ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Μια πρώτη διαδρομή σε μνημεία και ιστορικούς τόπους των Αγράφων πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας την Κυριακή 06/09/2020 το απόγευμα.

Στο τρίστρατο Ραχούλας, καταφυγίου, Καστανιάς, επισκέφθηκαν το μνημείο Εθνικής Αντίστασης Αγράφων που κατασκεύασε η Ένωση σε συνεργασία με την Κοινότητα Ραχούλας το 1992 και είναι έργο του αντιστασιακού Βασίλη Φιτσυλή. Οι Αγραφιώτες το έχουν κάνει σημείο αναφοράς και το βάφτισαν: «Στον Αντάρτη» και στα «Κανόνια». Είναι στρατηγικό πέρασμα και ο χώρος χρειάζεται συνεχή περιποίηση από το Δήμο.

agrafa mnimeio

 

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη και ξενάγηση στο «Μουσείο ΦΛΩΡΑΚΗ» που ίδρυσαν η Ένωση και ο Δήμος Ιτάμου στο Παλιοζογλόπ «Ραχούλας» σε οικόπεδο που ίδρυσε ο ηγέτης του ΚΚΕ στην Ένωση το 1988. Επίσκεψη στο μνήμα του Καπετάν «Γιώτη» και ένα κερί στον Αϊ Λιά.

agrafa mnimeio 3

agrfa mnimeio 2

Ακολούθησε επίσκεψη στο ημιτελές κτήριο στις «Καστανιές» Αμαράντου, που η Ένωση και ο Δήμος Ιτάμου το προόριζαν για : Ιστορικό Μουσείο Αγράφων με κέρινα ομοιώματα και παραστάσεις, Αγραφιώτικηβιβλιοθήκη, ξενώνα εννέα δωματίων και χώρο εστίασης. Η θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο και Αγραφιώτικες βουνοκορφές μοναδική ημέρα και νύχτα.

Ο Δήμος Καρδίτσας πρέπει να συμβάλλει στην αποπεράτωσή του με στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της πολιτείας, ως ελάχιστη τιμή στην προσφορά Αγράφων και Αγραφιωτών.
Στην ίδια θέση υπάρχει το ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ με ψηφιδωτή παράσταση έγχρωμη(αντίγραφο του χαράκτη Τάσου), έργο της Ένωσης, του Δήμου Ιτάμου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας.


Η διαδρομή περατώθηκε επισκεπτόμενοι το Μνημείο ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ των Εβραίων, προς τους κατοίκους του Αμαράντου, για την διάσωση 82 Εβραίων το 1943-44 από τους Γερμανούς.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον εν ζωή Εβραίο «Βίκτωρα Βενεζίου»
Είναι ορισμένα μόνο από τα μνημεία των Αγράφων που συνέβαλλε καθοριστικά η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Ν. Καρδίτσας στα 37 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Η επόμενη ιστορική διαδρομή θα είναι στον άξονα Λουτρό – Κέδρος – Σμοκόβου – Ρεντίνα – Φουρνά Αγράφων και θα γίνει σχετική ανακοίνωση.

 

e-max.it: your social media marketing partner

vasilakos sxoleia2

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->