"Τα Σημειωματάρια" του Άλμπερ Καμύ

ΒΙΒΛΙΟ
Typography

"...υπάρχουν πολλοί τρόποι αυτοκτονίας, κι ένας από αυτούς είναι η πλήρης αυταπάρνηση κια η λήθη του ίδιου του εαυτού σου..."

"...οι άνθρωποι που ζουν με την ελπίδα δύσκολα συμβιβάζονται με αυτόν τον κόσμο όπου η καλοσύνη δίνει τη θέση της στη μεγαλοψυχία, η τρυφερότητα στη γενναία σιωπή, η επικοινωνία στο μοναχικό θάρρος..." (Ο Μύθος του Σισύφου)

     Ο Καμύ ξεκίνησε να γράφει τα «Σημειωματάρια» του νωρίς, το ’35, και τα ολοκλήρωσε το ’42, λίγο πριν παραδώσει στον κόσμο τα μεγάλα του έργα. Γραμμένο σε μορφή ημερολογίου, το βιβλίο αυτό καταγράφει τη σχέση του Καμύ με τον κόσμο γύρω του, αλλά και την πνευματική πάλη με τον ίδιο του τον εαυτό. «Χάνω όλη μέρα τον χρόνο μου, κι οι άλλοι λένε πως είμαι δραστήριος», σημειώνει σχετικά στο βιβλίο.

     Τα «Σημειωματάρια (Πρώτο βιβλίο)» είναι γεμάτα παρατηρήσεις και φιλοσοφικά σχόλια, διάσπαρτα με τις πεποιθήσεις και τα μικρά διαμάντια που θα οδηγούσαν πολύ σύντομα τον Καμύ να παραδώσει στον κόσμο βιβλία του όπως: ο "Ξένος", ο "Μύθος του Σισύφου", η "Πανούκλα" και ο "Επαναστατημένος άνθρωπος".

    Τα "Σημειωματάρια" παράλληλα μας ανοίγουν το δρόμο για να ανακαλύψουμε την εσωτερική ζωή του Καμύ, με σημειώσεις που αφορούν τα παιδικά του χρόνια, αλλά και διάφορα αναγνώσματα του, σκιαγραφώντας μία θαυμαστή μαρτυρία για τη σχέση του με τη ζωή και τον κόσμο.

    Μέσα στις σελίδες του ο Καμύ καταγράφει τις οδηγίες του για έναν πιο πνευματικό τρόπο ζωής: «Δεν είναι υπερβολικά τα δύο χρόνια από μια ολόκληρη ζωή για να σκεφτούμε πάνω σ' ένα μόνο πράγμα. Πρέπει να εξουδετερώσουμε οριστικά όλες τις προηγούμενες καταστάσεις και να βάλουμε όλη μας τη δύναμη, πρωτίστως για να μην ξεμάθουμε τίποτα, κατόπιν για να μάθουμε υπομονετικά». Αλλά και σε μια στιγμή αισιοδοξίας και ενσυνείδησης της σπουδαιότητας της ζωής καταλήγει: «Κάθε λεπτό ζωής φέρνει μέσα του την αξία του θαύματος και το πρόσωπο της αιώνιας νιότης».

Τα «Σημειωματάρια (Πρώτο βιβλίο)» μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση της Νίκης Καρακίτσου-Dougé και Μαρίας Κασαμπάλογου-Roblin.

Πηγή:tospirto.net

e-max.it: your social media marketing partner