vasilakos exapostaseos  bronx delivey2

    

 

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά με απαραίτητες αλλαγές κινείται ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση τόνισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.


Η πλειοψηφία των συμβούλων υποστήριξε ότι το ζήτημα της «κυβερνησιμότητας» των Δήμων πρέπει να αντιμετωπιστεί, ζήτημα για το οποίο διαφοροποιήθηκε ριζικά η «Λαική Συσπείρωση».
Ο κ. Τσιάκος στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί απλή αναλογική πρέπει να υπάρχει και ένας πολιτικός πολιτισμός, ο οποίος είναι ζητούμενο σε πολλούς Δήμους. Και θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη παιδεία και κουλτούρα συνεργασιών που ούτε αυτή υπάρχει στη χώρα μας.
Όπως είπε το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ότι αφορά την κυβερνησιμότητα, καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι μια Δημοτική Αρχή μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει χωρίς άλλου είδους ζητήματα.
Για τα Τοπικά Συμβούλια χαρακτήρισε αδιανόητο να μην υπάρχει ΤΣ έδρας Δήμου υποστηρίζοντας ότι «είναι μια απόφαση που πιστεύω ότι θα αλλάξει.»
Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση σε όλα τα χωριά και όχι μονοπρόσωπα όργανα. «Όταν υπάρχει συζήτηση και διαβούλευση τα αποτελέσματα πάντα είναι πιο επικερδή για τους πολίτες» τόνισε ο ίδιος.
Ο ίδιος συμφώνησε με την πενταετή θητεία αλλά δήλωσε κάθετα αντίθετος με το «κλείσιμο» των συνδυασμών αρχές καλοκαιριού καθώς απομένει πολύς χρόνος μέχρι την ανάληψη της νέας Διοίκησης (Δεκέμβριος)
Αντίθετος δήλωσε και με την αύξηση των παραβόλων αλλά και τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων.
Σύμφωνα πάντως με την πληροφόρηση που έχει «δεν θα ξεπερνάει το 10% και ανάλογα με τις συνθήκες του κάθε Δήμου.» Υποστήριξε δε ότι θα πρέπει να μείνει και ο εκπρόσωπος κάθε Καποδιστριακού Δήμου διαφορετικά θα δημιουργηθούν προβλήματα.
Κλείνοντας σημείωσε πως όποτε υπάρχουν νομοσχέδια για την Αυτοδιοίκηση πάντα συνοδεύονται από αντιδράσεις. Τάχθηκε υπέρ των αλλαγών τονίζοντας ότι οι αιρετοί πρέπει να αποκτήσουν φιλοσοφία συνεργειών και συνεργασιών.

Το θέμα συζητήθηκε κατόπιν  αιτήματος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο επικεφαλής κ. Βασίλης Κρανιάς. Αναλυτικά ΕΔΩ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Απ. Σβάρνας τόνισε ότι ο Δήμαρχος πρέπει να έχει ισχυρή νομιμοποίηση και πλειοψηφία. Όπως είπε οφείλει να συγκεντρώνει το 50%+1 είτε την πρώτη είτε την δεύτερη Κυριακή και αυτό να του εξασφαλίζει τουλάχιστον έναν παραπάνω Δημ. Σύμβουλο, ώστε να έχει πλειοψηφία και στο Δημοτικό Συμβούλιο
Εκτίμησε ότι οι 40 μέρες πριν εκλογές είναι αρκετές για να γίνει ο προεκλογικός αγώνας και πρότεινε μείωση παραβόλου κατά 50% και όχι αύξηση.
Δήλωσε κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβουλίων, ενώ για την είσοδο ενός συνδυασμού στο Δημ. Συμβούλιο πρότεινε να ισχύει το εκλογικό μέτρο σε κάθε Δήμο.
Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της δυνατότητας να «κατεβαζει» ο συνδυασμός υποψηφίους στα 2/3 των τοπικών κοινοτήτων και όχι στο σύνολο που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του πρ. Δήμαρχος κ. Κώστας Παπαλός χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μείωση του αριθμού δημοτικών συμβούλων, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλές επιτροπές και υποχρεώσεις και θα φτάσουμε στο σημείο ο κάθε αιρετός να έχει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες απ΄ όσες μπορεί να ανταποκριθεί.
Ο ίδιος διαφώνησε ριζικά με τις τροποποιήσεις στα τοπικά συμβούλια. Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχουν τοπικά συμβούλια παντού, ακόμη και κάτω των 300 κατοίκων αλλά και στις έδρες των Δήμων.
Σε ότι αφορά τη θητεία της Δημοτικής Αρχής τάχθηκε υπέρ της εκλογής κάθε 4 χρόνια καθως όπως υποστήριξε «η 5ετία είναι μεγάλη περίοδος και θα οδηγήσει σε αδρανοποίηση την Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Σε ότι αφορά τη δήλωση του συνδυασμού έως 30 Ιουνίου μίλησε για «απαράδεκτη πρόταση» καθώς αυτό σημαίνει στην ουσία ότι από Μάιο μέχρι Δεκέμβριο θα εκτελούνται μόνο τα επείγοντα. Ταυτόχρονα, σημείωσε, το να ανοίξεις τόσο γρήγορα την προεκλογική περίοδο αυξάνεις τις δαπάνες.
Σε ότι αφορά τη σταυροδοσία χαρακτήρισε λάθος την κατάργηση του σταυρού εκτός δημοτικής κοινότητας.
Σε άλλο σημείο ο κ. Παπαλός τόνισε ότι πράγματι «υπάρχει πρόβλημα κυβερνησιμότητας και πρέπει να λυθεί. Θα πρέπει στην παράταξη του Δημάρχου να δοθεί η αναγκαία πλειοψηφία. Δεν είναι προσχηματικό αλλά ουσιαστικό. Καλύτερα μια κακή δημοτική αρχή παρά μια ανύπαρκτη.»
Για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή με 43% έκανε λόγο για κρίσιμο θέμα. Όπως είπε, «αφαιρώντας λευκά και αποχές γίνεται 50%. Μπορεί να πάει στο 45%. Υπάρχουν και τα οριακά που μπορεί να συμβούν όπως 43% και 42,9%. Να ισχύσει το 43% αλλά με ελάχιστη διαφορά πχ 5%.»
Για το ποσοστό εισόδου ενός συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε πως «το 3% δεν χρειάζεται να υπάρχει αρκεί να θεσμοθετηθεί το εκλογικό μέτρο το οποίο πρέπει να πιάσει κάποια παράταξη.»
Τέλος ζήτησε μην ισχύσει το «υποψήφιοι σε κάθε κοινότητα» για να είναι έγκυρος ένας συνδυασμός.

