vasilakos noemvrios 2020 bronx delivey2

 topiki agora teva4   

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Typography

Βελτιώνεται σταθερά η υγεία της 18χρονης Τρικαλινής που μεταφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας- Πώς η COVID-19 επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr το 18 χρονο κορίτσι που ήταν θετικό στον covid-19 παρουσίασε συμπτώματα εγκεφαλίτιδας και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό. Της χορηγήθηκε αγωγή στην οποία ανταποκρίνεται και είναι ήδη πολύ καλύτερα στην υγεία της.

Η εγκεφαλίτιδα,(φλεγμονή του εγκεφάλου) είναι μία σπάνια αλλά πολύ σοβαρή επιπλοκή της νόσου. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα πολύ νέα και τα ηλικιωμένα άτομα  και εκδηλώνεται με 

  • Σύγχυση ή αποπροσανατολισμό
  • σπασμούς
  • αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά
  • δυσκολία στην ομιλία
  • αδυναμία ή απώλεια κίνησης σε ορισμένα μέρη του σώματος
  • απώλεια συνείδησης

μετά από ώρες, ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες αρχικών συμπτωμάτων της απλής γρίπης ( πυρετός, πονοκέφαλος,βήχας ,κτλ).

Αν και είναι γνωστό πως οι νεαροί ενήλικες είναι συχνότερα ασυμπτωματικοί ή νοσούν ελαφρά με συμτώματα που μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, έχουν περιγραφεί σοβαρές C0VID-19 περιπτώσεις με εγκεφαλίτιδα και εγκεφαλικό επεισόδιο σε υγιή νεαρά άτομα με κατά τα άλλα ήπια C0VID-19 συμπτώματα.

Οι νευρολογικές εκδηλώσεις σε ασθενείς με COVID-19 είναι μεν πολύ πιο σπάνιες από αυτές του αναπνευστικού συστήματος, αλλά είναι δυνητικά σοβαρές

encephalitis covid19

Αν και οι βασικές εκδηλώσεις της COVID-19 αφορούν το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, δύσπνοια, φαρυγγαλγία κ.α), αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο νευρολογικές εκδηλώσεις της νόσου, τόσο σε βαρέως πάσχοντες όσο και σε πιο ήπιες μορφές. Oι νευρολογικές εκδηλώσεις βέβαια, είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενες και στη νόσο από άλλους αναπνευστικούς ιούς, όπως αυτός της γρίπης,της ιλαράς, κα.

Ο ιός SARS-CoV-2 δύναται να απειλήσει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, λόγω της εκδήλωσης συστηματικής νόσου και πολύ-οργανικής ανεπάρκειας, οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να προσβληθούν από εγκεφαλοπάθεια, υποξαιμικής ή μεταβολικής αιτιολογίας και να εμφανίζουν δυσχέρεια στις εκτελεστικές λειτουργίες, λήθαργο, σύγχυση, ή και κώμα.

Στην περίπτωση διαταραχών πηκτικού μηχανισμού και υπερπηκτικότητας, ιδίως σε βαριά πάσχοντες ασθενείς, έχει περιγραφεί συνύπαρξη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ). Ισχαιμικά ΑΕΕ εμφανίζονται τόσο σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας στους οποίους συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, κάπνισμα), αλλά και σε νεότερους ασθενείς.Επιπλέον, η ύπαρξη αγγειοπάθειας ή αγγειίτιδας πιθανολογείται ως υποκείμενος μηχανισμός σε ορισμένες περιπτώσεις ισχαιμικών ΑΕΕ, αντίστοιχα με αυτόν που παρατηρείται στα παιδιά που εμφανίζουν νόσο τύπου Kawasaki μετά από COVID-19.

Η άμεση προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος από τον ιό SARS-CoV-2 πιθανολογείται, καθώς έχουν περιγραφεί στη βιβλιογραφία διάφορα περιστατικά με μηνιγγίτιδα ή/και εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου και οίδημα). 

Το περιφερικό νευρικό σύστημα μπορεί να είναι ένας επιπλέον στόχος του ιού SARS-CoV-2, με πλέον χαρακτηριστικό και συχνό σύμπτωμα την ανοσμία/υποσμία και την αγευσία, η οποία συναντάται έως και στο 80% των ασθενών. Επιπλέον, οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν αδυναμία και μυαλγίες, έως και εμφάνιση ραβδομυόλυσης από την προσβολή των σκελετικών μυών.
Ένας επιπλέον μηχανισμός προσβολής του νευρικού συστήματος αποτελεί η ανοσολογικής αρχής εμφάνιση μετάλοιμωδών συνδρόμων μετά από νόσο COVID-19. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η οξεία πολυρριζονευροπάθεια (Gullain-Barre σύνδρομο) με τις διάφορες παραλλαγές, η οξεία αιμορραγική νεκρωτική εγκεφαλίτιδα και η οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα.

 

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->