ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Ανοίγει η αυλαία τη Δευτέρα 20 Ιουνίου  της 54ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει, , η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή  Ένωση  Δήμων  Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Έπειτα από δυο χρόνια απουσίας, λόγω πανδημίας, η μεγάλη γιορτή της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού επιστρέφει, με ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού που είναι ο μακροβιότερος στο είδος του.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Νούσιος, ο Θεματικός
Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Καρδίτσας ο Γιώργος Στεργιούλης, η περιφερειακή σύμβουλος Λία Ρογγανάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Καραντάνας.

karais syn1

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας νοιάζεται,  είναι διαχρονικά παρούσα  και στηρίζει εκδηλώσεις που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά,  που ικανοποιούν τις επιθυμίες, τις ανάγκες  και τα όνειρά τους,  που προσφέρουν τις  μικρές χαρές που κάνουν τη ζωή μεγάλη, που  ενισχύουν το αίσθημα της συμμετοχής  και της αλληλεγγύης,  που κινητοποιούν και ενώνουν. Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Για αυτό στηρίζουμε και φέτος, ως συνδιοργανωτές, την Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραισκάκεια. Είμαστε περήφανοι  για την Καρδίτσα και τους ανθρώπους της, για το σπουδαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων που έχουν ετοιμάσει, για τη ζεστή φιλοξενία που προσφέρουν σε αντιπροσωπείες και συγκροτήματα απ όλη την Ελλάδα,  απ΄ όλο τον κόσμο: Ινδία, Ιρλανδία, Καζακστάν, Μεξικό Βουλγαρία.  Συγχαρητήρια στη Διοίκηση και στα μέλη της  Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, που προσφέρουν στην κοινωνία  με αγάπη και  πάθος, που κρατούν άσβεστη τη φλόγα του λαϊκού πολιτισμού, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας. Σε δύσκολες  εποχές, η παράδοση δημιουργεί αντιστάσεις ποιότητας. Μας προσφέρει την ευκαιρία να  σκύψουμε στην εθνική μας ψυχή,  να απλώσουμε το χέρι στον διπλανό μας και να γίνουμε όλοι μαζί κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει ποτέ. Η παράδοση διατηρεί ολοζώντανη  τη συλλογική μνήμη. Και η μνήμη γεννά  ελπίδα. Αν δεν ελπίζεις, δεν θα βρεις το ανέλπιστο

Χαιρετισμός του Δημάρχου Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου

 

Μετά ουσιαστικά από δύο χρόνια στα οποία η πανδημία έριξε βαριά τη σκιά της «επιστρέφουν» και πάλι στο σύνολο τους τα «Καραϊσκάκεια». Οι φετινές εκδηλώσεις είναι ξεχωριστές γιατί σηματοδοτούν την εξωστρέφεια στη οποία στοχεύουμε και την οποία έχει ανάγκη η περιοχή. Παράλληλα δείχνουν ότι οι πολίτες αυτού του τόπου αγαπούν την παράδοση. Πρόκειται για το σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό, στον οποίο ανταποκρίνονται με τη συμμετοχή τους, παραδοσιακά σχήματα από κάθε περιοχή της Ελλάδας και από ξένες χώρες. Η Καρδίτσα όλα αυτά τα χρόνια έχει αγκαλιάσει το θεσμό και η καλύτερη απόδειξη είναι η αθρόα συμμετοχή του κόσμου.

Οι εκδηλώσεις «Καραϊσκάκεια» προς τιμήν του συμπατριώτη μας ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη, έχουν πλέον πανελλαδική και διεθνή ακτινοβολία στέλνοντας το μήνυμα του πολιτισμού προς κάθε κατεύθυνση. Η Δημοτική αρχή Καρδίτσας είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθεια της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων για την καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης. Όλα τα αρμόδια στελέχη Δήμου δίνουν χωριστή έμφαση στην ανάδειξη του πολιτισμού, καθώς πρόκειται για  βασικό στοιχείο της τοπικής μας ταυτότητας και του μακραίωνου πολιτισμού μας. Για αυτό στηρίζουμε τη συγκεκριμένη κορυφαία διοργάνωση αλλά και γενικότερα τον πολιτισμό. Στόχος είναι να διατηρήσουμε ζωντανές και στη πρώτη γραμμή κορυφαίες εκδηλώσεις που μας χαρακτηρίζουν και  αναδεικνύουν τον τόπο μας.

