vasilakos noemvrios 2020  bronx delivey2

  topiki agora teva4 

 

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Τη διεύρυνση των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες και στους βοηθητικούς χώρους ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης με το Δήμαρχο κ. Βασίλη Τσιάκο να ζητά την απόφαση του Συμβουλίου ως ένα επιπλέον εργαλείο πολιτικής πίεσης.


Ο Δήμαρχος παρουσίασε και στοιχεία για την εως τώρα πορεία των αποζημιώσεων. Όπως είπε δόθηκε σε 1700 συμπολίτες το επίδομα των 600 ευρω, ενώ υπάρχουν 1550 εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν βοηθητικούς χώρους. Παράλληλα δόθηκαν 585 επιδόματα για οικοσκευή και 850 αιτήματα εκκρεμούν, ενώ όπως τόνισε ζητήθηκαν επιπλέον χρήματα καθώς το αρχικό ποσό δεν επαρκεί.
Επισήμανε την ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας «γραφείου ενημέρωσης του Δημότη» μιας και όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο κόσμος έχει πολλές απορίες, ακούει για αποζημιώσεις σε λέβητες και καυστήρες και μπλέκει σε δαιδαλώδεις διαδικασίες. Περιμένουμε άμεσα να καταγραφούν και οι ζημιές που δεν προβλέπονται.»
«Σε λιγότερο από δύο μήνες καταφέραμε να κλείσουμε πληγές»
Στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής της 18ης του Σεπτέμβρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση στάθηκε δίπλα στους δοκιμαζόμενους δημότες.
Η Δημοτική αρχή Καρδίτσας έδωσε και συνεχίζει να δίνει σκληρό αγώνα για την ανακούφιση των πληγέντων. Παρά το γεγονός ότι η πλημμύρα κατάστρεψε υποδομές που δεν αφορούν μόνο σε κατασκευές αλλά και σε άυλη υποδομή και παρά το γεγονός ότι λειτουργούμε σε συνθήκες πανδημίας καταφέραμε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, να κλείσουμε τις πληγές και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στη πόλη και στα χωριά.
Για να πετύχουμε την επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς χρειάστηκε να δώσουμε πολυμέτωπο αγώνα.
Ενδεικτικά αναφέρω: Καθαρίστηκε η πόλη, αποκαταστάθηκαν έστω και προσωρινά οι υποδομές που χτυπήθηκαν, έγινε από τις επιτροπές που συγκροτήσαμε με υπαλλήλους του Δήμου καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.
Αποζημιώθηκαν οι πληγέντες σε πολύ μεγάλο ποσοστό και με πρωτοφανή για τα μέχρι σήμερα δεδομένα ταχύτητα. Επίσης προσφέραμε τεράστιο έργο στο κομμάτι της πρόνοιας, με σίτιση συμπολιτών μας, παροχή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, εξασφάλιση προσωρινής στέγης για όσους τα σπίτια τους καταστράφηκαν κ.ά.
Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι μέσα σε όλα αυτά ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου έπρεπε να λειτουργεί και για όλες τις άλλες υποθέσεις που έχει να διεκπεραιώσει καθημερινά και για αυτό θέλω να συγχαρώ τους υπαλλήλους για το έργο τους και να τους ευχαριστήσω γιατί οι περισσότεροι εργάστηκαν πολύ πέραν του ωραρίου τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προέκυψαν.
Σήμερα ήδη έχει πληρωθεί μεγάλο κομμάτι των αποζημιώσεων. Ωστόσο έχουμε ακόμη περιπτώσεις πληγέντων που λόγω της ασάφειας των διατάξεων δεν είναι δυνατόν να αποζημιωθούν.
Ως δημοτική αρχή Καρδίτσας και ως δημοτικό συμβούλιο θεωρούμε ότι θα πρέπει να προτείνουμε προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι δικαιούχοι και να περιληφθούν προς αποζημίωση μια σειρά από πληγέντες, που μέχρι στιγμής λόγω του νομικού πλαισίου δεν γίνεται να αποζημιωθούν. Ειδικότερα προτείνουμε να αποζημιωθούν πέραν των όσων ήδη έχουν αποζημιωθεί και όλοι όσοι πραγματικά επλήγησαν. Μάλιστα προτείνουμε η αποζημίωση να φτάσει στο 100% της πραγματικής ζημίας.
Η πρόταση μας θα περιλαμβάνει τα υπόγεια, τις αποθήκες και τους βοηθητικούς χώρους. Έτσι λοιπόν ζητούμε να συμπληρωθεί αναλόγως και με βάση τα παραπάνω, το άρθρο 1 της υπ αριθ. 33862/ 16 – 5 – 2019 ΚΥΑ τουλάχιστον σε ότι αφορά το Νομό Καρδίτσας, ο οποίος χτυπήθηκε σχεδόν στο σύνολο του από το χαοτικό φαινόμενο της 18ης Σεπτεμβρίου.»
«Δεν υπάρχει πρόβλημα αστέγων»
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι αρχικά υπήρξαν 150 περίπου άστεγοι. Από την πρώτοι στιγμή περίπου 75 διέμεναν σε ξενοδοχειο ενώ αποκλείστηκε εξ αρχής η λύση με τα κοντέινερ και η Δημ. Αρχή πιέσε για το επίδομα στέγασης που προβλέπεται για 2 χρόνια να. Σημερα, τόνισε, δεν υπάρχει πρόβλημα αστέγων για να προσθέσει:
«Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια να κάνουμε την καταστροφή ευκαιρία. Είμαι περήφανος για τους υπαλλήλους. Ευχαριστώ τους πολίτες για την υπομονή τους και τη συνεργασία ώστε να μπορέσουμε βημα-βημα να το αντιμετωπίσουμε και να επανέλθουμε.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων τόνισε πως έγινε έλεγχος στατικότητας σε περιοχές με έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων και αναμένονται οι εκθέσεις για τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστούν τα χωριά.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Αντιδράσεις στα όσα υποστήριξε ο Δήμαρχος υπήρξαν από την πλευρά της μειοψηφίας
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Σβάρνας σημείωσε ότι: «Η κοινωνία της Καρδίτσας έχει αντίθετη άποψη. Ούτε πληγές έκλεισαν, ούτε επανήλθε κανονικότητα και η λάσπη είναι στις γειτονιές.»
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Εκτορας Γαζος υπογράμμισε:
«Θα περιμέναμε εισήγηση βάσει του ομόφωνου ψηφίσματος του Δημ. Συμβουλίου. Από την επόμενη μέρα ο Δήμαρχος ξεκίνησε συναντήσεις με συμπολιτευόμενους του για να περάσουν στους πολίτες ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πού πήγε το 100% στο ύψος των αποζημιώσεων; Το εμποδίζει η πολιτική της κυβέρνησης. Οι πολίτες καθάριζαν μόνοι τους. Γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του συμβουλίου; Δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει αυτά που ο ίδιος ψήφισε. Και ήταν συγκεκριμένα αιτήματα. Ότι έγινε, έγινε με υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων. Η Δημοτική αρχή μπορεί να διαχειριστή μόνο την ένδεια.»

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 giovannis final orizontio 1

  

 joinbanner2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->