mosxopoulos kogia nikolaou bakalakou thanopoulou xenos kafasi rovas Flying Bat EKIZOGLOU goulas Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat

ΒΙΒΛΙΟ
Typography

Παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Α. Αντωνίου

Το βιβλιοπωλείο BOOKS PLUS,  η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας,  η Εταιρεία Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας  με τη στήριξη συλλογικοτήτων των Θεσσαλών της Αθήνας και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν  στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Α. Αντωνίου  "ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ" την Τετάρτη , 21 Νοεμβρίου 2018 , στις 7 μ.μ. ,  στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Πανεπιστημίου 37, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Καραπιδάκης, Καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο Σπύρος Λάππας , βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας-δικηγόρος, και ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ, βουλευτής Ν. Καρδίτσας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν μουσικές νουβέλες του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου από το έργο του «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά».

lexiko thessaliko2

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 

Στα λήµµατα του συγκεκριμένου τόµου παρουσιάζονται πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο, τα οποία είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλία και έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη είτε εγκαταστάθηκαν ή έδρασαν στη Θεσσαλία και συνέβαλαν στη σηµερινή κοινωνική και πολιτισµική ταυτότητά της. Η έρευνα καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Οθωµανούς, στις αρχές του δέκατου πέµπτου αιώνα, έως τις μέρες µας. Για τη σύνταξη των ληµµάτων αξιοποιήθηκε ποικίλο υλικό, όπως εγκυκλοπαίδειες, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, μονογραφίες και διαδικτυακές πηγές, ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές µε συγγενείς για να συλλεχθούν αδημοσίευτες πληροφορίες από δυσπρόσιτες πηγές. Έτσι η θεσσαλική ιστορία αναδεικνύεται μέσα από τη ζωή, το έργο και την προσφορά των πρωταγωνιστών του ιστορικού γίγνεσθαι.
Ύστερα από πολυετή εργασία του, ο διδάκτωρ Οικονοµικής Ιστορίας Αντώνης Α. Αντωνίου µάς προσφέρει ένα μεγαλόπνοο έργο στο οποίο µας δίνονται µε μεγάλη πληρότητα σηµαντικά στοιχεία γνώσης για την ιστορία της Θεσσαλίας.

«Η δημιουργία ενός βιογραφικού λεξικού σε περιφερειακό επίπεδο µας δίνει το πλεονέκτημα της καταγραφής ενός μεγάλου συνόλου ανθρώπων, η εκτεταμένη παρουσία των οποίων στα λήµµατα του λεξικού αναδεικνύει τα ιδεολογικά ρεύµατα και τις πολιτισµικές αξίες. Πρόκειται για µια πρακτική, η οποία καµία σχέση δεν έχει µε τις αυτοβιογραφίες και τις περίλαµπρες κατά παραγγελία βιογραφίες. Ο ιστορικός καταγράφοντας ένα μεγάλο σύνολο ατοµικών πορειών ζωής πετυχαίνει να διαχύσει την ιστορική γνώση και να την κάνει προσβάσιµη σε ένα ευρύ κοινό. Εντάξαµε το έργο µας σε µια προσπάθεια για αυτογνωσία και πίσω από τα πρόσωπα προσπαθήσαµε να εστιάσουμε στο ιστορικό γεγονός, να υπηρετήσουμε τη διερεύνηση του ιστορικού περιβάλλοντος.»
Από την εισαγωγή του βιβλίου

Ο Αντώνης Α. Αντωνίου είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τµήµατος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάτοχος DEA Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris I – Sorbonne, κάτοχος DEA Κοινωνιολογίας της Εργασίας του Πανεπιστηµίου Paris VII – Jussieu και διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Paris I – Sorbonne. Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνιες έρευνες σε αρχεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγγράµµατά του είναι: «Γαµήλια έθιµα των καραγκούνηδων της ∆υτικής Θεσσαλίας: Το παράδειγμα της κοινότητας Ματαράγκας», 1991, «∆ηµόσιες δαπάνες (1833-1939)» στη σειρά Μελέτες Νεοελληνικής Οικονοµικής Ιστορίας, υπό έκδοση από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και το ΚΕΠΕ, «Συµβολαιογραφικές πράξεις συμβολαιογραφούντος Ειρηνοδίκου Καρδίτσας Σοφοκλέους Οιταιοκαρύδου (1881-1882): περιλήψεις – ευρετήρια», υπό έκδοση από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, όπως «Ιστορικά», «Σπουδαί», «Αρχείον Οικονομικής Ιστορίας» και σε πρακτικά διεθνών και πανελλήνιων επιστημονικών συνεδρίων.

e-max.it: your social media marketing partner

kapekas module nea282 2282 3 

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

 vasilakos pasxa megali