ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Σωτήρης Παπαγεωργίου 

 Η κατάσταση στο ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου Καρδίτσας αποτελεί ένα ακόμη φαινόμενο που μαρτυρά την πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη στην οποία έχει περιέλθει ο νομός μας.

Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουνίου, το Νοσοκομείο Καρδίτσας λειτούργησε χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας σε ένα επείγον περιστατικό δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί υπέρηχος από ειδικό γιατρό, εάν κι εφόσον παρουσιαζόταν ανάγκη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, «υπάρχουν σοβαρές παθήσεις για τη διάγνωση των οποίων το υπερηχογράφημα δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη εξέταση, ενώ είναι απαράδεκτο, περιστατικά που θα μπορούσαν να διαγνωσθούν με υπερηχογράφημα να υπόκεινται σε αξονική τομογραφία και στην αντίστοιχη αυξημένη ποσότητα ακτινοβολίας, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά, εφήβους, γυναίκες και άνδρες  αναπαραγωγικής ηλικίας.»

Η ηλεκτρονική αποστολή των εικόνων σε ακτινολογικό τμήμα άλλων νοσοκομείων και η γνωμάτευση «αλα καρτ» εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και δεν ταιριάζει φυσικά σε μια «κανονική» χωρά.

Η υποστελέχωση του ακτινολογικού τομέατου Νοσοκομείου δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα σε όλο το φάσμα της δημόσιας αυτής δομής, καθότι ουδεμία ειδικότητα μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα χωρίς το ακτινολογικό εργαστήριο.

Η χώρα μας είναι 3η μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Παρόλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί μόλις το 4,5% του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία, κι αυτό κυρίως για την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και όχι για την ένταξη των νέων τεχνολογιών της ιατρικής επιστήμης ή την ενίσχυση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ιδιαίτερα μετά την πανδημική κρίση της τελευταίας διετίας, η κυβέρνηση όφειλε να αφουγκράζεται με μεγαλύτερο ζήλο τις ανάγκες τις κοινωνίας επιδεικνύοντας αγνό και ειλικρινές ενδιαφέρον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.Το ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι είναι δέσμιο χρόνιων προβλημάτων και αστοχιών, όπως ηυποχρηματοδότηση και η χρόνια αποεπένδυση, με τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης, τόσο σε ιατρικό όσο κυρίως σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων κατάφερε με αυτοθυσία να κρατήσει όρθια τη χώρα στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας.

Η ανάπτυξη των δημόσιων συστημάτων υγείας και η εγγύηση της δωρεάν, καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, αποτέλεσαν θεμελιώδη κοινωνική κατάκτηση. Παρά τις καθυστερήσεις, τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, η ανάπτυξη του ΕΣΥ υπήρξε μια εμβληματική μεταρρύθμιση και έτυχε καθολικής αναγνώρισης από τους πολίτες, γιατί ανταποκρίθηκε στην κάλυψη πραγματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι η ώρα για γενναίες πρωτοβουλίες, για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση  του ΕΣΥ. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από ένα σύστημα υγείας που θα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και σεβασμό τον πολίτη. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Φροντίδας και Υγείας, που ως επίκεντρο θα έχει τον άνθρωπο και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Πρόληψης και Φροντίδας.

 

Παπαγεωργίου Σωτήρης,

Φιλόλογος Α.Π.Θ., ΜSc

Yπ. Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

 ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλλαγής

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->