Κλεισθένης: Μια διαφορετική αποτύπωση - Μια άλλη εικόνα στα Δημοτικά Συμβούλια

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Πολλά έχουν γραφεί για τον Κλεισθένη αλλά φυσικά το… μεγαλείο του θα «ξεδιπλωθεί» στην εφαρμογή του.


Θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε τα αποτελέσματα του 2014 αλλά με όρους…Κλεισθένη. Όπως θα διαπιστώσετε κάποιοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να έχουν τον απόλυτο ρόλο του ρυθμιστή και οι Δήμαρχοι θα οδηγούνταν «με το καλό ή με το ζόρι» σε συνεργασίες που πιθανόν να «εξαργυρώνονταν» σε θέσεις αντιδημάρχων ή προέδρων οργανισμών.
Γενικά πάντως ο «Κλεισθένης» θέλει πολύ μελέτη καθώς έχει αρκετά θέματα προς συζήτηση, όπως για παράδειγμα το ότι η ψήφος «λευκό» ή «παρών» που ακούμε στα συμβούλια θα προσμετρείται μόνο για την απαρτία και δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως αρνητική για την έγκριση μιας απόφασης.

Δήμος Καρδίτσας
Το τι «ανακατωσούρα» θα μπορούσε να επιφέρει ο Κλεισθένης, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, φαίνεται στο Δήμο Καρδίτσας. Με το νέο νόμο ο μεγάλος χαμένος θα ήταν ο Δήμαρχος που θα έπρεπε να βρει όχι συμμαχία αλλά συμμαχίες για να διοικήσει.
Οι έδρες στο Δημ. Συμβούλιο θα μοιράζονταν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες που κατέχουν σήμερα):
Αλεξάκος 9 ( 20)
Παπαλός 11 (6)
Βαρελάς 5 (3)
Λεμας 4 (2)
Κρανιάς 2 (1)
Σχορετσιανίτης 1 (1)
Κατσάρας 1 (0)
Με τη νίκη του ο Αλεξάκος στο δεύτερο γύρο κέρδισε 11 έδρες που με τον Κλεισθένη δεν θα είχε. Με δεδομένο ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι 33 θα έψαχνε τον αριθμό 17 για να περνάει αποφάσεις. Η συνεργασία μόνο με το Βαρελά δεν αρκούσε καθώς θα έφτανε τους 14. Ακόμη και τους Σχορετσιανίτη, Κατσάρα να έπαιρνε θα πήγαινε στους 16. Εξαιρετικά δύσκολα θα έβλεπε στήριξη από το ΚΚΕ οπότε θα έπρεπε να απευθυνθεί και στο Λέμα. Το ίδιο ισχύει και για τον Παπαλό. Αντε και να βρίσκονταν «σημείο συνεννόησης» με τον … ομοϊδεάτη πολιτικά Λέμα(δύσκολο), θα έψαχνε άλλους δυο για να έχει πλειοψηφία. Αν τους έβρισκε θα μιλούσαμε για το απόλυτο παράδειγμα το πώς με τον Κλεισθένη ο εκλεγμένος Δήμαρχος...γίνεται αντιπολίτευση.

Περιττό να αναφέρουμε πως αυξάνεται -κατά πολύ- και ο πήχης σε ότι αφορά τους σταυρούς προτίμησης για να εκλεγεί ένας υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος. 


Δήμος Σοφάδων
Οριακά θα ήταν τα πράγματα στο Δήμο Σοφάδων.
Σκάρλος 13 (16)
Παπαδόπουλος 12 (10)
Στουρνάρας 2 (1)
Στο 27μελές Δημ. Συμβούλιο Σοφάδων τόσο ο νυν Δήμαρχος Θάνος Σκάρλος, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μπάμπης Παπαδόπουλος θα έψαχναν τον …Σωτ. Στουρνάρα. Αν ο στηριζόμενος από το ΚΚΕ επέλεγε «λευκή γραμμή» θα ψάχνονταν μεταξύ τους. Μπάχαλο κι εδώ δηλαδή.


Δήμος Παλαμά
Ιδια περίπτωση σχεδόν με το Δήμο Σοφάδων θα ήταν και ο Δήμος Παλαμά. Ας δούμε τις έδρες
Σακελλαρίου 13 (16)
Καραλής 11 (10)
Πολυγένης 3(1)
Ο υποψήφιος που στήριξε το ΚΚΕ αν αποφάσιζε να συμπορευτεί θα καθόριζε και το ποιος θα ήταν ουσιαστικά Δήμαρχος. Αν επέλεγε «λευκή γραμμή» ο νυν Δήμαρχος θα έπρεπε να ψάξει και να βρει έναν εκ των Συμβούλων του Καραλή.


Δήμος Μουζακίου
Τα πράγματα είναι πιο απλά διότι επικράτησε ο Γιώργος Κωτσός από τον πρώτο γύρο.
Κωτσός 15 (16)
Ντούρβα 10 (9)
Γιώτης 1 (1)
Καλαμπαλίκης 1 (1)
Στον συγκεκριμένο Δήμο οι διαφοροποιήσεις θα ήταν ελάχιστες και απλά θα κέρδιζε μια επιπλέον έδρα η μείζονα αντιπολίτευση.


Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Στη Λίμνη Πλαστήρα, όπως και στο Μουζάκι, η επικράτηση Τσιαντή από τον πρώτο γύρο απλοποιεί την κατάσταση.
Τσιαντής 12 (13)
Τουλιάς 8 (7)
Ελευθερίου 1 (1)


Δήμος Αργιθέας
Απολύτως καμιά διαφοροποίηση μιας και υπήρχαν μόλις δυο υποψήφιοι και οι έδρες θα παρέμειναν ως έχουν
Τσιβόλας 13
Χασιώτης 8


Συμπέρασμα
Ο «Κλεισθένης» λειτουργεί στην αριθμητική σαφώς πιο δημοκρατικά. Η «δημοκρατία της αριθμητικής» όμως μπορεί να επιφέρει ανυπέρβλητα ζητήματα στη Διοίκηση των Δήμων. Αφήνει μάλιστα ορθάνοιχτα παράθυρα να σκεφτούν ορισμένοι πως δεν χρειάζεται να κερδίσουν τις εκλογές για να διοικήσουν. Μπορούν να το κάνουν έχοντας απλά εξασφαλίσει έναν μικρό αριθμό εδρών που μπορούν να τον «διαπραγματευτούν» μετεκλογικά, διεκδικώντας θέσεις και αξιώματα και έχοντας διαρκώς το μαχαίρι στο λαιμό του Δημάρχου. Γι’ αυτό λοιπόν οι συμπολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους. Προσωπική μας άποψη είναι πως μια «μέτρια διοίκηση» είναι σαφώς προτιμότερη από το μια «καθόλου διοίκηση». Και όσοι εκλεγούν και συνεργαστούν οφείλουν να λύνουν και όχι να δημιουργούν προβλήματα, προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου και όχι το δικό τους.
Κ.Π

e-max.it: your social media marketing partner