ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Typography

Τα 116 χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα η πιο ιστορική ομάδα της Καρδίτσας η Αναγέννηση και το www.karditsapress.gr σας θυμίζει κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας της στο χρόνο.

Είναι αναμφισβήτητα η δημοφιλέστερη και λαοφιλέστερη ομάδα της Καρδίτσας και αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της Ελλάδας με πολύχρονη παρουσία σε εθνικές κατηγορίες.

Πως ξεκίνησε

Τα ιδρυτικά μέλη:
Στις προσωπικότητες που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου ήταν και ο θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη, Κωνσταντίνος:
Το ΔΣ αποτελούσαν οι:
Πρόεδρος: Καραθάνος Ηρακλής (έμπορος)
Γεν. Γραμματέας: Σαμαρόπουλος Γεώργιος (αγροτοκαλλιεργητής)
Μέλη: Παλαμιώτης Αθανάσιος (έμπορος)
Χριστούλας Περικλής (νομικός και μετέπειτα βουλευτής)
Παρθένης Άγγελος (αθλητής σφαιροβολίας)
Κόφφας Γεώργιος (τραπεζίτης)
Σαμαράκης Κων/νος

Ας δούμε λίγο κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της:

Οι τρεις φορές που άγγιξε το όνειρο της Α΄Εθνικής:

Είναι ο μεγάλος «καημός» όλων των Καρδιτσιωτών, να δούνε την Αναγέννηση στα μεγάλα σαλόνια. Τρεις φορές οι «κιτρινόμαυροι» άγγιξαν την άνοδο, όμως δεν τα κατάφεραν. Αρχικά την περίοδο 1972-73 όπου τερμάτισε 2η στον 2ο όμιλο της Β’ Εθνικής όμως δεν ανέβηκε στην Α' Εθνική, καθώς το εισιτήριο έπαιρναν μόνο οι πρώτοι κάθε ομίλου. Και τη σεζόν 1974-75 η ΑΣΑ βρέθηκε στη δεύτερη θέση, όμως για τους ίδιους λόγους δεν προβιβάστηκε. Η τελευταία φορά που διεκδίκησε με αξιώσεις την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια ήταν η περίοδος 1993-94, όταν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα και ενώ ανέβαιναν τρεις ομάδες, στο τέλος τερμάτισε 6η , «κλωτσώντας» έτσι μια τεράστια ευκαιρία.

asa 93

Το ιστορικό μπαράζ της Ριζούπολης

Η Αναγέννηση που…πλανιόταν μεταξύ Δ’ και Γ’ Εθνικής επί μία οκταετία (2000-08) τερμάτιζε στη 2η θέση του Βορείου Ομίλου της Γ’ Εθνικής έπειτα από μία συγκλονιστική πορεία που τη βρήκε πίσω μόνο από την πρωταθλήτρια Καβάλα! Η προκήρυξη προβλέπει μπαράζ με τη δευτεραθλήτρια του Νότιου Ομίλου Ηλιούπολη.
Η ομάδα των Νοτίων Προαστίων της πρωτεύουσας δεν είχε το όνομα, δεν είχε την ιστορία και το υπόβαθρο που θα μπορούσε να φοβίσει την ομάδα του Βάιου Καραγιάννη αλλά όπως αποδείχτηκε, δεν κατάφερε να φοβίσει ούτε με το έντονο παρασκήνιο και τις φημολογίες που αναπτύχθηκαν τόσο καθ’όλη τη διάρκεια εκείνης της σεζόν. Στα… αγωνιστικά ο ιστορικός αρχηγός και της ΑΣΑ, Σωκράτης Μπουντούρης, «καθάρισε» με δύο προσωπικά τέρματα(38΄,77΄)και έστειλε στον 7ο ουρανό τους 4.500 χιλιάδες Αναγεννησιώτες που έβαψαν «κιτρινόμαυρη» την Αθήνα.

asa rizoupoli

Ο άδικος υποβιβασμός του 2011

Το 2011 υποβιβάστηκε για χρήση πλαστής Ασφαλιστικής Ενημερότητας ενώ λόγω των χρεών που κουβαλούσε, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε την συμμετοχή στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής Κατηγορίας.

