιλέχτηκε από την οργανωτική επιτροπή αφορά τις «φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας», θέμα το οποίο είναι σε πλήρη αρμονία με αυτό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που ήταν «η επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση».
Η 17η Οικολογική Γιορτή επικεντρώνεται στους πολίτες που επιζητούν από τη γεωργία εκτός από την παραγωγή φθηνών, ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος περιορίζοντας στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις της γεωργικής παραγωγής
Επικουρικά, όπως και κάθε οικολογική γιορτή, στοχεύει να ενθαρρύνει όλους μας να βγούμε έξω και να εκτιμήσουμε βιωματικά τα οφέλη της επαφής με τη φύση, απολαμβάνοντας την ομορφιά και την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει και μας συντηρεί. Μας καλεί να νιώσουμε τη φύση μέσα στο περιβάλλον που ζούμε, να έρθουμε σε επαφή με όσα έχει να μας προσφέρει και με αυτόν τον τρόπο να εμπεδώσουμε την ανάγκη προστασίας της.
Κι όλα τα παραπάνω μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις, με βιωματικές συζητήσεις, περιβαλλοντικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια για μικρούς και μουσικά δρώμενα για μεγάλους.
Η 17η οικολογική Γιορτή με φορέα διοργάνωσης την Οικόσφαιρα και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, έχει καθιερωθεί ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση, αλλά και μια πρόταση πολιτιστική, διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε πως μπορούμε να ζούμε με αυτάρκεια, κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην εκθεσιακή αγορά, με την αποκλειστική συμμετοχή πιστοποιημένων βιοκαλλιεργητών. Η εκθεσιακή αγορά είναι σημαντικό κομμάτι της Οικολογικής Γιορτής γιατί αναπτύσσει την άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, την καθαρή και ποιοτική τροφή για όλους, την τοπικότητα των προϊόντων, την επανασύνδεση της φύσης με την κοινωνία και την αποσύνδεση μας από τη σκληρή βιομηχανοποίηση των πάντων. Κλείνοντας, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά αφ’ ενός, τους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης γιατί συμβάλλοντας οικονομικά βοηθούν στην μακροβιότητα του θεσμού της Οικολογικής Γιορτής, αφ’ ετέρου όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που με εθελοντική εργασία πολλών μηνών και κάποιοι άλλοι πολλών ετών, έκαναν την Οικολογική Γιορτή ένα γεγονός πανελλήνιου βεληνεκούς και προσκαλώ όλους τους Καρδιτσιώτες να τιμήσουν την Οικολογική Γιορτή συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της.
Ο κ. Αραμπατζής τόνισε: « Η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας αποτελεί αναμφισβήτητα έναν καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή μας με πανελλαδική εμβέλεια.
Ένας θεσμός που από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα που φτάσαμε αισίως στην 17η διοργάνωση υπηρετεί με συνέπεια έναν πολύ σημαντικό σκοπό:
Να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της περιοχής μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αναδείξει τις αξίες της Οικολογίας και την ανάγκη να στραφούμε σε βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας, φιλικούς προς το περιβάλλον.
Θέλω και εκ μέρους του Δημάρχου κ. Φωτ. Αλεξάκου να συγχαρώ ιδιαίτερα την Οικόσφαιρα και την Οργανωτική Επιτροπή που για μία ακόμα χρονιά και παρά τη δύσκολη συγκυρία, προγραμμάτισαν ένα πλούσιο προγραμμα εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους Καρδιτσιώτες και ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι το μέλλον μας, σε περιβαλλοντικά θέματα και να αναδείξουν την αξία των βιολογικών προϊόντων.

 Η κ. Πετεινάρα, υπογράμμισε: «17η Οικολογική γιορτή. Είναι μια γιορτή όπου δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να συζητήσουν με τους παραγωγούς, να μάθουν για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα των βιολογικών και άλλων προϊόντων, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι τους. Είναι επίσης μια γιορτή που φέρνει κοντά τους παραγωγούς, ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με την καλλιέργεια και διακίνηση των οικολογικών προϊόντων. Είναι μια γιορτή την οποία οι κάτοικοι του νομού μας και όχι μόνο την αγκάλιασαν από την πρώτη χρονιά και την περιμένουν πως και πως. 

Είναι η μοναδική γιορτή στην Ελλάδα που γίνεται στην ίδια πόλη κάθε χρόνο και για τόσα πολλά και συνεχόμενα χρόνια και προβλέπεται να συνεχιστεί για πολλά ακόμη. Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουν βιοκαλλιεργητές πιστοποιημένοι. Συμμετέχουν επίσης χειροτέχνες οι οποίοι αξιολογούνται με βάση το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα υλικά που χρησιμοποιούν.
Φέτος τα περίπτερα είναι 46 και εκθέτες από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη, εκθέτουν τα προϊόντα τους. Μπορεί κανείς να βρει διάφορα, όπως μέλι, λάδι, όσπρια, αρωματικά φυτά, λαχανικά, κρασιά, σύκα, παστέλια, ελιές, ζυμαρικά, βιβλία και πολλά άλλα.
Η επισκεψιμότητα τις τελευταίες χρονιές αγγίζει τις 10.000».

