Εκδήλωση - αφιέρωμα στα 100χρονα του ΚΚΕ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Στα πλαίσια των γιορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ η ΤΕ Καρδίτσας οργάνωσε την Πέμπτη 24 Μάη εκδήλωση, με παρουσία πλήθους κόσμου με θέμα:«Η πολιτική συμμαχίων του ΚΚΕ διαχρονικά, η πείρα του κόμματος και του διεθνούς Κομμουνιστικού κινήματος. Η Κοινωνική Συμμαχία σήμερα».

kke 100 5
Ομιλήτρια ήταν η Μαρία Γαβαλά μέλος της ΚΕ που μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Η συγκλονιστική 100χρονη πορεία και προσφορά του ΚΚΕ είναι οδηγός μάχης και οδηγός τιμής, δίδαγμα, πηγή έμπνευσης. Για να γινόμαστε καλύτεροι, ικανότεροι μαχητές στον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, στον καθημερινό αγώνα για την απόκρουση της βάρβαρης καπιταλιστικής πραγματικότητας, με διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας.
Τα 100 χρόνια του Κόμματος μας κληροδοτούν αδιαλλαξία απέναντι στον ταξικό αντίπαλο ταξική συνέπεια και θάρρος, ευαισθησία για τα βάσανα του λαού, αλληλεγγύη με τους χειμαζόμενους λαούς όπου Γης που υποφέρουν, κομμουνιστική αξιοπρέπεια. Γιατί η πιο βαθιά, η πιο ανθρώπινη υπόθεση είναι ο σοσιαλισμός- κομμουνισμός.

kke 100 1

Το ΚΚΕ καθοδηγητής της πρωτοπόρας τάξης στην εποχή μας στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, εκφραστής κι όλων των εκμεταλλευμένων στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό σφυρηλάτησε με το αίμα του αυτές τις ιδέες, με την εργατική τάξη, με το λαό.
Με αυτή την πυξίδα, το Κόμμα έμπνευσε καθημερινούς ανθρώπους σε τα κατορθώματα υπεράνθρωπα, θα λέγαμε, που ξεπερνούν τα όρια αντοχής, θέλησης, όπως τα έχουμε στο μυαλό μου.
Παροτρύνουμε τις νεώτερες γενιές που είναι τα μεγάλα θύματα της της παραπληροφόρησης, της απόκρυψης της αλήθειας, της σπίλωσης του σοσιαλισμού που γνώρισε και θαύμασε η ανθρωπότητα, να μάθουν.
Να ψάξουν την αλήθεια, κανένα σχολικό εγχειρίδιο, καμιά ιντερνετική σελίδα, κανένα πρόγραμμα της ΕΕ, δε θα τους τη διδάξει. Να αναζητήσουν και με δική τους προσπάθεια, τι λέει πραγματικά το ΚΚΕ, και όχι τι λένε οι άλλοι ότι λέει το ΚΚΕ.
Παροτρύνουμε εσάς, του εργάτες και αγρότες, τους ανθρώπους του μόχθου που είστε εδώ σήμερα, να βάλετε το ερώτημα: Τι είναι αυτό που κρατά όρθιο το ΚΚΕ εδώ και έναν αιώνα; που οφείλεται αυτή η μακροβιότητά του;
Την ιδία ώρα που μια σειρά αστικά, μικροαστικά κόμματα, καλοθρεμμένα από αστούς, μηχανισμού τους, από τον ξένο παράγοντα, από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα τελικά, εμφανίστηκαν, κυβέρνησαν ή διεκδίκησαν την κυβέρνηση, τελικά διαλύθηκαν, για να γεννηθούν άλλα στη θέση τους με άλλα ονόματα, νέα πρόσωπα, όμως τις ίδιες ιδέες, με καινούριο περιτύλιγμα.
Κανένα κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει για 100 χρόνια μόνο και μόνο γιατί έτσι αποφασίζει το ίδιο.
Το βαθύτερο που καθορίζει αυτή την αντοχή με το κύρος, τη μακροβιότητα του ΚΚΕ, είναι η σταθερή πίστη του επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού – λενινισμού, στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού, δηλαδή στην πιο ριζοσπαστική ιδέα, αυτή της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Πίστη που δεν είναι "θρησκευτική" ή γενική, αφηρημένη, αλλά επιστημονική, που προωθείται με την συνεχή ανάπτυξη της θεωρίας, ζήτημα στο οποίο το ΚΚΕ προσπαθεί να ανταποκριθεί, κάνοντας με αυτό τον τρόπο και το διεθνιστικό του καθήκον.
Πίστη που εμπεδώνεται έναν αιώνα τώρα με την πράξη του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία, πράξη που σφυρηλατείται με τις βαθιές του ρίζες μέσα σε αυτή, με δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.»
Στην συνέχεια η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Μάρξ, θεμελιωτή μαζί με το Φρ. Ένγκελς του επιστημονικού κομμουνισμού, που διατύπωσε την φιλοσοφική θέση που άλλαξε όλη την πορεία της ανθρωπότητας : «οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε»( «Θέσεις για τον Φόιερμπαχ»).»
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Κόμματος των Μπολσεβίκων του ΒΙ Λένιν, όπου στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, έναν αιώνα πριν διαμόρφωσαν σωστή πολιτική για την έξοδο από τον πόλεμο, με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας στη Ρωσία. Ότι αυτό επιτεύχθηκε επειδή υπήρχε σωστή εκτίμηση για το βασικό ζήτημα που βασάνισε σε όλο τον περασμένο αιώνα το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και το Κόμμα μας, ως οργανικό του τμήμα, το ζήτημα του χαρακτήρα της εποχής και επόμενα του χαρακτήρα της επανάστασης σε μία χώρα.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία κρίνεται διαχρονικά, γιατί είναι επιστημονικά, ο χαρακτήρας της εποχής, που έχει παγκόσμια διάσταση. Στο ζήτημα του ιμπεριαλισμού, ως τελευταίου ιστορικού όριου του συστήματος, στην ιστορική πείρα του Κόμματος μας σε σχέση με την ανάλυση του καπιταλισμού στην Ελλάδα στον περασμένο αιώνα.
Δόθηκαν αρκετά ιστορικά παραδείγματα για το πώς εκφραζόταν αυτή η ανάλυση στο ζήτημα των συμμαχιών του ΚΚΕ τον περασμένο αιώνα, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πρότασης σήμερα, για την ανασύνταξη του κινήματος και την συγκρότηση της Κοινωνικής συμμαχίας.
Στην ανάπτυξη των στρατηγικών επεξεργασιών του Κόμματος σήμερα, ύστερα από το 1989-1991, μετά τη νίκη της αντεπανάστασης.
Μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα βασισμένο κύρια σε έργα του συμπατριώτη μας Κομμουνιστή λογοτέχνη Ζήση Σκάρου, που μέσα από κείμενα και ποιήματα δίνονταν ανάγλυγα η ιστορική πορεία του εργατικού και αγροτικού κινήματος της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας από την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας εως την δεκαετία του 1930.

kke 100 3
Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε μουσικά από σχήμα «ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ».

e-max.it: your social media marketing partner

amarantes eshop