mosxopoulos kogia nikolaou bakalakou thanopoulou xenos kafasi rovas Flying Bat EKIZOGLOU goulas Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Να προσεγγίσουν και να ανιχνεύσουν μνημεία και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας, θα έχουν την ευκαιρία οι συμπολίτες μας, μέσω της έκθεσης αρχαιολογικής φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμης Ψήγματα» του Αρχαιολόγου και Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Δ. Θεσσαλίας κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη.

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας.

Την έκθεση , διοργανώνει η Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών σε συνεργασία με τον Εικαστικό Ομιλο, το Δήμο Καρδίτσας και το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην Π.Ε Καρδίτσας από τον κ. Χατζηαγγελάκη και εκπροσώπους των διοργανωτών.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηαγγελάκης, η έκθεση αποτελείται από πέντε ενότητες, που μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες, ως ευρέως διαδεδομένη μορφή έκφρασης αφηγούνται και περιγράφουν την απεικόνιση αρχαιοτήτων μέσα από την ανασκαφική διαδικασία, την αποκάλυψη αγαλματιδίων ή άλλων ευρημάτων, την επιγραφική τεκμηρίωση ταύτισης πόλεων, την παρουσίαση κάποιων αρχαίων ναών, την προβολή ορισμένων αρχαίων ευρημάτων, προτείνοντας με μία άλλη ματιά, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με άμεσο και έντονο τρόπο, τη δημιουργική παρουσία του φωτογράφου στον χώρο.
Παρουσιάζονται ανασκαφικές απόψεις από αρχαιολογικές θέσεις, όπως από τον Συκεώνα, το Ερμήτσι, τους Γόμφους, το Φανάρι, τα Τρίκαλα, το αρχαίο θέατρο, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της Λάρισας- Αγ. Αχίλλιος, Οθωμανικά λουτρα Μπεζεστένι- τμήματα λειψάνων της οχυρωματικής προστασίας των αρχαίων πόλεων – Αγρελιά Τρικάλων, Βλοχός Καρδίτσας, Γορίτσα Βόλου, Βελίκα Λάρισας, Γριζάνο Τρικάλων – αρχαίους ναούς από τη Μητρόπολη Καρδίτσας, τον Σωρό Βόλου, το Πύθιο Ελασσόνας, βυζαντινοί ναοί – Πόρτας Παναγιά Πύλης, Τιμίου Σταυρού Κρανέας, Ευαγγελίστριας Σκιάθου, Ι. Μονή Παναγίας Σπηλιάς Κουμπουριανών Καρδίτσας, επιλεγμένα αντικείμενα από την περιοχή της Καρδίτσας που σήμερα εκτίθονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος υπογράμμισε πως με τέτοιες δράσεις αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, τονίζοντας παράλληλα πως ο κ. Χατζηαγγελάκης, συνέδεσε το όνομά του με την πολιτιστική «άνοιξη» της περιοχής
«Η συγκεκριμένη έκθεση προβάλλει και αναδεικνύει τον πολιτισμό του τόπου μας» επεσήμανε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, προσθέτοντας πως ο κ. Χατζηαγγελάκης, είναι ένας έγκριτος επιστήμονας με σημαντική προσφορά στο αρχαιολογικό γίγνεσθαι της περιοχής μας.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Βασίλης Τσαντήλας τόνισε: 