Ο κ. Βραχνάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων επισημαίνοντας ότι η οικολογική Γιορτή, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο γεγονός για όλη την Ελλάδα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΒΡΑΔΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Στο Άλσος Παυσιλύπου
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017
Απόγευμα
20:30-21:00 Εγκαίνια – χαιρετισμοί
Παρουσιάζει ο Γιώργος Μπανάτσας, δημοσιογράφος
21:00 Συναυλία Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας
Μουσικό Σύνολο τζαζ, υπεύθυνος καθηγητής Αναγνώστης Λάππας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στο Άλσος Παυσιλύπου
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017
Πρωί
10:30-12:00 Εργαστήριο για παιδιά: «Φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας»
Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ και Μαρίνα Δουλγεράκη, γεωπόνος ΤΕ
10:30-13:00 «Διακρίνω τα βιολογικά». Οι μαθητές καλούνται μέσα από παιχνίδι, δοκιμές και λάθη να ανακαλύψουν τις διαφορές ανάμεσα στα βιολογικά τρόφιμα και τα τρόφιμα που παράγονται με εντατικές μεθόδους και να βρουν την γνώση για ένα βασικό θέμα της διατροφής τους
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου
Απόγευμα
18:00-19:00 Ενημέρωση για το ποδήλατο στην πόλη της Καρδίτσας
Γιώργος Παύλου, Τμήμα Παιδείας και Πολιτισμού, Δήμος Καρδίτσας
19:00-20:30 Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο - Ποδηλατικόs γύρος από τον Ε.Ο.Σ.Κ. και τον Π.Ο.Κ.
Ε.Ο.Σ.Κ. & Π.Ο.Κ. (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας & Ποδηλατικός Όμιλος Καρδίτσας)
19.00-20.00 Εξοικονομώ οικολογικά – «Παρασκευή οικολογικών καθαριστικών»
Μιχαέλα Βόβες, χημικός
20.00-21.00 Θεωρία και εργαστήριο - ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ η θαυματουργή - Θεραπευτικές και κοσμετολογικές ιδιότητες και εφαρμογές
Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος-βοτανολόγος – βιοκαλλιεργητής
21:30 Συναυλία Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας
Τμήμα Σύγχρονου τραγουδιού, Ξανθή Σαπάκου, Ελένη Αργυροπούλου και Ελευθερία Παπαοικονόμου, υπεύθυνος καθηγητής Βαγγέλης Τάντος
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017
Πρωί
10:30-12:30 «Η φάρμα των ζώων» - Περπατάμε στα ερείπια ...τι άραγε συνέβη εκεί; Ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού με δράσεις εκπαιδευτικού δράματος. Για παιδιά 6-12 ετών.
Πολιτιστικό Εργαστήρι Ρόδα για το δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση
12:30-13:30 Εργαστήριο για παιδιά: Γνωριμία με τα πουλιά που ζουν πλάι μας (ζωγραφική και κατασκευές)
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Απόγευμα
17:30-18:30 Yogalates – Partner yoga
Balance wellness center, Δήμτρηρα Πελεκούδα και Ηλιάνα Θεοδωροπούλου
18:00-20:00 Παιχνίδι χαμένου θησαυρού για παιδιά
Ε.Ο.Σ.Κ.
18:30-19:30 Εργαστήριο παρασκευής φυσικών διαλυμάτων φυτοπροστασίας
Νικόλαος Κοτρώτσιος, γεωπόνος
19:30-20:30 Ομιλία - Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων: 4 χρόνια δράσης
Δημήτρης Βαβύλης, βιολόγος και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας
20:30-21:30 Ομιλία για τη βιοδυναμική γεωργία
Αλεξάνδρα Τσιαντή, χημικός μηχανικός - βιοδυναμική καλλιεργήτρια
21:30 Συναυλία με τους “Blue Moon”
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017
Πρωί
10:30-11:30 Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά: Μαθαίνω τα βότανα
Κωνσταντίνα Μουτσέλου, νηπιαγωγός και Γεωργία Παππά εργοθεραπεύτρια
11:30-12:30 «Ζωγραφική για παιδιά»
Αλέκα Κουκόσια, ζωγράφος
Απόγευμα
18:30-19:30 Εργαστήριο για παιδιά: «Μικροί κηπουροί - Μικρά Οικολογικά Μυστικά, Απλές πρακτικές για την προστασία των φυτών»
Ευαγγελία Βασιλάκου, Διπλωματούχος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων
19:30-20:30 Ομιλία - Έλεγχος υπολειμματικότητας σε φρούτα και λαχανικά
Θοδωρής Παπαποστόλου, γεωπόνος
20:30-21:30 Προβολή ντοκιμαντέρ
Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας
Ώρες λειτουργίας της Εκθεσιακής Αγοράς:
Πέμπτη: 18.00-22.30
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 10.00-14.30 και 17.30-22.30
ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΟικόΣφαιρα Καρδίτσας
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ :
Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, Europe Direct της Αναπτυξιακής Καρδίτσας A.E., ΤΕΙ Θεσσαλίας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου Η 17η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ:
ΘΕΟΝΗ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό
ΧΟΡΗΓΟΙ:
ΤΕΙ Θεσσαλίας
Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΕΡΤ3, ΕΡΤ Βόλου, ΕΡΤ Λάρισας

 

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

cactus1

  bronx delivey1

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->