Με τις παραπάνω σκέψεις, εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου για επιτυχία των εκδηλώσεων. Θέλω να συγχαρώ τη διοίκηση και όλους τους συντελεστές της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων που ειδικά φέτος έχουν φροντίσει να οργανώσουν μια πολύ μεγάλη πολιτιστική γιορτή, ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Τέλος θέλω να καλέσω τις συνδημότισσες και τους συνδημότες να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους, όπως εξάλλου κάνουν κάθε χρόνο, μια από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις της χώρας στον τομέα της παράδοσης.

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κωνσταντίνου Νούσιου

   Καλοκαιρινά βράδια γεμάτα φως, που σκορπίζουν ήχους και χρώματα, που μαγεύουν, που συναρπάζουν. Αυτή είναι η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια, που φέτος κλείνει 54 χρόνια.

   Ο μακροβιότερος θεσμός στο είδος του, προς τιμήν του μεγάλου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη, δεν είναι απλά ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Π.Ε Καρδίτσας, της κουλτούρας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

   Για μια εβδομάδα σχεδόν, η Π.Ε Καρδίτσας, μετατρέπεται σ΄ένα απέραντο σκηνικό, στο οποίο λαμβάνουν χώρα πλήθος μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων από αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα του εξωτερικού και της Ελλάδας. Επιπλέον οι παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, όπως ο Καραϊσκάκειος Δρόμος, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, παραδοσιακής ενδυμασίας κ.α, προσθέτουν τη δική τους ξεχωριστή πινελιά, στην εξελικτική δυναμική του θεσμού.

   Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε Καρδίτσας, ως συνδιοργανωτής, στηρίζει έμπρακτα το θεσμό των Καραϊσκακείων και αναδεικνύει την ιστορική, πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική τους διάσταση. Και αυτός ακριβώς ο πολύπλευρος χαρακτήρας τους ‘’φορτίζει’’ το σύγχρονο πολιτισμό μας με την ευθύνη της διατήρησης και εξέλιξής τους.

    Ο πολιτισμός ενώνει, διδάσκει, ανυψώνει. Επενδύουμε στον πολιτισμό, επενδύουμε στο μέλλον.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗ

Τα Καραϊσκάκεια, αυτός ο τόσο σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, συμπληρώνει φέτος 54 χρόνια ζωής. Τιμούμε τον ηρώα Γεώργιο Καραϊσκάκη, γέννημα της σαρακατσάνας Ζωής Ντιμισκή, αδελφής του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφης του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Τιμούμε τον ήρωα που γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας και ανδρώθηκε στα σαρακατσάνικα τσελιγκάτα της περιοχής, τον ανδρείο πολεμιστή που αναδείχτηκε Αρχιστράτηγος της Ρούμελης και ηγετική μορφή του Αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

 Όλα αυτά τα χρόνια, τα Καραϊσκάκεια μας συντρόφεψαν και μας ταξίδεψαν σε άλλους τόπους και άλλους πολιτισμούς. Υποδεχθήκαμε εκατοντάδες χορευτικές ομάδες από όλα τα μήκη και πλάτη. Οι άνθρωποι αυτοί φιλοξενηθήκαν και είδαν τις ομορφιές του τόπου μας. Είμαστε σίγουροι ότι μετέφεραν τις όμορφες εικόνες και στην πατρίδα τους. Όσο για μας; Εμείς γνωρίσαμε και αγαπήσαμε άλλους - λίγο << διαφορετικούς>>, λίγο <<αλλιώτικους>> - χορούς και μουρμουρίσαμε, σε άγνωστες για μας γλώσσες, όμορφα τραγούδια. Νιώσαμε ρίγη με τα τραγούδια και τους χορούς του τόπου μας, καμαρώσαμε τη λεβεντιά των χορευτών, θαυμάσαμε τις εξαιρετικές φορεσιές. Τον αγαπήσαμε αυτόν τον θεσμό κι εμείς ως Επιμελητήριο, τον υποστηρίξαμε σε κάθε του εκδήλωση. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι ο σεβασμός στον πολιτισμό ενός τόπου, προχωρά χέρι με χέρι με την Ανάπτυξη.

