ΑΡΘΡΑ
Typography

Στο 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο Καρδίτσας παρευρέθηκε ο βουλευτής Σπύρος Λάππας για την τελετή του αγιασμού με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.


Ευχήθηκε στις μαθήτριες και μαθητές καλή χρονιά, και από καρδιάς τρία πράγματα: Υγεία, Γνώση, Μόρφωση.
Υγεία, γιατί ακόμα ο εφιάλτης και η κατάρα του covid-19 εξακολουθεί να είναι εδώ και να απειλεί τους πάντες, γι αυτό πρέπει τα παιδιά να σέβονται τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων, να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και, κυρίως, να ακούν τους δασκάλους τους, όχι στο πλαίσιο μίας σιδηράς πειθαρχίας, αλλά στο πλαίσιο αλληλοκατανόησης, ενθυμούμενοι τον Επίκτητο: «΄Εχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα. Να ακούμε δύο φορές και να μιλάμε μία». Αρκεί και η Πολιτεία να γίνει σοβαρότερη και αποτελεσματικότερη.
Γνώση, που είναι πάντοτε και παντού το εφαλτήριο για κάθε επιτυχία, προσωπική και συλλογική, είναι αυτή που συγκροτεί τη συλλογική μας κοινωνική συνείδηση, και είναι αυτή που στα δύσκολα, και για τον καθένα χωριστά και για την συλλογικά, ύψωσε τείχος προστασίας.
Μόρφωση, ο υπέρτατος σκοπός κάθε ανθρώπου, είναι το οπλοστάσιο που κάνει τον άνθρωπο να απεχθάνεται το μίσος, τον ρατσισμό και τον διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα του δέρματός του, την εθνικότητά του, το θρήσκευμά του. Είναι αυτή που οπλίζει τον άνθρωπο ώστε να αποστρέφεται την αδικία και τις ανισότητες, αντίθετα να γλυκαίνει τις ψυχές με τις ιδέες της ισότητας, της αλληλεγγύης, της κατανόησης της διαφορετικότητας και της αδελφότητας μεταξύ των ανθρώπων.
Είναι η μόρφωση που είναι και εκπαίδευση, και γνώση και επιτυχία σε εξετάσεις και εκμάθηση του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων, όμως όχι μόνο αυτά, αλλά κάτι παραπάνω. Είναι εκείνο που εννοούσε ο Μέγας Αλέξανδρος όταν έλεγε ότι «στους γονείς μου οφείλω το ζην, στον δάσκαλό μου(Αριστοτέλη) οφείλω το ευ ζην». Θύμισε επίσης τον Αριστοτέλη που όταν ρωτήθηκε σε τι διαφέρει ο μορφωμένος από τον μη μορφωμένο, απάντησε: «Ο,τι και όσο διαφέρει ένας ζωντανός από έναν νεκρό άνθρωπο».
Τέλος κάλεσε τους μαθητές να αγωνίζονται και να αξιώνουν από την Πολιτεία «όχι ψάρια, αλλά εκπαίδευση και μόρφωση για να μαθαίνουν καλά την τέχνη του ψαρέματος, γιατί στο πρώτο ξεγελάς την πείνα σου προσωρινά, ενώ στο δεύτερο εξασφαλίζεις τα προς το ζην αναγκαία δια βίου».
Και έκλεισε τον χαιρετισμό του με μία παράκληση προς τα παιδιά, μαθήτριες και μαθητές: «Μη παρακαλώ σας μη, μη λησμονάτε τη χώρα Σας».

 

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->