sxoretsianitis protaseis

sakekkarioy giorgos

 

froxylias gennadios gif kostopoulou karta1 min

papoulias pano3 zygogiannis kontos

karagiannis pano min spanias pano min

gogos pano1 notopoulos pano1

 

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Typography

ΓΑΖΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος στο Γ.Ν. Καρδίτσας


Γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ. Ν. Καρδίτσας
Μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, εκλεγμένος με τη ΔΗ.ΠΑ.Κ.

Το ζήτημα της άμεσης λειτουργίας της παιδιατρικής και γυναικολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Καρδίτσας είναι φλέγον και η λύση του επιτακτική και αναγκαία για τις λαϊκές οικογένειες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στην εδώ και μήνες απουσία λήψης μέτρων για την εφημέρευση της Παιδιατρικής όλο το μήνα, κάθε βδομάδα, κάθε μέρα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στην εδώ και χρόνια σκόπιμη απαξίωση της γυναικολογικής κλινικής που δεν καλύπτει ούτε βασικές ανάγκες των γυναικών του νομού. 

Δεν υπάρχει δικαιολογία, αλλά υπάρχει αιτία. Και η αιτία δεν είναι άλλη από τις περικοπές στην υγεία του λαού που εφαρμόστηκαν από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, επιταχύνθηκαν στην περίοδο της κρίσης με τα μνημόνια και έχουν οδηγήσει σήμερα τις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας συνολικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το ζήτημα βέβαια δεν είναι τόσο απλό, ούτε επομένως τόσο ξεκάθαρο και το τι θα πρέπει να γίνει. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να υπάρχει μόνο μία εικόνα διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτή η κατάσταση βολεύει προφανώς τις δυνάμεις που θέλουν να αντιπολιτευθούν για την κυβερνητική καρέκλα (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), χωρίς όμως να προτείνουν έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Βολεύει όμως και την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), το υπουργείο και τις διοικήσεις των νοσοκομείων γιατί με ελάχιστα μέτρα έστω και προσωρινά μπορούν να παρουσιάσουν έργο, το οποίο μετά τη μακροχρόνια καλλιέργεια των μειωμένων απαιτήσεων στο λαό, μπορεί να ικανοποιήσει τους «εξαθλιωμένους». Άλλωστε αυτή είναι και η επίσημη κρατική πολιτική για τις όποιες ελάχιστες παροχές: από τους φτωχούς στους φτωχότερους.
Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για μία κατάσταση διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά συστηματικής μετατροπής του σε ένα ιδιωτικοποιημένο, πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, το οποίο ακόμα και αν έχει την ταμπέλα του “Δημόσιου Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας”, θα έχει μόνιμο και μοναδικό σκοπό το κέρδος. Ένα κέρδος που ήδη βγαίνει από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών και μπαίνει στα θησαυροφυλάκια των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και των φαρμακοβιομηχάνων. Αυτό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν οι νόμοι πρώτον για την Κοστολόγηση των Υγειονομικών Υπηρεσιών και των Νοσηλίων, δεύτερον για την κατάργηση του ΕΣΥ και το πέρασμα της περιουσίας του σε μία Α.Ε. που θα λειτουργεί με αποδεδειγμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τρίτον για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που εξισώνει τη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και άρα βάζει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίησή της. Αυτοί οι νόμοι ψηφίστηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζονται και εξειδικεύονται ακόμα περισσότερο από τη σημερινή. Βρίσκουν αφορμή τις τεράστιες ελλείψεις που οι ίδιοι δημιούργησαν για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους ακόμα παραπέρα εις βάρος των ασθενών και όλων των λαϊκών οικογενειών.
Πάνω σε αυτή τη βάση οι προτάσεις που τίθενται επίσημα από Επιστημονικούς Φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας με απόφαση της πλειοψηφίας του, για να δοθούν αίθουσες χειρουργείων του Δημόσιου Νοσοκομείου σε απογευματινή βάση σε ιδιώτες για να εξυπηρετούνται τα περιστατικά, παίζουν στην καλύτερη περίπτωση το ρόλο του λαγού, που ο κυνηγός (βλέπε μεγαλοεπιχειρηματίες) είναι έτοιμος να κυνηγήσει όπου κι αν κρυφτεί. Είναι βέβαια κατανοητό ότι μεγάλη μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών, κυρίως νέων, έχουν πιεστεί οικονομικά, ιδιαίτερα με την υπερφορολόγηση και το αυξημένο κόστος αλλά κυρίως από τον άνισο ανταγωνισμό με τους μεγαλοκλινικάρχες. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι άλλοθι για προτάσεις ιδιωτικοποίησης που σε τελευταία ανάλυση ούτε αυτούς τους ίδιους δε θα ”σώσουν”, ούτε τους ασθενείς, αφού το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να ανοίξει διάπλατα η πόρτα για τα ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.
Ας επικεντρωθούμε, όμως, κλείνοντας, στα τεράστια και επιτακτικά προβλήματα στην υγεία στο νομό Καρδίτσας. Εκτός των προβλημάτων στην Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου που πρέπει να είναι προμετωπίδα, σε όλο το δημόσιο σύστημα υγείας του νομού με 135.000 κατοίκους οι φλέγουσες ελλείψεις έχουν ως εξής: κανένας δερματολόγος, κανένας ενδοκρινολόγος, κανένας κυτταρολόγος, ένας επικουρικός γαστρεντερολόγος, ένα επικουρικός νευρολόγος, 2 μόνο ψυχίατροι. Στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας δεν υπάρχει ακόμα οργανισμός, ενώ στα υπόλοιπα 3 Κ.Υ. από τις 32 συνολικά μόνιμες θέσεις γενικών ιατρών και παθολόγων υπηρετούν μόνο 5 (επομένως στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε θέσεις αγροτικών γιατρών), ενώ αντίστοιχα από τις 9 θέσεις παιδιάτρων δεν υπηρετεί κανένας. Τέλος δεν υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας του νομού μαστογράφος.
Αυτά είναι τα προβλήματα που εδώ και τώρα πρέπει να λυθούν και εμείς, γιατροί, υγειονομικοί, εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι, συνταξιούχοι εδώ και τώρα να παλέψουμε, ώστε να βάλουμε πλώρη για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών σε υγεία, κόντρα στα κέρδη και ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας.

e-max.it: your social media marketing partner

bakalakou diada kato  rovas diada kato

notopoulos triada lappas triada xroub triada

theologis triada kontos module triada mattas giorgos triada

anagnostopoylos triada karagianni triada karagiannis triada min

kapekas module nea282 2282 3 

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

 vasilakos ekloges

 
thanopoulou mesa

 papadakos petros mesa

ekizoglou mesa

bakalakou mesa min

 

gerouki mesa

 gennadios1

  nousios mesa

 nikolaou mesa

tasiopoulou mesa1

  goulopoulos mesa

  karla teliko

froxilias katheto

xroub exo

siokas mesa

giovani teliki

kafes2