Η συμβολή του Αρχαιολόγου Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων σήμερα, δεν είναι απλά σημαντική, ταυτίζεται με το τεράστιο έργο, που έχει επιτελεστεί στο νομό Καρδίτσας από το 1984 στον τομέα των συστηματικών ανασκαφών αρχαιολογικών μνημείων, στην καταγραφή, ανάδειξη, προστασία και οργάνωση χώρων επισκεψιμότητας.
Σε εκδόσεις, Συνέδρια και Ημερίδες προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με κορυφαίο έργο την κατασκευή, οργάνωση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.
Το ανασκαφικό του έργο, εκτείνεται σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού και δεν τελειώνει με την αναγκαστική συνταξιοδότησή του. Συνεχίζεται με την επιστημονική του υποστήριξη.
Η φωτογραφική - Αρχαιολογική έκθεση «Μνήμης Ψήγματα» του Αρχαιολόγου - Επίτιμου Εφόρου Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, εντάσσεται ακριβώς σ' αυτή την συνέχιση προσφοράς του ως επιστημονικού κεφαλαίου του πολιτισμού στην Θεσσαλία.
Ως πρόεδρος της Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών νομού Καρδίτσας, ευχαριστώ τον κ. Χατζηαγγελάκη που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να διοργανωθεί η έκθεση και στην Καρδίτσα, μετά από την Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα και ως υπεύθυνος Πολιτισμού στην Νομαρχία και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ως άνθρωπος του νομού που συνεργάζομαι μαζί του από το 1983 έως σήμερα, αισθάνομαι ευγνώμων και τυχερός .
Θεωρώ ότι και οι Καρδιτσιώτες πρέπει να τιμάμε τον Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη που η σφραγίδα του στον νομό Καρδίτσας θα είναι ανεξίτηλη και αιώνια.

 


