ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Θεόδωρος Μπίτσιος

bitsios theodorosΤο 2021-22 θα είναι η χρονιά της Ελλάδος στον τουρισμό. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι την περίοδο αυτή θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας εκατομμύρια επισκέπτες, καθώς το come back των τουριστών είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Τα μηνύματα είναι θετικά και για το Νομό μας, με αιχμή του δόρατος το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα που ετοιμάζεται να υποδεχτεί περισσότερους τουρίστες φέτος, την κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας. Όλοι τους θα γευτούν την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα, που τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει τη θέση που τους αξίζει στο τραπέζι των επισκεπτών μας. Τοπικό πρωινό και ντόπια κουζίνα πρέπει να εδραιωθούν στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, λειτουργώντας προσθετικά και πολλαπλασιαστικά σε αυτό που ήδη προσφέρει ο προορισμός.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς η προώθηση των αγαθών που παράγονται μπορεί να τροφοδοτήσει καθοριστικά τον τουρισμό και να στηρίξει σημαντικά τη δοκιμαζόμενη οικονομία. Η αύξηση της παραγωγής προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες ντόπιων αλλά και επισκεπτών θα συμβάλει στη μείωση των εισαγωγών και θα ενισχύσει την απασχόληση, συγκρατώντας έτσι τον πληθυσμό στα χωριά μας . Αν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί τότε θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Για να τεθούν οι βάσεις πρέπει με κοινή προσπάθεια της περιφέρειας, του Δήμου, του Επιμελητηρίου , του συλλόγου των ξενοδόχων της περιοχής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, αλλά και με τη συμβολή ιδιωτικών εταιρειών, να οργανωθεί η πρώτη εκδήλωση ανάδειξης και στήριξης των τοπικών προϊόντων. Όλα τα ξενοδοχεία πρέπει να πιστοποιηθούν και να ενταχθούν σε ένα σύμφωνο για το τοπικό παραδοσιακό πρωινό, ενώ όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης πρέπει να υιοθετήσουν την παραδοσιακή κουζίνα.

Η αύξηση της κατανάλωσης και η ζήτηση σε τοπικά προϊόντα θα βοηθήσει στη συστηματική ενασχόληση, την ποιοτική παραγωγή, την τυποποίηση και την αύξηση των πωλήσεων σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις. Θα μειωθούν έτσι οι εισαγωγές και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τουρισμός βασίζεται και στις βιωματικές εμπειρίες που αποκτούν οι επισκέπτες μας και η γεύση μέσα από τη γαστρονομία αποτελεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Άλλωστε στην περιοχή μας τα τοπικά προϊόντα χαρακτηρίζονται από άριστη ποιότητα, συμβάλλουν στην καλή και υγιεινή διατροφή και προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες. Η στροφή στον πρωτογενή τομέα από τους νέους ανθρώπους των χωριών μας αποτελεί σίγουρα και μία μορφή διεξόδου προς την απασχόληση, τώρα μάλιστα που η ανάπτυξή του θα βασιστεί σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Θεόδωρος Μπιτσιος

e-max.it: your social media marketing partner
!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->