Ο κ. Σχορετσιανίτης αρχικά σχολίασε «Διαβλέπω δύσκολο το μέλλον των μικρών παρατάξεων» προσθέτοντας ότι η μείωση των εδρών των Δημοτικών Συμβούλων βάζει εμπόδια στη συμμετοχή των πολιτών. Υποστήριξε μάλιστα ότι θα μπορούσε να αυξηθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων ώστε και να εκφραστούν περισσότεροι συνδυασμοί και να μην κινδυνεύει η κυβερνησιμότητα.
Ο κ. Σχορετσιανίτης τέλος διαφώνησε με την σύνδεση του υποψήφιου Δημάρχου με τα τοπικά συμβούλια.
Ο κ. Ξυλομένος χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «επίπλαστο» το όριο του 3% για είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς όπως είπε «συνδυασμός του 3% δεν μπορεί να φτιάξει πλήρη ψηφοδέλτιο σε όλες τις κοινότητες. Μιλώντας πολιτικά υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο ξεκάθαρα ευνοεί τη ΝΔ καθώς δεν διαφαίνεται κάποια άλλη δύναμη να συγκροτήσει εύκολα πλήρη ψηφοδέλτια.
Για την εκλογή Δημάρχου με 43% είπε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας πως δεν μπορεί ένας Δήμαρχος να μην έχει έστω και οριακή πλειοψηφία. Σημείωσε πάντως ότι δεν θα ήταν αρνητικός αν ένας δήμαρχος χάνει την πλειοψηφία να εκπίπτει η Δημοτική Αρχή και να ξαναγίνονται εκλογές.

Ο κ. Σπάνιας τόνισε αρχικά ότι «δεν ξέρουμε αν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την απλή αναλογική. Πρέπει να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα αλλά και η αποτύπωση της κοινωνίας», χαρακτηρίζοντας την είσοδο στο Δημ. Συμβούλιο με το εκλογικό μέτρο ως μια καλή πρόταση.
Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των τοπικών συμβουλίων σε κάθε κοινότητα και στις έδρες των Δήμων
Σε ότι αφορά την δήλωση συνδυασμών τον Ιούνιο εκτίμησε ότι μια τόσο παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα παράλυση τους Δήμους.

Ο κ. Γάζος μεταξύ άλλων τόνισε σημείωσε ότι το θέμα της κυβερνησιμότητας είναι η πραγματική αιτία του νομοσχεδίου και συμφωνούν όλες οι παρατάξεις πλην της Λαικής Συσπείρωσης. «Εμείς λέμε όχι γιατί επιχειρούν να διοικήσει ένας Δήμαρχος με το 60% του συμβουλίου ακόμη και αν έλαβε κάτω του 50% στις εκλογές» πρόσθεσε ο ίδιος.

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 giovannis final orizontio 1

  

  joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->