Αφήνοντας πίσω πατριδοκαπηλία και εθνικισμούς

ΑΡΘΡΑ
Typography

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας

Η συμφωνία που επικυρώθηκε στις Πρέσπες είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για την οριστική διευθέτηση μιας διένεξης που κράτησε 25 χρόνια και το περιεχόμενό της το διαχειρίστηκαν οι έμποροι ιστορικής ευαισθησίας και από τις δύο πλευρές.
Για να γίνει το αποφασιστικό αυτό ιστορικό βήμα χρειάστηκε στην ηγεσία των δύο χωρών να βρεθούν κυβερνήσεις έτοιμες να αψηφήσουν τα κατασκευασμένα εθνικοπατριωτικά αφηγήματα αλλά και την ευκολία του πολιτικού κέρδους που παράγει ο τζάμπα και φθηνός εθνοπατριωτισμός. Γι' αυτό δεν πρέπει να ξεφεύγει από την προσοχή μας η οξύτατη αντίδραση από τα εθνικιστικά μπλοκ και στις δύο χώρες. Ο Ζάεφ κατηγορείται για «μειοδοσία» από τους υπερεθνικιστές του VMRO την ώρα που η Δεξιά στην Ελλάδα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έδωσε τα πάντα στους Σκοπιανούς». Ένα παράδοξο που γελοιοποιεί πλήρως τόσο τον εδώ όσο και τον εκεί εθνικισμό.
Τα κέρδη από τη συμφωνία των Πρεσπών πολλαπλά.
1. Η συμφωνία ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια. Στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
2. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.
3. Η κυβέρνηση πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση, η οποία δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης. Ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας.
4. Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα.
5. Με τη συμφωνία αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας, αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, της γλώσσας τους και της περιοχής στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη.
6. Το όνομα Βόρεια Μακεδονία διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).
7. Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Στο πλαίσιο αυτό α) αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία «μακεδονικών μειονοτήτων» σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.
8. Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja». Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν.
9. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
Η σκληρή γραμμή του Σαμαρά και της φράξιας του ΛΑΟΣ κατάπιε τη γραμμή του 2008 που είχε χαράξει ο Καραμανλής, κατάπιε τους φιλελεύθερους μέσα στο κόμμα, κατάπιε τους φιλελεύθερους έξω από το κόμμα, κατάπιε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., κατάπιε τους «μένουμε Ευρώπη». Και στο τέλος την κατάπιε ο λούμπεν χρυσαυγίτης αποδεικνύοντας ότι το αντικυβερνητικό μέτωπο στη βάση του «Μακεδονικού» δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα. Μόνο τον Δ. Καμμένο γοήτευσε. Ευτυχώς.
Μια νέα εποχή ξεκίνησε από τις Πρέσπες. Είναι η εποχή στην οποία η έννοια του πατριωτισμού δεν θα είναι πλέον συνδεδεμένη ούτε με την Ακροδεξιά ούτε με την πατριδοκαπηλία ούτε με τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Πατριωτισμός είναι να χτίζεις γέφυρες, να ανοίγεις δρόμους φιλίας, σταθερότητας και συνεννόησης. Αυτό έγινε στις Πρέσπες.

Για τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ν. Καρδίτσας
Αντωνίου Ηλίας- συντονιστής

e-max.it: your social media marketing partner

 oikologiki1 

 oikologiki1