ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Το πρώτο και μοναδικό θεματικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στην Τουρλίδα του Μεσολογγίου μέσα στις αλυκές και δίπλα από τη λιμνοθάλασσα.

Το μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του κέντρου λόγου και τέχνης «Διέξοδος» και ο ιδρυτής του κέντρου, Νίκος Κορδόσης, περιέγραψε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις προσπάθειες που έγιναν για τη λειτουργία του, αλλά και τον πλούτο των εκθεμάτων του.

mouseio alatos 6

Όπως επισήμανε ο Νίκος Κορδόσης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «ο επισκέπτης του μουσείου θα μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία».

mouseio alatos

mouseio alatos 4

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο επισκέπτης «θα πληροφορηθεί για τις 14.000 χρήσεις του, θα γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων τους και της κοκκομετρίας τους» και πρόσθεσε: «Ο επισκέπτης πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλειμμένες αλυκές όλης της χώρας. Θα δει έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το αλάτι, αλλά και τη μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιέρων που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας.

mouseio alatos 2

 

Ανεβαίνοντας στο παρατηρητήριο θα παρακολουθήσει τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού, θα δει τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του και θα απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπο της περιοχής. Επίσης, θα πληροφορηθεί για τις αλυκές όλης της Ελλάδος, αλλά και για την ιστορία των αλυκών Μεσολογγίου που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα».
Μάλιστα, όπως τόνισε ο Νίκος Κορδόσης, «η ιερή πόλη του Μεσολογγίου, είναι απόλυτα συνυφασμένη με το αλάτι, όχι μόνο διότι εκατοντάδες οικογένειες ζουν από αυτό, αλλά και διότι στις αλυκές του Μεσολογγίου καλλιεργείται και εξορύσσεται το 65% της ελληνικής παραγωγής».

mouseio alatos 7

mouseio alatos 5

Όσον αφορά στη συλλογή των εκθεμάτων του μουσείου επισήμανε τα εξής: «Η δική μου ενασχόληση και της γυναίκας μου με το αλάτι ξεκινά το 2007. Ήταν η χρονιά που αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη σχετική με το αλάτι έκθεση. Από τότε άρχισε και η συγκρότηση των συλλογών από θαλασσινά και ορυκτά αλάτια, από αλάτια σε διάφορα χρώματα και κοκκομετρίες, από φωτογραφίες και παλαιά έγγραφα, από παλαιά μηχανήματα και εργαλεία, έργα τέχνης από αλάτι καθώς και η συλλογή 1.500 αλατιέρων που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας».

Σε αυτό το σημείο ο Νίκος Κορδόσης σημειώνει ότι «το μουσείο άλατος, όπως και το ιστορικό μουσείο της «Διεξόδου», δημιουργήθηκε χωρίς επιδοτήσεις και υπαγωγή του σε οποιασδήποτε μορφής εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά μόνο με την ψυχή και τις οικονομίες του ιδρυτή της «Διεξόδου» και της οικογενείας του, την υποστήριξη του δήμου της πόλης και την έμπρακτη αγάπη των συνεργατών και των φίλων του».

Το μουσείο άλατος λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδος (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->