lux7 KATSIKIS OE Karta

ix6  Katsikis Giorgos KARTA

  vivliop bronx1

pilatospano1pilatospano new

  

 

 

   

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

«Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας» είναι το θέμα του επίκαιρου 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν στην πόλη της Καρδίτσας το τριήμερο 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας, το Δήμο Καρδίτσας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος.
Στο πλαίσιο της έναρξης του Πανελλήνιου Συνεδρίου οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου καλώντας τον κόσμο να παρακολουθήσει τις εργασίες και τις ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες.

koziou prosfyges 2

koziou prosfyges 2


Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωστής Νούσιος

Το 2022 είναι η χρονιά , που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο ξεριζωμός από την πατρίδα και η προσφυγιά του 1922 είναι ένα μαύρο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας.
Το προσφυγικό ζήτημα, η ανταλλαγή των πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές επιρροές στην ελληνική επικράτεια και το σύγχρονο μεταναστευτικό ζήτημα είναι μερικές από τις ενότητες που θα απασχολήσουν το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: ‘’ Πρόσφυγες – Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας’’και το οποίο συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας Καρδίτσας ‘’Ο ΑΠΟΛΛΩΝ’’, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Π.Ε Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας και η ΠΕΔ Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Οι πρόσφυγες της Μικρασίας παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο και αντιμετώπισαν ουσιαστικά πρόβλημα επιβίωσης λόγω της έλλειψης υποδομών κατά την υποδοχή τους, δεν αλλοτριώθηκαν. Αποτέλεσαν έναν κοσμοπολιτισμό, που άργησε να γίνει αντιληπτός, άφησε όμως ανεξίτηλο το σημάδι του μέχρι τις μέρες μας. Ενίσχυσαν την οικονομία με αύξηση της αγροτικής παραγωγής, αναζωογόνησαν την βιομηχανία με ειδικευμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό και κυρίως μετέφεραν και κράτησαν ζωντανά ήθη, έθιμα και παραδόσεις από τις αλησμόνητες Πατρίδες.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στηρίζει έμπρακτα το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο που είναι αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, τιμώντας την τεράστια συνεισφορά τους και την πολύπλευρη παρουσία τους στη Μητέρα Ελλάδα.
Θέλω να συγχαρώ την πρόεδρο του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ‘’ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ’’ κα Βάσω Κοζιού, όλους του συνδιοργανωτές , την επιστημονική και την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Θα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος
Η τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και καθόρισε εν πολλοίς τις πολιτικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές εξελίξεις της χώρας. Εκατό χρόνια μετά, είπε ο κ Τσιάκος, και ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις, είναι μια εξαιρετική στιγμή μα ξαναδούμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής, να τα προσεγγίσουμε μέσα από τις απόψεις των επιστημόνων και των ειδικών και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Συμπεράσματα που μπορεί να να ενσωματωθούν στην ήδη υπάρχουσα συλλογική μνήμη και ενσυναίσθηση για τα όσα συνέβησαν τότε, αλλά και για τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν”.


Η κ. Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας


Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, ένα σημείο καμπής για την εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους. Με τη συνθήκη της Λωζάνης η Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τη Μικρά Ασία και 1,4 εκατομμύρια Έλληνες μεταφέρονται αναγκαστικά στην Ελλάδα. Ο ερχομός τους επηρέασε σημαντικότατα την πορεία ολόκληρου του ελληνικού έθνους και διαμόρφωσε νέα δεδομένα. Για την περίοδο αυτή έχουν γραφτεί πολλά και εξακολουθούν να γράφονται. Η έρευνα όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Για τον λόγο αυτό θεωρήσαμε ότι ήταν ανάγκη και υποχρέωση του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας να αναδείξει όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα. Εξάλλου πολλούς από αυτούς τους πρόσφυγες υποδέχθηκε και ο κάμπος της Καρδιτσιώτικης γης, στον οποίο ρίζωσαν και πρόκοψαν. Προσδοκούμε ότι μέσα από τις εισηγήσεις πολλών και σημαντικών πανεπιστημιακών δασκάλων και άλλων ερευνητών, που συμμετέχουν στις εργασίες του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, θα καταφέρουμε να παραδώσουμε στο αναγνωστικό κοινό έναν ακόμα τόμο, τον 8ο κατά σειρά, με νέα και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία.
Στόχος του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές αυτών των καθοριστικών γεγονότων και να προσπαθήσει να κατανοήσειόσα συνέβησαν τότε, τα οποία προκάλεσαν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, στοίχειωσαν τη συλλογική μνήμη και άλλαξαν τον χαρακτήρα και την εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους. Επίσης, με αφετηρία το επετειακό έτος, το συνέδριο θα επιχειρήσει να θέσει το προσφυγικό ζήτημα, σε όλες τις διαστάσεις του από το κάψιμο της Σμύρνης μέχρι σήμερα.
Στις ενδεικτικές θεματικές του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου είναι το προσφυγικό ζήτημα στη διαχρονία του στον ελλαδικό χώρο, η Μικρασιατική καταστροφή και η ανταλλαγή των πληθυσμών, η απεικόνιση των προσφύγων στην τέχνη (λογοτεχνία, τραγούδι, κ.λπ.).Το συνέδριο, επίσης, θα προσεγγίσει επιστημονικά κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συμπεριφορές στους χώρους εγκατάστασης. Επίσης, θα προσπαθήσει να αναλύσει το σύγχρονο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και να παρουσιάσει τους σημερινούς μετανάστες, που ακολουθούν τους ίδιους θαλάσσιους δρόμους μ’ αυτούς των Μικρασιατών προσφύγων, από τις ακτές της Τουρκίας ως τη χώρα μας, θύματα και οι δύο διαφορετικών συνθηκών.
Το συνέδριο το οργανώνουμε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας καισυνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Ξεκινούμε την Παρασκευή 16 /9 στις 19.00 στο δημοτικό Κινηματοθέατρο με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και μια εναρκτήρια εισήγηση από τον Ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα ακολουθήσει ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα από ομάδα καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, εμπνευσμένο από τη μουσική παράδοση της Σμύρνης.

Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος, Ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός Υπεύθυνος του Συνεδρίου απέστειλε το εξής μήνυμα:
“Είναι ξεχωριστό το γεγονός… Η παρουσία σπουδαίων επιστημόνων στα οκτώ συνέδρια υπογραμμίζει την αποδοχή των συνεδρίων από την επιστημονική κοινότητα. Κι αυτό συνέβη, γιατί αποτέλεσε κεντρική επιλογή των διοικήσεων να υπερβούν τα τοπικά όρια και τη νοσταλγική περιγραφική προσέγγιση του παρελθόντος… Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο γεγονός, ισοδύναμο, με άλλους όρους, με την Επανάσταση του 1821 που θεμελίωσε την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Οι πρόσφυγες εκφράζουν τη δραματοποίηση της ατομικής, συλλογικής και εθνικής ιστορίας. Το συνέδριό μας εστιάζει, συνεπώς, στον ανθρώπινο παράγοντα και στις διαδικασίες ένταξης. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να θέσει το προσφυγικό ζήτημα στην ιστορική του διάσταση. Με άλλα λόγια, ως έκφραση της δραματοποίησης της πολιτικής και της ανθρώπινης ζωής. Κι αυτό είναι ορατό, ακόμη, και στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, που οι προσφυγικές ροές έχουν θέσει σε δοκιμασία την Ευρώπη και τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της“.

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

pilatos mesa

ThessalyExpo 300x250

cactus1

vivliopoleio v

  bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->