asa b ethniki

Η άμεση επιστροφή

Τότε πίστεψαν πολλοί πως είχε έρθει το τέλος. Η ομάδα όμως δεν τα παράτησε. "Καθάρισε" από τα χρέη, δημιούργησε ένα σύνολο από γηγενείς παίκτες, ο κόσμος συσπειρώθηκε και στήριξε την ομάδα τόσο ηθικά όσο και οικονομικά και έτσι ήρθε η άνοδος πολύ εύκολα στη Γ' Εθνική και στη συνέχεια στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία αγωνιζόταν μέχρι το 2018.

asa g ethniki

Ο υποβιβασμός από τη Football League

Σε μια χρονιά με πολλές δυσκολίες, αφαιρέσεις βαθμών, αποχωρήσεις παικτών ήρθε και το «τέλος» της παρουσίας των «κιτρινόμαυρων» στη Β΄Εθνική. Η ήττα στις καθυστερήσεις από τον Άρη έγραψε τον επίλογο σε μια εξαετή παρουσία της ΑΣΑ στις επαγγελματικές κατηγορίες και ο σύλλογος με πολλές ανοιχτές «πληγές» οδηγούταν στη Γ΄Εθνική.

asa fl

Η «εφιαλτική» χρονιά και η απόσυρση

Όπως είπαμε και πιο πάνω οι δύσκολες ημέρες για την Αναγέννηση δεν είχαν τελειώσει. Το αντίθετο μόλις είχαν αρχίσει. Το καλοκαίρι περνούσε και καμία βιώσιμη λύση δεν φαινόταν στον ορίζοντα, με τη συμμετοχή στη Γ΄Εθνική να μη θεωρείται βέβαιη. Κάπου στις αρχές Αυγούστου συγκροτήθηκε Διοικούσα Επιτροπή που ανέλαβε να «κατεβάσει» το σύλλογο χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Ένας βαθμός συγκομιδή στον πρώτο γύρο στο τελευταίο παιχνίδι πριν την απόσυρση (0-0 με Φωκικό στο ΔΑΚ). Λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου πάρθηκε η απόφαση η ΑΣΑ να μην «κατέβει» στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος και κάπως έτσι οδηγήθηκε στα τοπικά.

asa g ethniki aposyrsi

Η πρώτη χρονιά στο τοπικό και η διακοπή των πρωταθλημάτων

Για πρώτη φορά λοιπόν στην μακροχρόνια ιστορία της η Αναγέννηση οδηγήθηκε στο πρωτάθλημα της Α΄Ερασιτεχνικής. Ο Θέμης Καραμπέκος αναλαμβάνει τα ηνία του συλλόγου και η προσπάθεια της επιστροφής στις εθνικές κατηγορίες ξεκινά. Δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό σύνολο για τα δεδομένα της κατηγορίας και φυσικά μόνος στόχος είναι η άνοδος. Μπορεί η πορεία της να ήταν αρκετά καλή, όμως ο Απόλλων Μακρυχωρίου και το -6 που είχε αποκομίσει από την περσινή της απόσυρση δυσκόλεψαν την υπόθεση ανόδου, που εν τέλει χάθηκε λόγω της διακοπής των πρωταθλημάτων.

asa topiko

Το αδιέξοδο και η πρόταση που άλλαξε τα δεδομένα

Μπορεί να υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις της ΕΠΟ για άνοδο και δευτεραθλητριών, όμως ποτέ αυτό δεν έγινε πράξη. Ο κίνδυνος η Αναγέννηση να έπαιζε στα τοπικά για δεύτερη σερί σεζόν ήταν κάτι παραπάνω από ορατός. Ωστόσο η πρόταση του Δημήτρη Παπαδημητρίου άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Διότι εκτός από θέση στη Γ΄Εθνική(αντί του Απόλλωνα) παρουσιαζόταν και η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σύνολο που θα στόχευε στην άμεση επιστροφή στις επαγγελματικές κατηγορίες. Έτσι και έγινε. Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών εβδομάδων η ΑΣΑ άλλαξε διοίκηση και παράλληλα ο σύλλογος επίπεδο.

asa gama fetos


Αυτές ήταν λίγες μόνο από τις σελίδες της πολύχρονης ιστορίας της αγαπημένης «γριάς» των Καρδιτσιώτων. Μια ιστορία τεράστια, με πολλές πίκρες, λιγότερες χαρές αλλά με στιγμές αυθεντικές γεμάτες πάθος και συναίσθημα.

ΑΣΑ γερά και χρόνια σου πολλά!

Γ.Ν.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

 

  

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->