Βιογραφικό Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη Αρχαιολόγου- Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ
Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Λύκειο Βελεστίνου και κατόπιν στην ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (Νομοί Μαγνησίας & Καρδίτσας) μέχρι το 2003. Από το 2003 διετέλεσε Διευθυντής στη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (δυτικής Θεσσαλίας – Καρδίτσα & Τρίκαλα) του Υπουργείου Πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του διενήργησε επιφανειακές, σωστικές, και συστηματικές ανασκαφικές έρευνες σε αρχαιολογικές θέσεις στην Μαγνησία (στις αρχαίες Φερές – στον Βελεστίνο, στη Νέα Ιωνία και στην Πετρομαγούλα στον Βόλο), στη δυτική Θεσσαλία στα πλαίσια μεγάλων έργων, όπως στις Εθνικές Οδούς Καρδίτσας – Λαμίας – Αθηνών (ήτοι στην ευρύτερη περιοχή των Σοφάδων – στον κόμβο του Αγίου Βησσαρίωνα και στη Μαγούλα Θεοφάνη στα Γεφύρια), Καρδίτσας – Λάρισας (στον Συκεώνα, στην Αστρίτσα, στους κόμβους στο Ερμήτσι και στη Ματαράγκα), Καρδίτσας – Μουζακίου – Άρτας (στη θέση «Ελληνικά» Αργιθέας, στην Καρυά και στο Πετρωτό), Τρικάλων – Λάρισας (στον Πετρόπορο, στο Πετρωτό, στον Κλοκωτό, στη Φαρκαδόνα), σε πολλές θέσεις του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε–65 (στην Ανάβρα, στη Φίλια & στις Μαυραχάδες, στους Αγ. Θεοδώρους, στην Αγία Τριάδα, στο Αγναντερό και στο Προάστιο, στον Λόγγο και στην Κρηνίτσα Τρικάλων), στο έργο της ΔΕΗ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία, σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα (στο Κάστρο και στον Τύμβο στον Συκεώνα, στον Πύργο Κιερίου, στο Ερμήτσι, στον Παλαμά και στον Βλοχό, στον Πρόδρομο, στη Μητρόπολη, στους Γόμφους, στα Τρίκαλα, στον Πετρόπορο, στον Άτραγα, στην Καλαμπάκα, στους Καλόγερους, στη Μεσοχώρα, και αλλού.
Έδωσε μεγάλη σημασία στον έλεγχο της αρχαιοκαπηλίας για την προστασία των αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Καρδίτσας (ιδιαίτερα με τον κ. Θωμά Βολομάνδρα) και Τρικάλων, με ομιλίες, με την προσέγγιση των πολιτών για την παράδοση αρχαίων αντικειμένων, αρκετά από τα οποία κοσμούν την Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.
Παράλληλα προχώρησε στην εκπόνηση μελετών και στην εκτέλεση έργων για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της δυτικής Θεσσαλίας από το Β΄ & Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπως στον προϊστορικό οικισμό στον Συκεώνα, στην ακρόπολη του Πύργου Κιερίου, στο Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια, στην Κτημένη, στον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη, στη Μαγούλα «Χαντακλή» στον Παλαμά, στους αρχαίους Γόμφους στο Μουζάκι, στα «Ελληνικά» της Αργιθέας, στην αρχαία Τρίκκη, στην αρχαία Πέλιννα στον Πετρόπορο, κ. ά.
Επίσης, συμμετείχε στην επανέκθεση του προθαλάμου του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου υπό τον αείμνηστο Διευθυντή και Καθηγητή του ΑΠΘ μετέπειτα Γ. Χουρμουζιάδη, υλοποίησε μαζί με τους συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας εργασίας, όπως π. χ. ο Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου, η Έλσα Νικολάου, η Βάσω Ροντήρη, ο Αρχιτέκτονας Γαβριήλ Λαχανίδης, η Μουσειολόγος Μάρλεν Μούλιου, το έργο του «Εξοπλισμού και της Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας» και τη λειτουργία αυτού.
Ιδιαίτερη μέριμνα έδωσε στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προβολής των αρχαιολογικών χώρων της Θεσσαλίας σε συνεργασία με άλλους φορείς, Δήμους και Κοινότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Καρδίτσας (Έκδοση του «Οδοιπορικού στον Νομό Καρδίτσας») και Τρικάλων, Διευθύνσεις της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης, Πολιτιστικούς και Μορφωτικούς Συλλόγους, το Ίδρυμα «Ορίζοντες», την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών (Έκδοση του Λευκώματος για τα Άγραφα), την Αμφυκτιονία των Καραγκούνηδων, τους Συλλόγους Αργιθεατών ανά την Ελλάδα, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τον ΦΙΛΟΣ Τρικάλων, κ. ά.
Δημοσιεύει άρθρα, μελέτες και ενημερωτικά κείμενα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Θεσσαλίας στον Τύπο και γενικότερα στα ΜΜΕ. Έχει συμμετάσχει σε Επιμορφωτικά Προγράμματα και Σεμινάρια (στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ), όπως «Πολιτισμός & Μουσειακή Εκπαίδευση», «Μουσεία και Τοπικές Κοινωνίες», «Πολιτιστικός Τουρισμός και Ανάπτυξη», «Το Δημόσιο Management», στο Π.ΙΝ.ΕΠ και στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Δραστηριοποιείται στον χώρο της Θεσσαλίας και ευρύτερα για την προβολή της Πολιτιστικής Μας Κληρονομιάς διαχρονικά, με Εκθέσεις Φωτογραφίας, ομιλίες, διαλέξεις, περιηγήσεις.
Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης συμμετέχει σε Διεθνή, Πανελλήνια και Τοπικά Συνέδρια και Σεμινάρια ως μέλος οργανωτικών & επιστημονικών επιτροπών, ως σύνεδρος, ως ομιλητής. Ήταν εισηγητής σε αρκετά Επιμορφωτικά και Εκπαιδευτικά Σεμινάρια. Υπήρξε Τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Διετέλεσε Γραμματέας, Αναπληρωματικό και Τακτικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Θεσσαλίας, Τακτικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας, μέλος σε διάφορα Συμβούλια και Επιτροπές.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος (ΣΕΑ) (1984 – 1987) και Αντιπρόεδρος (2010 – 2012) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αναπληρωματικό μέλος του Β΄ Πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και αναπληρωματικό μέλος Ειδικών Επιτροπών αξιολόγησης του ΥΠΠΟ. Έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Παράλληλα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας».

 

e-max.it: your social media marketing partner

kapekas module nea282 2282 3 

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

 vasilakos pasxa megali