ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Typography

Το Καραγκούνικο Νοικοκυριό που εδώ και πολλά χρόνια δημιούργησε η αείμνηστη Λόλα (Σεβαστή) Βολοτοπούλου επέλεξε ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων να στολίσει και φέτος το Λαζαριάτικο καλάθι , να βάψει τα Λαζαρόξυλα και να θυμηθεί τα καλαντίσματα που σηματοδοτούν την αρχή της Πασχαλιάς στον τοπικό Λαϊκό Πολιτισμό μας.

Η Λόλα Βολοτοπούλου υπήρξε δραστήριο μέλος του Συλλόγου για τρεις δεκαετίες περίπου συμμετέχοντας σε όλες τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις , σε θεατρικά δρώμενα, αλλά και σε ημερίδες και συνέδρια ως ομιλήτρια μεταφέροντας με τον ιδιαίτερα γλαφυρό τρόποτης τα προσωπικά της βιώματα και τις εμπειρίες της από την καθημερινή ζωή του παρελθόντος.

lazaros morf1

lazaros morf2

lazaros morf2

 

Κάθε χρόνο την Πέμπτηπριν από τη γιορτή του Λαζάρου η Λόλα μαζί με τις άλλες εμβληματικές γυναίκες του Συλλόγου "μάθαινε" στα μικρά κορίτσια τα καλαντίσματα της συγκεκριμένης μέρας και βοηθούσε τις μητέρες τους να στολίσουν τα καλαθάκια τους με την παραδοσιακή σοφαδίτικη τεχνική.

Έτσι, τιμώντας τη μνήμη της και την πολύτιμη προσφορά της μια ομάδα παιδιών του χορευτικούτμήματος μαζί με τους συνοδούς τους, τη χοροδιδάσκαλο Κική Μαυρουδή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Λέλα Παπαυγούλη, Ευαγγελία Παραβαΐτση-Στουρνάρα και Γιώτα Γλυκοπούλου επισκέφθηκαν το σπίτι που στεγάζει το Καραγκούνικο Νοικοκυριό που η ίδια δημιούργησε με πολλή αγάπη και το διέθεσεως κοινό κτήμα στην τοπική κοινωνία.

Εκεί τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του σπιτιού- μουσείου, στόλισαν ένα καλάθι, έβαψαν τα Λαζαρόξυλα, τραγούδησαν και έπαιξαν. Ήταν το δικό μας συμβολικό δώρο ευγνωμοσύνης και αγάπης προς μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση του Λαϊκού Πολιτισμού μας αποτελώντας ένα φάρο προσανατολισμού στη δύσκολη καθημερινότητά μας.

e-max.it: your social media marketing partner

  vasilakos summer2019

 

 

  karla teliko

giovani teliki

kafes2