Επικήδειος χαιρετισμός στον Πέτρο Κομπορόζο απο τον Γιώργο Γιοβάνη

ΑΡΘΡΑ
Typography

Ο επικήδειος λόγος του π. Δημάρχου Μητρόπολης κ. Γιώργου Γιοβάνη στην εξόδιο ακολουθία του Πέτρου Κομπορόζου 

 Αγαπημένε μας φίλε Πέτρο.Σήμερα σε αποχαιρετα οχι μονο το χωριό σου η Πορτιτσα,αλλά όλος ο νομος και η περιφέρεια μας.Σε μενα έλαχε ο κλήρος μετά την πρόταση του προέδρου του Μ.Σ.Τσικρικη Βαιου και του συμβουλίου της κοινότητας μας να σου πω τα τελευταία λόγια.Ειναι η πρώτη φορά που αποχαιρετω αγαπημένο μου προσωπο και εύχομαι να μην ξαναχρειαστει.
Όλοι που ειμαστε σήμερα εδώ σε αποχαιρετούμε,αλλά και αυτοι που στείλανε μυνήματα και δεν μπορούν να παραβρεθουν όπως ο Μπάμπης Ιτζεσιλογλου,Ροντηρη,Χατζηαγγελακης,αρχαιολόγοι,ιστορικοι,λαογραφοι.Παρευρίσκονται και σε τιμούν με την παρουσία τους η Μηχαιλιδου-Θανόπουλου Μαίρη,ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας Παπαλος Κωνσταντίνος συνεργάτες σου από το Μουσείο Καρδίτσας Φενια Λεκκα και πολλοί άλλοι.
Χωριανε φιλε Πετρο θα πω λίγα λόγια για να θυμηθούμε την πορεια σου.
Ήσουν και είσαι αυτος που για σαράντα και πλέον χρόνια ερχόσουν στην Πορτιτσα καθημερινά στο αγαπημένο σου μουσειο και εργαστήριο σου εξυπηρετώντας συγχρόνως τους ανήμπορους χωριανούς μας με ότι σου ζητούσαν.Γνωρίζαμε ολοι την ώρα και το ακριβες δρομολόγιο σου χωρίς ποτε να δυσανασχετισεις να καθυστερησεις η να αρνηθείς.
Ήσουν και είσαι αυτος που μπορούσαμε ομόφωνα να σε είχαμε εκλέξει πρόεδρο, δήμαρχο η ότι άλλο επελεγες αλλά η ανιδιοτέλεια και μόνο για προσφορά στον τόπο σου σε κέρδισε.
Κατάφερες όμως να γίνεις αρχηγός στις καρδιές όλων μας.
Ήσουν και εισαι αυτος που μας ενεπνευσες όλους να καταργήσουμε τις διαχωριστικές γραμμές στην μικρή μας κοινωνία και να γίνουμε το παράδειγμα ως κοινότητα στην περιοχή μας.
Ήσουν και είσαι αυτος που για αρκετούς μήνες κλεισμένος καθημερινά στα σκονισμένα αρχεία των δικαστηρίων Καρδίτσας και μετέπειτα στην Αθήνα στο γενικό αρχείο του κρατους κατεγραψες και αποτυπώσες την ιστορία όχι μονο της περιοχής μας ,αλλά της δυτικης Θεσσαλίαςαπό το 1881 πού απελευθερωθηκαμε από τους τούρκους έως σήμερα.
Ήσουν και είσαι αυτος που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του συλλόγου μας"ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ" αλλά και στη δημιουργία του μουσείου Πορτιτσας.Καθημερινα μας πιέζες για την συντήρηση και τον εξωραϊσμό του παλιου μας σχολείου για να γινει μουσειο.Τελικά τα καταφέραμε και λειτουργει με την σημερινή του μορφή.Στη συνέχεια το εμπλούτισες με ανεκτίμητης αξιας έκθεματα που σήμερα πολλά από αυτά βρίσκονται και στολίζουν το μουσείο Καρδιτσας και όχι μονο.
Ήσουν και είσαι αυτος που έβρισκες λύσεις στις διαφωνίες μας και ήσουν πάντα δίπλα στις χαρές και λύπες των συγχωριανών μας.Είσαι αυτός πού ανεδειξες την περιοχή μας,πρωτεργάτης στις δεκάδες εκδηλώσεις του εκπολιτιστικου συλλόγου.
Για ότι δεν γνωριζαμε ολοι λέγαμε το γνωστό πλεον:"ρώτησε τον Πετρο".
Ήσουν και είσαι αυτος που συνεργάστηκε με αξιόλογους αρχαιολόγους,ιστορικούς και λαογραφους και όλοι σε ακουγανε με σεβασμό γιατί γνώριζαν πόσο βοήθησες για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας μέσα από δημοσιεύσεις,ημερίδες και συνέδρια.Χωρίς ποτε να διεκδικισεις κάτι...από την αξία της δουλειάς σου.
Τέλος θα μπορούσα για ωρες να μιλάω για το ποιος είναι ο Πετρος Κομποροζος,αλλά θα το πω με μια λέξη: η ψυχή της Πορτιτσας και της περιοχής μας.Αυτος που σήμερα μ έκανε δυνατό να γράψω και να εκφωνησω τον επικηδειο του εκ μέρους όλων μας.
Φίλε Πέτρο βαριά η κληρονομια που αφήνεις πίσω σου και μεγάλες οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε.
Σου δίνουμε υπόσχεση πώς ο εκπολιτιστικος συλλογος και η κοινότητα Πορτιτσας με την πολυτιμη βοήθεια και την επιστημονική καταρτιση της συνεργατιδας σου Φενιας Λεκκα θα συνεχιστεί το έργο σου.
Θα θυμόμαστε πάντα την ευθύτητα του χαρακτήρα σου,την ντομπροσυνη,την σεμνότητα,την ειλικρίνεια,την ευγένεια και την αυστηρότητα σου όπου χρειαζόταν.
Πάνω από όλα όμως θα θυμομαστε
το δυνατό σου γέλιο και το πειρακτικο χαμόγελο κάτω από τα παχιά μουστάκια σου.
Με την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ του εκπολιτιστικου συλλόγου,από σήμερα το μουσειο θα ονομαστεί:"Μουσείο πορτιτσας ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΜΠΟΡΟΖΟΥ".
Για να σε θυμόμαστε κάθε στιγμή,να μη σε ξεχάσουμε ΠΟΤΕ.
Ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη στον αδερφό σου Βασίλη,την γυναίκα του,τις ανηψιες σου ,την χαροκαμενη μητέρα σου ,τον θειο σου Θοδωρα και λοιπούς συγγενεις
Σε λίγο θα σαι δίπλα στον πατέρα σου Αποστόλη και τις θείες σου στο μνήμα του κουμπάρου σου,διπλα στο Μουσείο και εργαστήριο σου που τόσο αγάπησες.
Ελαφρύ το χώμα του αγαπημένου σου χωριού που θα σε σκεπάσει.
Δυστυχώς μας άφησες νωρίς.....
Καλό σου ταξίδι.
Αθάνατος.

e-max.it: your social media marketing partner