ΑΡΘΡΑ
Typography

Στα μέσα της κυβερνητικής του θητείας ο Πρωθυπουργός, μετά από ένα «καυτό» καλοκαίρι που η διαχείριση τόσο στο θέμα των πυρκαγιών όσο και της πανδημίαςόπου φάνηκαν ξεκάθαρα οι αστοχίες λειτουργίας του περιβόητου Επιτελικού Κράτους, προκειμένου να «επανακκινήσει» την ήδη φρεναρισμένη κυβέρνηση του, προέβει σε ανασχηματισμό αλλάζοντας τους κατά δήλωση του στη Βουλή «πετυχημένους» Υπουργούς του.

Αυτός ο ανασχηματισμός όμως εξελίχθηκε σε φιάσκο με την επιλογή προσώπου για τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και τραυμάτισε περαιτέρω την εικόνα του. Επιπλέον σηματοδότησε την κατεύθυνση της κυβέρνησης προς τα δεξιά με την τοποθέτηση προσώπων προερχόμενων από το πρώην ΛΑΟΣ στους πλέον νευραλγικούς τομείς όπως η Υγεία, η Ανάπτυξη και η λειτουργία του Κράτους και της Διοίκησης.

Αυτή την τραυματισμένη εικόνα τόσο του ίδιου όσο και συνολικά της κυβέρνησης του η οποία αποτυπώθηκε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, προσπάθησε να διορθώσει με τις εξαγγελίες του από το βήμα της Δ.Ε.Θ. Προέβη με όρους επικοινωνίας σε ένα κρεσέντο παροχολογίας προεκλογικού χαρακτήρα συνολικού ποσού 3,4 δις. Ευρώ, που πράγματι αν ίσχυε θα ανακούφιζε αρκετά την κοινωνία.

Η εξειδίκευση του όμως από το οικονομικό επιτελείο κατέδειξε μια άλλη πραγματικότητα και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται στο μεγαλύτερο μέρος τους, είτε για επανάληψη μέτρων που ήδη ισχύουν, είτε παρατείνονται για λίγους μήνες, είτε έχουν ήδη προϋπολογιστεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα  του 2022μ όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, η εισφορά αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, η επέκταση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α καθώς και η επέκταση του προγράμματος επιδότησης νέων θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ.

Από το τεράστιο αυτό πακέτο η ουσιαστική κοστολόγηση των νέων μέτρων ανέρχεται στο ποσό των μόλις 400 και κάτι εκατομμυρίων ευρώ. Οι εξαγγελίες δεν περιλάμβαναν ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών από το μπαράζ των ανατιμήσεων σε μεγάλη γκάμα ειδών προϊόντων πρώτης ανάγκης, καθώς και η τερατώδη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Συνθήκες που συρρικνώνουν  κατά πολύ τον ήδη μειωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό καιεδώ εγείρεται το ερώτημα για την ρόλο και την λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Νομοθετικές παρεμβάσεις που να ανακόπτουν το κύμα των ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ που θησαύρισαν την περίοδο της πανδημίας με το σπάσιμο των καρτέλ που οργιάζουν στην αισχροκέρδεια καθώς και στη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ έτσι ώστε να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι.

Αρκέστηκε μόνο σε εκκλήσεις και απλές «προειδοποιήσεις»διότι είναι οπαδός της νεοφιλελεύθερης αντίληψηςπως όλα τα ρυθμίζει η αγορά.

Για τους νέους, μια κοινωνική ομάδα που η ανεργία καλπάζει και στην οποία καταγράφει μεγάλη φθορά, πάλι με επικοινωνιακά τερτίπια τοποθετώντας τους στις πρώτες σειρές του Βελλίδιου Συνεδριακού Κέντρου και αποκαλώντας τους «πρωταγωνιστές στην παιδεία και στην εργασία»  δεν εξήγγειλε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Αντίθετα αρκέστηκε στην χορήγηση ενός χαρτζιλικιού  και λίγων δωρεάν gigabytes, όταν χιλιάδες νέοι έμειναν εκτός Πανεπιστημίων, θεσμοθετήθηκε η αμοιβή των υπερωριών με ρεπό και η επικουρική ασφάλιση μπήκε στο τζόγο με την κεφαλαιοποίηση της. Και φυσικά δεν υφίσταται η παροχή των 1.200€ στους νεοπροσλαμβανόμενους ενώ η παροχή επί της ουσίας είναι 100€.

Όσο για την ισχυρή ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου όλοι γνωρίζουμε ότι μεγάλο κομμάτι της οικονομίας και της εργασίας λόγω της πανδημίας επιβίωνε με κρατικές ενισχύσεις. Και όπως όλοι γνωρίζουμε ότι με την υποχώρηση θα πρέπει να επανέλθουμε στους πραγματικά αδυσώπητους δείκτες που είναι το τεράστιο παγκοσμίως Δημόσιο Χρέος που φτάνει στο 230% του ΑΕΠ. Παράλληλα το έλλειμα φτάνει στο -7% και η ύφεση το 2020 είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη 8,2%, η οποία για να ισοσκελιστεί θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ανάπτυξη και το 2022και ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο. Η χώρα μετά το 2022 θα υποχρεωθεί στην συμμόρφωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο απαιτεί παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συνεπώς μπορεί οι αριθμοί των στατιστικών στοιχείων να ευημερούν και να δείχνουν μια ψευδεπίγραφη ισχυρή ανάπτυξη,η πραγματικότητα όμως στην τσέπη του πολίτη, του άνεργου νέου, του αμειβόμενου με 650 ευρώ μικτά, της μικρομεσαίας επιχείρηση άλλα αποδεικνύει. Η δυσαρέσκεια είναι δεδομένη και θα επιτείνεται όλο και περισσότερο όταν οι πολίτες θα βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα.

Το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει» θα είχε απήχηση στην πραγματικότητα σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Όταν θα είχαμε διεύρυνση και όχι συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, όταν στρατηγικοί τομείς της ενέργειας, και όχι μόνο, δεν θα εκποιούνταν.Όταν στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα είχε πρόσβαση και η μικρομεσαία επιχείρηση, και όχι μόνο οι μεγάλοι παίκτες των ΑΠΕ και της Ψηφιακής Μετάβασης.Όταν θα υπήρχε ένα υγιές και προσβάσιμο τραπεζικό σύστημα. Όταν θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην Δικαιοσύνη και θα παταχθεί η γραφειοκρατία που είναι βασικές προϋποθέσεις για προσέλευση ξένων και εγχώριων επενδύσεων. 

Με αυτές τις συνθήκες παράγεται πλούτος που πρέπει να μοιράζεται δίκαια και όχι  μόνο σε λίγους.

Και η πλειοψηφία των εξαγγελιών της ΔΕΘ είναι για λίγους και ισχυρούς,απηχώντας την κύρια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Μαρία Θεοχάρη

πρ. Βουλευτής 

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ

e-max.it: your social media marketing partner

vasilakos sxoleia2

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->