lux1   karditsapress 4 vasilakos 01

ix6 pilatos orizontia .png 

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Typography

'Ολοι, στις περισσότερες καταστάσεις της καθημερινότητάς μας, κάνουμε αναφορά στη λέξη Υγεία, καθώς αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας. Γνωρίζουμε όμως την βαθύτερη σημασία της λέξης;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως υγεία ορίζεται "η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και οχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας". Αν παρατηρήσουμε λίγο πιο προσεκτικά τον παραπάνω ορισμό, βλέπουμε τρεις έννοιες που απαρτίζουν τον όρο υγεία. Σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. Δίνουμε όμως βάση και στις τρεις αυτές έννοιες; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική και εδώ θα ήθελα να σταθώ. 

 

Είναι απογοητευτικό, εν έτει 2016 η κοινωνία να θεωρεί ταμπού θέματα ψυχικής υγείας, όπως τις ψυχικές ασθένειες αλλά ακόμα και την αναζήτηση βοήθειας. Έχω γνωρίσει ανθρώπους, που μου εκμυστηρεύτηκαν κρυφά,ψιθυριστά στο αυτί, οτι έχουν απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό για να ζητήσουν βοήθεια ή ακόμη και ότι έχουν μπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας. Το ερώτημα είναι γιατί ακόμα και στις μέρες μας, που υποτίθεται πως η κοινωνία προοδεύει και εξελίσσεται σε διάφορα ζητήματα, εμείς να συνεχίζουμε να κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλο μας, και να φοβόμαστε να μην τολμάμε να μιλήσουμε ανοιχτά για θέματα που αφορούν την ψυχική μας ισορροπία.

Δυστυχώς, η Ελλάδα σαν χώρα φαίνεται πως δεν εντάσσει την ψυχική υγεία, στα θέματα υψίστης κοινωνικής σημασίας. Αυτό που κατα την άποψη μου το εμποδίζει, είμαστε εμείς οι ίδιοι, εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τα άτομα που ταλαιπωρούνται απο κάποια ψυχική νόσο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βλέπουμε να δίνεται στους ανθρώπους αυτούς, η ταμπέλα του "ψυχάκια" ή του "τρελού". Όσο συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε καχύποπτα τους ανθρώπους αυτούς και να τους βλέπουμε με "μισό μάτι", συμβάλλουμε στην περιθωριποιήση τους. Όχι μόνο δεν βοηθάμε , αλλά γινόμαστε συνεργοί στο να διαιωνίζονται οι προκαταλήψεις και η κοινωνία αντί να κάνει ένα βήμα μπροστά κάνει δύο πίσω. Ας μην ξεχνάμε το σημείο απ' το οποίο ξεκινήσαμε, ότι υγεία δεν είναι μόνο η σωματική αλλά και η ψυχική. Ή καλύτερα ας βάλουμε πρώτα την ψυχική και ύστερα τη σωματική, αφού άπαξ και η ψυχή νοσήσει, αργά ή γρήγορα το σώμα θα "φωνάξει".

.υγεια1

Το άγχος, ο πόνος, η θλίψη θα σωματοποιηθούν και τότε θα μπορούμε να μιλάμε επίσημα για ψυχοσωματικά συμπτώματα. Κανείς δεν είναι άτρωτος! Μια ψυχική διαταραχή μπορεί να χτυπήσει την πόρτα στον καθένα μας, καθώς πολλοί παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής, το οικογενειακό περιβάλλον, η ιδιοσυγκρασία παίζουν καθοριστικό ρόλο. Κάθε άνθρωπος έχει βιώσει ή θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του το αίσθημα της απελπισίας, της ανημποριάς και ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με προβλήματα που δεν δύναται να αντιμετωπίσει.

Το να αναγνωρίσει λοιπόν, κανείς το πρόβλημα και να αναζητήσει βοήθεια και υποστήριξη δεν είναι ούτε ένδειξη αδυναμίας, ούτε ντροπή. Αντιθέτως είναι δύναμη, θέλει θάρρος και όποιος φτάσει στο σημείο να το κάνει θα πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους μας! Μην ξεχνάμε ότι η μισή επιτυχία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων βρίσκεται στην αναγνώριση και συνειδητοποίηση του προβλήματος, τόσο απο το ίδιο το άτομο, όσο και απο το οικείο περιβάλλον του.

Αυτό που απαιτείται, είναι να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε το ζήτημα της ψυχικής υγείας και να πάψει να είναι στιγματισμένη. Ας ενημερωθούμε, ας διερευνήσουμε το θέμα πιο προσεκτικά βάζοντας τέλος στην αναπαραγωγή των στερεοτύπων και βοηθώντας  με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον, τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Μπορεί αύριο να είσαι εσύ αυτός που χρειάζεται βοήθεια! Σκέψου το!

 

Κόγια Ολυμπία

Νηπιαγωγός

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

ix7

mbgif2

  joinbanner2

pilatos plagia.png

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->