ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Κώστας,Γκούμας  γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ

Με αφορμή την ημερίδα που  διοργανώνει η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Θεσσαλίας στις 4/6/2022, στη Συκιά Πετρωτού του Δήμου Αργιθέας(σε πολύ μικρή απόσταση  από το εγκαταλειμμένο ημιτελές φράγμα Συκιάς επί του Άνω Αχελώου και δίπλα από τα εγκαταλειμμένα εργοτάξια των έργων) με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη υδάτων Πίνδου, Υποδομές, Ανάπτυξη, Περιβάλλον» καισε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ομιλητές είναι κυβερνητικά στελέχη (με έχουν αρμοδιότητα στα θέματα αυτά),  επικεφαλής της αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας, αλλά και έγκριτοι επιστήμονες – μελετητές, διατυπώνω δημόσια ορισμένα ερωτήματα στα οποίανομίζω ότι θα πρέπει δοθούν απαντήσεις από τους συμμετέχοντες, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Θεσσαλίας τόσο για την τύχη των σημαντικών αυτών έργων όσο και γενικότερα για το πως θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η Θεσσαλία τις επικείμενες κρίσεις (κλιματική, ενεργειακή, διατροφική)που απειλούν ευθέως την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της :

  1. Η παρουσίαστην Ημερίδα τουΥφυπουργού κ. Τριαντόπουλου, με αρμοδιότητα στις φυσικές καταστροφές και (άτυπου) συντονιστή των εμπλεκόμενων στην υπόθεση των έργων Αχελώου, καθώς  και η συμμετοχή ειδικού ομιλητή για τους κινδύνους από πλημμυρικά φαινόμενα στον Αχελώο,  θέτουν επί τάπητος το μεγάλο αυτόθέμα που έντονα και συστηματικάανέδειξαν τα τελευταία χρόνια οι φορείς της Θεσσαλίας και η ΕΔΥΘΕ, χωρίς όμωςμέχρισήμερα ΚΑΜΜΙΑ από τις δυο τουλάχιστον τελευταίες κυβερνήσεις (Τσίπρα και Μητσοτάκη) να έχειυπάρξει η παραμικρή αντίδραση η έστω κάποια  υπεύθυνηενημέρωση των πολιτών.

Το ερώτημα είναιεάν η κυβέρνηση  είναιέτοιμη να υπερβεί την επί τρία έτη καταστροφική της αδράνεια στην υπόθεση αυτή, εάνισχύουν οι παλαιότερες δηλώσεις του κ. πρωθυπουργού και της ΝΔ για ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων και, τέλος, πως θα χειριστεί στο εξής τα ημιτελή έργα στον Αχελώο.

  1. Η παρουσία του Υφυπουργού κ. Αμυρά, αρμόδιου για το περιβάλλον, οδηγεί  στο ερώτημα εάν γνωρίζει τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στο οικοσύστημα του Αχελώου (ο οποίοςεδώ και χρόνια παραμένει«μπαζωμένος»από τα υφιστάμενα προ φράγματα του ημιτελούς και εγκαταλειμμένου έργου του φράγματος στη Συκιά) και τι μέτρα προτίθεται να λάβει.

Επίσης ποια είναι η θέση του για τα άλλα δυο μείζοναπεριβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλίας,αφενός για τα καταστρεφόμενα οικοσυστήματα του Πηνειού και των παραπόταμων  του καθώς και την προστασία και αποκατάσταση των υπόκατάρρευσηυπόγειων υδροφορέων,δεδομένουότιτρίαχρόνιατώρα,ουδεμίαπρωτοβουλίαυπήρξε για υλοποίηση των μέτρων πουπροβλέπονται για αυτά στο ισχύονσχέδιοδιαχείρισηςυδάτων του ΥΔ Θεσσαλίας (ΣΔΛΑΠ, 2017).

  1. Για τον πρόεδρο της ΠΕΔ/Θεσσαλίας κ. Νασιακόπουλο τίθεται το ερώτημα εάν ανελήφθη κάποια πρωτοβουλία για συζήτηση του υδατικούπροβλήματος στη Βουλή (με βάση και τις προσωπικές του δεσμεύσειςκατά την ημερίδα του εφετινούΦεβρουάριου στη Λάρισαότι "το υδατικό της Θεσσαλίας θα το πάμε σε υψηλότερακλιμάκια") και εάνυπήρξεκάποιαανταπόκρισηαπό το προεδρείο της Βουλής και, κυρίως, από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
  1. Για τον εκπρόσωπο της ΔΕΗ,που επίσης θα ομιλήσεικατά την εκδήλωση, υπάρχουν  τρίαεξίσου κρίσιμα ερωτήματα:

α) Εάνπροτίθεταιήεάνέχειπροταθεί στην ΔΕΗ να εμπλακεί στο υπόκατασκευή ΥΗΕ Συκιάς και να συμβάλλει στην οριστικοποίηση των τεχνικώνχαρακτηριστικών του έργου (το οποίο ως γνωστόν,ανήκει στο υπουργείοΥποδομών),

β) Ομοίως, εάν ο ταμιευτήρας  Συκιάς θα αξιοποιηθεί για παραγωγήεπιπλέον ενέργειας ΚΑΙ προς την πλευρά του Μουζακίου (σύστημα άντλησης - ταμίευσης) και

γ) Εάν η ΔΕΗ έχειπροτείνειήεάνβρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για τον προσδιορισμό(με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή),των αποζημιώσεων των κατοίκων Μεσοχώρας, κάτι που ουσιαστικάαποτελεί το πιο σημαντικό (στην πράξη το μοναδικό) εμπόδιο για την ταχεία και ασφαλήπορεία στην γνωστήυπόθεση του ομώνυμουυδροηλεκτρικούέργου.

Λάρισα 2 Ιουνίου 2022

Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->