ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Typography

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το απόγευμα της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Μαθητικής Εστίας η εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Υγείας Μουζακίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Μουζακίου, τον Σύλλογο Αργιθεατών Μουζακίου και τον Αρχαιολογικό Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μουζακίου «Οι Γόμφοι» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και τίτλο «Φροντίζοντας τον ασθενή με Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο ρόλος της οικογένειας».

diavitis mouz2
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός του Κέντρου Υγείας Μουζακίου με μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη κ. Γκιζλής Βασίλης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Η. Τσιαούσης, o Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θ. Στάθης, ο Αντιδήμαρχος Μουζακίου κ. Ν. Πούπης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μ. Καραμπέκου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δ. Μουζακίου Κ. Π. Ντούρβα και Γ. Καραβίδας και ο δημοτικός σύμβουλος του Δ. Αργιθέας Κ. Γραμμένος.
H 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1991 ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη - World Diabetes Day (WDD). Η αρχική ιδέα προωθήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ενώ από το 2006 έχει τεθεί και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καμπάνια διεθνώς για την ευαισθητοποίηση έναντι στη νόσο. Τόσο για το 2019, όσο και για το προηγούμενο έτος βασικό θέμα της καμπάνιας είναι ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η οικογένεια στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη διαχείριση του διαβήτη αλλά και η επίδραση της νόσου σε λειτουργικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

diavitis mouz4
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα στη διεθνή βιβλιογραφία, η εκπαίδευση και η ενεργός συμμετοχή της οικογένειας σχετίζεται με πρωιμότερη διάγνωση του διαβήτη αλλά και καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και μείωση του ψυχολογικού φορτίου της νόσου. Ταυτόχρονα, αν η οικογένεια καταφέρει να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς με διαβήτη είναι πολύ πιθανό να επωφεληθούν και τα υπόλοιπα μέλη της από τις ευεργετικές επιδράσεις των αναγκαίων αλλαγών στον τρόπο ζωής (άσκηση, υγιεινή διατροφή) αλλά και για περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της νόσου στην καθημερινότητα της οικογένειας.

e-max.it: your social media marketing partner

synetairistiki baner1

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->