Συγχαρητήρια στην  Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και για τη φετινή διοργάνωση, και σε όλους τους συντελεστές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους κάθε χρόνο. Το Επιμελητήριο Καρδίτσας στέκεται και φέτος αρωγός στα <<ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2022>> και εύχεται σε όλους <<καλή επιτυχία>>.

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2022 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

>Τελετή Έναρξης - Χαιρετισμοί

>Ξένα Χορευτικά – Σύντομη εμφάνιση (΄΄Municipal Folk Ensemble ZAGORE΄΄ Βουλγαρίας, ΄΄Ballet Folklorico TOPILTZIN΄΄ Μεξικού, ΄΄Folk Ensemble VDOKHNOVENIE΄΄ Καζακστάν, ΄΄Dance Group TRIM THE VELVET΄΄ Ιρλανδίας, ΄΄Ryhthms International Folk Art Club΄΄ Ινδίας)

>Χορευτικό Τμήμα Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων

>Παράσταση με τίτλο «Να ίδωμεν ελεύθερα την πατρώα Γη…» από τον Λαογραφικό Όμιλο ΄΄ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ΄΄ (Αφιερωμένη στη μνήμη της αείμνηστης Μαίρης Θεολόγη)

> Βραδιά Φιλίας

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

>Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λαμπερού, Αμπελικού, Γοργοβιτών

>Μορφωτικός, Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος Παλαμά «Οι Καραγκούνηδες»

>Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας»

>Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «Μαίρη Ιωαννίδου»

>Σύλλογος Θεσσαλών και Φίλων Νομού Φλώρινας

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

>Μορφωτικός Σύλλογος Μυρίνης

>Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος «Καλλίχορος»

>Municipal Folk Ensemble ‘’ZAGORE΄΄ Βουλγαρίας

>Λαογραφικός-Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Θεσσαλικό Χοροστάσι»

>Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

>Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Ο Θεσσαλικός Κάμπος»

> Dance Group ‘’TRIM THE VELVET΄΄ Ιρλανδίας

>Λαογραφικό και Αθλητικό Κέντρο Παλαμά «Δρώμενα»

>΄΄Ryhthms International Folk Art Club΄΄ Ινδίας

>Κέντρο Χορού και Λαογραφίας «Εν Χορώ»

>Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

>Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία JOIN US

> ΄΄Folk Ensemble VDOKHNOVENIE΄΄ Καζακστάν

>Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Βιταλάδων Κέρκυρας

> ΄΄Ballet Folklorico TOPILTZIN΄΄ Μεξικού

>Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων

>Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

> Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος» Θεσσαλονίκης

>Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού «Έκνευσις»

>Στέγη Πολιτισμού Χαλκίδας «Τερψιχόρη»

>Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

>Πολιτιστικός Σύλλογος  Κερατσινίου «Θυμαιτάδαι»

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

>Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών Νέας Μάκρης «Ξέσυρτος»

>Ξένα Χορευτικά – Σύντομη εμφάνιση (΄΄Municipal Folk Ensemble ZAGORE΄΄ Βουλγαρίας, ΄΄Ballet Folklorico TOPILTZIN΄΄ Μεξικού, ΄΄Folk Ensemble VDOKHNOVENIE΄΄ Καζακστάν, ΄΄Dance Group TRIM THE VELVET΄΄ Ιρλανδίας, ΄΄Ryhthms International Folk Art Club΄΄ Ινδίας)

>Τελετή Λήξης - Χαιρετισμοί

>Βραδιά Φιλίας

e-max.it: your social media marketing partner

 

ix7

mbgif2

cactus1

pilatos katheto

 

  

 

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->