ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.

Η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατά το τελευταίο διάστημα, απασχολεί έντονα τόσο την πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία, όσο και τους πολίτες. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός προσβλέπει στην αλλαγή του statusquoστην ανατολική Μεσόγειο και επέκταση των τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο μισό Αιγαίο.

   Οι περίφημοι 15 χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», ξεκινούν με τον πρώτο που δείχνει τα θαλάσσια όρια όπως ορίστηκαν με τις Συνθήκες της Λωζάνηςτο 1923 και των Παρισίωντο 1947 και προοδευτικά αλλάζουν, φτάνοντας στο σήμερα, βάζοντας το μισό Αιγαίο στην κυριαρχία της Τουρκίας.Η δημοσίευσή των χαρτών αυτών αποδεικνύει τις επεκτατικές τάσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και απειλείταιη σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή μας.

Η θέση της Ελλάδας, όπως έχει εκφραστείευθέως στον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, από τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι απόλυτη και ξεκάθαρη, ως προς την κυριαρχία των νησιών και της επικράτειας της χώρας μας. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν διαπραγματεύονται και δεν αμφισβητούνται. Οι συχνές και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του ΤαγίπΕρντογάν, να δημιουργηθεί κλιμάκωση της έντασης, με συμβάντα στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορα του Έβρου, μέσω εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και στρατιωτικών προκλήσεων,αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά και παράλληλα, τον εκθέτουν διεθνώς. Το ίδιο αποτέλεσμα φέρνουν και οι φραστικές επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου και των αξιωματούχων του, προς τους Έλληνες ομολόγους τους.

   Η σταθερότητα της ελληνικής στάσης, που εμμένει στην στρατηγική της διπλωματίας και της αποτροπής, με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, έχει δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά. Η τουρκική ρητορική της επεκτατικότητας και των απειλών,το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί την διεθνή επίκριση και την απομόνωσή της.

Το ερώτημα δενείναι πλέον αν υπάρχει casusbelli, αλλά τον αν η τουρκική πλευρά θα προβεί σε αιφνίδια πολεμική πράξη, ως επίδειξη ισχύος. Κι εδώ τίθενται τα ερωτηματικά, για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο και στον δημόσιο λόγο. Δεν είναι δυνατόν, η αξιωματική αντιπολίτευση να στέκεται απέναντι σε συμφωνίες εθνικά ωφέλιμες, όπως στην ελληνογαλλική συμφωνίακαι στις πρόσθετες αμυντικές δαπάνες. Με αυτό τον τρόπο προβάλλει μια εικόνα ασυμφωνίας και αστάθειας του πολιτικού συστήματος, εντός της χώρας, στα εθνικά ζητήματα, βάζοντας έτσι βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας.

   Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός: «Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η χώρα έχει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται, ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών, πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο.»

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης, συνεχώς και αδιαλείπτως, αναδεικνύει καιδιεθνοποιεί με επιχειρήματα τα δίκαια της χώρας μας και ταυτόχρονα, την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στο Νταβός, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και στις διμερείς επαφές του, τονίζει την κάθετη απόφαση και την ετοιμότητα να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.Τονίζει επίσης τις τραγικές συνέπειες, που θα έχει για την ανατολική Μεσόγειο και την σταθερότητα της περιοχής, μια πολεμικήσύρραξη. Πρόθεση του δεν είναι να στοχοποιήσει την Τουρκία, αλλά να αναδειχθεί η πολεμική ρητορική των γειτόνων, ως προάγγελος προβλημάτων για την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διεθνείς σχέσεις.

Η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί τακτικές που τραβούν το σχοινί, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας, προσπαθώντας να την τρομοκρατήσει και να την υποτάξει. Διαχρονικά έχει όμως αποδειχθεί, πως τέτοιες προσπάθειες δεν ευδοκιμούν. Λειτουργούν μάλιστα αντίθετα, ενισχύουν το ηθικό του ελληνικού λαού και τον συσπειρώνουν γύρω από την ηγεσία του, που καλείται να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα.

   Η τακτική της γείτονος επιτυγχάνει κάτι μαγικό, ναξυπνάει σε έναν ολόκληρο λαό την εθνική υπερηφάνεια, το θάρρος και την αγάπη για την πατρίδα. Κατά τα λοιπά «θα τους φάνε τα μαύρα ψάρια και το αλμυρό νερό».

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->