ΑΡΘΡΑ
Typography

του Ξυλομένου Κωνσταντίνου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc –Ανεξάρτητου Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας

 Η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου με μοναδικό θέμα την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξελίχθηκε σε μία παρωδία με απόλυτη ευθύνη της Δημοτικής αρχής.
Μετά από 3 ολόκληρα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας, «κατάφεραν» και βρήκαν λίγο χρόνο να ασχοληθούν με τα προβλήματα του νοσοκομείου μας και της δημόσιας υγείας γενικότερα. Το σχεδόν άδειο Δημοτικό Κινηματοθέατρο και οι απουσίες των άμεσα εμπλεκομένων, όπως του Διοικητή και του Υποδιοικητή της 5ηςΥ.Π.Ε. και της Διοικήτριας του νοσοκομείου, καταδεικνύουν την πλήρη περιφρόνηση και την ανυποληψία του Δημάρχου Καρδίτσας. Δεν μπορεί να συνεδριάζει το ανώτερο όργανο διοίκησης του Δήμου για ένα πραγματικά τόσο σοβαρό θέμα και η περιφερειακή ηγεσία του Υπουργείου υγείας να απουσιάζει προκλητικά. Στο ψήφισμα ωστόσο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Δημοτική αρχή, αναφέρονταν στο Υπουργείο και τις διοικήσεις με «κολακευτικά» λόγια και χωρίς καμία μομφή για την απουσία τους. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ενεργήσει προς όφελος των δημοτών του, για να μην στεναχωρήσει τους κομματικούς του φίλους, παρότι αυτό επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος. Έχουμε φτάσει δηλαδή στο τέλος της αυτοδιοικητικής θητείας και ακόμη δεν κατάφερε να συνειδητοποιήσει, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι κομματικός βραχίονας, για μικροπολιτικές προσωπικές επιδιώξεις και φωτογραφίες σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Τα προβλήματα του νοσοκομείου Καρδίτσας και των Κέντρων Υγείας, αναδείχθηκαν με τον πιο γλαφυρό και αναλυτικό τρόπο κυρίως από τους φορείς, με τις τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση. Η υποστελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό των κλινικών καθώς και η έλλειψη εξοπλισμού και υποδομών, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα που αναδείχθηκαν από τους ομιλητές. Επίσης, ζητήθηκε η μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων όπως και η επιστροφή των υγειονομικών σε αναστολή, τη στιγμή που οι ανάγκες για προσωπικό είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε πόσο απαραίτητο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας,
καθώς και την απόλυτη ανάγκη να σταματήσει η υποβάθμισή του λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Ως αυτοδιοικητικοί αλλά κυρίως ως ενεργοί πολίτες δεν μπορούμε να «κλείνουμε» τα μάτια στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, αλλά οφείλουμε να συμπαρασταθούμε τους υγειονομικούς και να αγωνιστούμε στο πλευρό τους, για την ανατροπή αυτής της νοσηρής κατάστασης. Με ψηφίσματα ευχολόγια άνευ περιεχομένου όπως αυτό που έφερε η Δημοτική αρχή για να μην «ενοχλήσει» την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας οφείλει να ενεργεί προς όφελος των δημοτών του και να προστατεύει τα συμφέροντα τους, δίχως να λογαριάζει κανένα πολιτικό κόστος. Δεν μπορεί να δηλώνει προκλητικά άγνοια για τα ζητήματα που αφορούν το δημόσιο νοσοκομείο μας και συγχρόνως να υιοθετεί πλήρως την ρητορική της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Στην συνεδρίαση πήρε το λόγο μόνο για να εγκαλέσει τον ομιλητή που αναφέρθηκε αρνητικά στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο υγείας και για να ζητήσει για ακόμη μια φορά προσωπικά, την πολιτική μου ταυτότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που χάνει τη ψυχραιμία του σε δημοτικό συμβούλιο και επιδίδεται σε αήθεις προσωπικές επιθέσεις, αποδεικνύοντας τον πανικό του όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Δυστυχώς για την τοπική κοινωνία οι κομματικές του αγκυλώσεις και εμμονές, είναι κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής του διαδρομής και λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας, στο να φέρει εις πέρας με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο τα καθήκοντα του.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->