Πολλά θα αλλάξουν στην Αγροτική Πολιτική της ΕΕ

ΑΡΘΡΑ
Typography

Γράφει ο Γεώργιος Μακρυνίκας, Μαθηματικός - Πρ. Νομάρχης Γρεβενών

makrynikasΕίναι γεγονός και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί απο κανέναν τόσο η σπουδαιότητα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής... όσο και η προσφορά της... στον έλληνα αγρότη.
Κριτική υπήρχε και υπάρχει για το κατά πόσον αξιοποιήθηκαν απο τους Έλληνες αγρότες οι ευκαιρίες που δινόταν μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής...
Αμφιβολίες για το αν εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό σύστημα για το καλό των αγροτών μας όλα τα καλά αυτής της πολιτικής.
Προσωπικά πιστεύω - επειδή πολιτικοί και λαός είμαστε άρπα κόλληδες - έχουμε κάνει και σφάλματα αρκετά... και πολλές παραλείψεις ...
Όλα τα ανωτέρω δεν μπορώ να τα χρεώσω σε ένα κόμμα και μια τάξη...
κυβερνητικά ή μη κόμματα...
Όλα έχουν ευθύνες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Ως κράτος είχαμε και έχουμε αρκετές ελλείψεις στο πεδίο
?του προγραμματισμού...
?της διαπραγμάτευσης...
?της στόχευσης... και
?της διεκδίκησης...
Βεβαίως τα περιθώρια ελιγμών άλλαζαν... και περιορίσθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.
Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα , είχε ο αγροτικός κόσμος μια σταθερά επί δεκαετίες.
Και αυτή ήταν :
▶️ Η προσφορά και η στήριξη τους απο τον Κοινοτικού κορβανά...
▶️ Καθώς και το εύρος και η διάρκεια των χρηματοδοτήσεων... που εισέπρατταν.
Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν....
Ή τουλάχιστον να πρέπει υποχρεωτικά να προσαρμοστούν. Στη ‘δύναμη’ και την ‘αλήθεια’ των αριθμών.
Και τι εννοώ με αυτά.
Με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα. Οι Βρετανοί συνεισφέρουν ‘καθαρά ‘ (δεύτεροι μετά τους Γερμανούς), δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, στα Κοινοτικά Ταμεία σε ετήσια βάση.
Τα χρήματα αυτά θα λείψουν!!!!!
Αν λάβουμε υπόψιν ότι το 40% του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, δίνεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι....
Απλά οι ΕΛΛΗΝΕΣ αγρότες δεν μπορούν απο τούδε και στο εξής να ξαναπάρουν τα ίδια χρήματα που έπαιρναν μέχρι τώρα απο η ΕΕ.
Συνεπώς σε καθαρά εθνικό επίπεδο, απαιτείται ετοιμότητα.
Αναγκαίος όσο ποτέ είναι
?ο προγραμματισμός...
?η προετοιμασία...
?η διαμόρφωση επιχειρημάτων... και
?η διατύπωση εναλλακτικών...
Και πάνω από όλα να δημιουργηθεί ικανή διαπραγματευτική ομάδα...
Η οποία στη μακρά περίοδος προσαρμογών και συζητήσεων να υπερασπισθεί με επιχειρήματα, τις Ελληνικές θέσεις και να περισώσει ότι περισσότερο μπορεί
μιας και οι αριθμοί αλλάζουν. Πάντα επί τα χείρω.
Σε Κοινοτικό επίπεδο, υπάρχει ένας ικανός και εργατικός άνθρωπος με γνώσεις και αποφασιστικότητα. Αυτός είναι ο Ιρλανδός αρμόδιος Επίτροπος, κ. Χόγκαν.
Παρακολουθώντας τον απο το παρελθόν... μέσα από τη ‘φαρέτρα’ των επιλογών του, φαίνεται να ανασύρει, σκέψεις και προτάσεις, που αποσκοπούν στο να διευρύνουν το ‘μερίδιο κέρδους’ του αγρότη-παραγωγού, στην παραγωγική αλυσίδα.
Μια απο τις σκέψεις του είναι : Να ψηφισθεί Κοινοτική νομοθεσία, που θα ορίζει επιδιαιτητή για τις αντιδικίες των παραγωγών ειδικά με τις αλυσίδες των super markets .
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη που θα κατοχυρώνει τους παραγωγούς, ως προς τους όρους πληρωμής τους, θα βάζει ανώτατο στον σχετικό χρόνο αναμονής και θα τερματίσει την πρακτική των μεταχρονολογημένων επιταγών, που κρατούσαν ‘όμηρους’ επί εξάμηνα τους προμηθευτές-αγρότες.
Απο την πλευρά τους οι μεγάλες αλυσίδες υποστηρίζουν, ότι το περιθώριο κέρδος τους, είναι εξαιρετικά μικρό και ότι τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τη διαφορά της τιμής από την παραγωγή στην κατανάλωση την καρπώνονται οι χονδρέμποροι και διαμεσολαβητές.
Οι προβληματισμοί αυτοί είναι υπαρκτοί, και ενδέχεται να αποτελούν το προοίμιο για την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην αντιστοίχιση αναγκών και άμεσης κάλυψής τους από τους προμηθευτές.
Στο παρελθόν πικρή είναι η εμπειρία από οργανισμούς που δημιουργήθηκαν για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών και σε σύντομο διάστημα εκφυλίστηκαν και απαξιώθηκαν (συνεταιριστικά μορφώματα).
Οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες....
Μεταλλάσσονται και από τις εξελίξεις.
Η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη.
Η Ευρώπη προτάσσει τα αντανακλαστικά της.
Για μας τους ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ζωτικής σημασίας προτεραιότητα...
Πρέπει να είμαστε παρόντες και μάλιστα συνδιαμορφωτές των όποιων σχεδιαζόμενων λύσεων που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.
Η Ελλάδα δυο πράγματα έχει και με αυτά πρέπει να ζήσει...τον ήλιο (τουρισμός) και την γή ( γεωργία ).

 

e-max.it: your social media marketing partner