bronx delivey2 levelgif

   vasilakos anoigoume xiroskarpos2

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Με την πρέπουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση, θεσμός πλέον, προς τιμή της προσφοράς του Λοχαγού Κ.Ι. ΙΣΧΟΜΑΧΟΥ πρωτεργάτη και γενικού Αρχηγού της Θεσσαλικής Επανάστασης 1878, για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θεσσαλίας με την υπόλοιπη μικρή Ελλάδα το 1881.

Τη διοργάνωσε και την επιμελήθηκε ο Δήμος Σοφάδων στις 11 Μαΐου ημέρα Σάββατο στην Τ.Κ Λουτρού Καρδίτσας.
Μετά την άφιξη στο χώρο του Ηρώου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Βασίλειο, στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο χώρο της πλατείας και φέρει το όνομα του Λοχαγού.
Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Σοφάδων Θάνο Σκάρλο, τον Αντιπ/ρχη Θεσσαλίας Δ. Αναγνωστόπουλο, τους Βουλευτές Καρδίτσας Χρυσ. Κατσαβριά-Σιοροπούλου, Παναγιώτα Βράντζα και Κ. Τσιάρα, τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ Γ. Κωτσό, τον Πρόεδρο της Π.Σ. Στ. Κούτρα, τον πρ. Πρόεδρο της Τ.Κ Λουτρού Νίκο Κουκόσια και την Πρόεδρο των Απαντ. Λουτριωτών Αναστασία Μπαλαμπάνη.

Οι ομιλητές τίμησαν πρωτίστως με το λόγο τους το σύμβολο ηρωισμού, αυταπάρνησης, θυσίας αξιωμάτων και καριέρας, τον αγνό και έντιμο πατριώτη Κ.Ι Ισχόμαχο. Από τέτοιους ανθρώπους τόνισαν, έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός, με ιδανικά, πατριωτικά αισθήματα πραγματικά, γενναιότητα ψυχής και θυσίας προσωπικών συμφερόντων. Δική μας υποχρέωση, των Ελλήνων, των φορέων, των θεσμών, είναι να μην λησμονούμε. Ας τιμούμε λοιπόν πάντα αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας και αυτούς που συνεχίζουν μέχρι σήμερα κάθε μορφής αγώνα για το καλό του τόπου.
Ακολούθησε η εκφώνηση πανηγυρικού για το ιστορικό της Θεσσαλικής Επανάστασης 1878 από τον συμπατριώτη μας Ευάγγελο Ντελή, φιλόλογο και συγγραφέα.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης o εκπρόσωπος της Στρατιάς Ανθ/στής Χρ. Σιούρτος και τον ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκανε, η πρώην Βουλευτής Α. Σκόνδρα, οι αντιδήμαρχοι Σοφάδων Φ. Τσέλιος, Σπ. Εκίζογλου, Δ. Κοντοβάς, Β. Γούζιας και Γ. Κοτσομηλιάς, Σύμβουλοι και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.
Όπως επίσης τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι κάτοικοι του Λουτρού και στο πέρας της, προσφέρθηκε σε όλους καφές, αναψυκτικά και παραδοσιακά εδέσματα με την ευγενική συμμετοχή του Δ. Σοφάδων και του Συλλόγου Απανταχού Λουτριωτών στα καφενεία του χωριού.
Θερμά συγχαρητήρια στην T. Κ. Λουτρού, στις Δ.Α του πρώην Δ. Μενελαϊδος, που καθιέρωσαν τον εορτασμό και επίσης στις Δ.Α του νέου Καλλικρατικού Δήμου Σοφάδων που με σεβασμό συνεχίζουν τον ετήσιο εορτασμό.

Οι Θεσσαλοί δεν ξεχνάμε, ότι χρωστάμε την ελευθερία μας, στην επανάσταση του 1878 και ιδιαίτερα στις νικηφόρες, συγκρούσεις στην Δ. Θεσσαλία και τον N. Καρδίτσας, για αυτό η φετινή εκδήλωση στο Λουτρό, που θα το κοσμεί για πάντα η αίγλη ενός ήρωα, συνδυάστηκε με την συνάντηση των Προέδρων των Θεσσαλικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανθεσσαλικής Στέγης, με σκοπό την δημιουργία της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα στην αίθουσα του ΔΣ Σοφάδων, κατά την οποία έγινε εκτενής συζήτηση για το καταστατικό της και κατέληξε σε εκλογή προσωρινής Διοικ.Επιτροπής με Πρόεδρο τον Στ. Κούτρα και μέλη τους Λ. Καραούλη, Δ. Νάκο (Θεσσαλονίκη), Κ. Τσιώρα, (Χαϊδάρι), Αγ. Οικονόμου (Φλώρινα), Γαλ. Παρζακόνη (Ελευσίνα), Ι. Κουσαίτη (Γαλάτσι).
Στη σύσκεψη ενεργά συμμετείχαν και οι Θ. Σιάτρας (Πιερία), Γ. Αναστασίου (Θεσσαλονίκη), Αρ. Θανασάς (Αν Αττική) και Τατ. Κόγια υπεύθυνη δημ. Σχέσεων της Πανθεσσαλικής.
Εκφράζουν τις ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Σοφάδων Θ. Σκάρλο για την υπέροχη και άψογη φιλοξενία στον ξενώνα Δολοπία, που βρίσκεται στο στολίδι των Αγράφων την Ρεντίνα, με τα εξαιρετικά της μουσεία και τους δόθηκε η ευκαιρία να τα επισκεφτούν, όπως και για το δείπνο που τους παρέθεσε το βράδυ στον Πεζόδρομο των Σοφάδων. Επιστρέψανε στον τόπο τους ευχαριστημένοι έχοντας δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα με υψηλούς στόχους, για τον πολιτισμό μας, για τον τόπο μας.
Η ιστορία όπως γνωρίζουμε είναι κομμάτι του πολιτισμού, της παράδοσης. Είναι η μνήμη του παρελθόντος, καθορίζει τη ζωή μας, επηρεάζει το μέλλον μας! Διαφυλάσσοντάς το, διαφυλάσσουμε συγχρόνως τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμά μας. Και πιστεύω ότι ο σύγχρονος τούτος κόσμος που ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη της παράδοσης, του πολιτισμικού στοιχείου.
Θεματοφύλακες της παράδοσης μεταξύ άλλων είναι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Γιατί διδάσκουν ιστορία και φυσικά διατηρούν ζωντανές τις μνήμες. Οι σύλλογοι είναι το τελευταίο αποκούμπι για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Τιμή και Δόξα στον λοχαγό Ισχόμαχο!

Αναστασία Μπαλαμπάνη
Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Λουτριωτών «Κ.Ι.ΙΣΧΟΜΑΧΟΣ»

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 

joinbanner2

eve topiki agora2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->