bronx delivey2 levelgif

 vasilakos anoigoume  eve topiki agora3

 970x250 hands 1

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Με συμμετοχή πολλών σωματείων, συλλόγων εργαζομένων και φορέων όλου του νομού, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που κάλεσαν το σωματείο Οικοδόμων και ο σύλλογος Τοπογράφων Καρδίτσας στην αίθουσα του εργατικού κέντρου την Παρασκευή 22 Μάη.


Την εισήγηση από μέρους των σωματείων που πήραν την πρωτοβουλία παρουσίασε ο Βασίλης Ελευθερίου πρόεδρος του Συλλόγου αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών Καρδίτσας (παράρτημα του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.) ο οποίος αναφέρθηκε στην αιτία που τους έκανε να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία τα δύο σωματεία και δεν είναι άλλη από την καταστροφή των Αγράφων από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.«Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών-είπε-προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής».
Αναφέρθηκε στην «πράσινη» ανάπτυξη, που «προωθείται με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων και προωθείται από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.»
«Στην επίμονη ερώτηση-συνέχισε- αν είμαστε υπέρ ή κατά στη χρήση αιολική ενέργειας, απαντάμε πως δεν θεωρούμε σωστή αυτή την αφηρημένη διατύπωση που εγκλωβίζει την απάντηση σε ένα γενικόλογο ναι η όχι. Για μας βαθμός αξιοποίησης κάθε Ενέργειας εξετάζεται με σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια. Εξετάζουμε την ορθότητα κάθε λύσης με γνώμονα ποιος κατέχει τα κλειδιά της οικονομίας, άρα και με βάση αυτό αν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες. Η απάντηση σε αυτά δεν μπορεί να δοθεί με μια τεχνοκρατική δήθεν ουδέτερη επιστημονική προσέγγιση. Είναι βαθύτατα πολιτικό αλλά και επιστημονικό ζήτημα που προϋποθέτει απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα τα οποία με τη σειρά μας θέτουμε:
1. Ποιος είναι ιδιοκτήτης του μέσου παραγωγής – μεταφοράς και διανομής Ενέργειας.
2. Με ποιο κριτήριο επιλέγεται η τεχνολογία, το μέγεθος, η χωροθέτηση κάθε λύσης, δηλαδή γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ή την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.»
Στη συνέχεια αφού παρουσίασε και απάντησε στα επιχειρήματα που θέτουν οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την μορφή ενέργειας και ανέλυσε τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων για τα αιολικά πάρκα και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, έκανε αναφορά στον νόμο για το περιβάλλον που ψήφισε η κυβέρνηση και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει σ’ αυτό.
Τέλος παρουσίασε το πλαίσιο πάλης των σωματείων και φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη και αποτελούν το «Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα», όπως συμφωνήθηκε από όλους.
Μετά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων όσων ήταν παρόντες, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία την 5 Ιούνη που είναι και η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη χαιρετισμό έστειλε Βασίλης Φυτσιλής, αγωνιστής της εθνικής αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, επιζών από τα δραματικά γεγονότα της Νιάλας του Απρίλη του 1947.

somateia afrafa2

somateia afrafa2

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ
Μαζικός αγώνας ενάντια στη λεηλασία του περιβάλλοντος και των Αγράφων!
Οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εργασίες αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση και των γραμμών μεταφοράς μέχρι Μοσχάτο με διέλευση και από την Τ.Κ. Λαμπερού αλλά και άλλων Τ.Κ. της Διοικητικής Περιφέρειας του Νομού Καρδίτσας.
Στον νομό Καρδίτσας, τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι (Καλλιφωνίου, Μενελαΐδας, Ρεντίνας, Ιτάμου) έχουν χαρακτηριστεί ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με βάση το χωροταξικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ‘’Φέρουσα Ικανότητά’’ τους εκτιμάται σε 1.619 τυπικές Α/Γ.
Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα. Τα δυο αιολικά πάρκα των 40 α/γ, που έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.
Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά την λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα. Επίσης ήδη τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται με το τέλος ΑΠΕ για την χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό.
Καταγγέλουμε την Κυβέρνηση που αντί να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, αντιθέτως με την συνδρομή δυνάμεων των ΜΑΤ σε μια σειρά περιοχές στην Ελλάδα, χτυπά διαδηλωτές που αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Λέμε πως:
1. Κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και φθηνή ενέργεια για το λαό δεν συμβιβάζονται.
2. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, που σχεδιάζονται να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στηρίζουμε τη σημερινή ή προηγούμενη κρατική διαχείριση. Σταθερά ασκούμε κριτική στο ρόλο και λειτουργία του κρατικού τομέα ηλεκτροπαραγωγής. Η ΔΕΗ αξιοποιήθηκε σαν μοχλός για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων του κεφαλαίου.
3. Για μας είναι αναγκαία και χρήσιμη η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, που μπορεί να γίνει μέσα από ένα κρατικό φορέα Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής που κουμάντο στα ζητήματα της οικονομίας θα κάνουν αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο και όχι τα παράσιτα της κοινωνίας. Αποτελεί για μας στόχο πάλης να πάρει ο λαός την τύχη στα χέρια του, να εμποδίσει, να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα.
4. Λέμε όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.
5. Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων.
6. Είναι χρέος και καθήκον μας, από τις αποφάσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο. Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων.
7. Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
8. Διαχρονικά δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, τη μείωση – εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Διεκδικούμε

• Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων με την άμεση ανάκληση των αδειών για τα 2 αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το ΒοΪδολίβαδο και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή.
• Την εκπόνηση συνολική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ) στην περιοχή των Αγράφων και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.
• Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλόντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
• Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις με κεντρικό σχεδιασμό.
• Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.
• Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
• Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου.
• Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου με τα αντίστοιχα έργα υποδομής, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό.
• Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
• Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Χαιρετιστήρια επιστολή του Βασίλη Φυτσιλή στη σύσκεψη μαζικών φορέων για τα Άγραφα

«Η ΝΙΑΛΑ
Τόπος Ιερός και Άβατο, για τους επίδοξους χρυσοθήρες των Αιολικών Πάρκων

Τους είδα πάλι προχτές στον ύπνο μου τους επίδοξους χρυσοθήρες. Με τις μπουλντόζες και με τα κομπρεσέρ τους έτοιμους να αρχίσουν το μακάβριο έργο τους. Να σκάψουν και να θεμελιώσουν στον αυχένα της Νιάλας το «Αιολικό Πάρκο» τους. Δηλαδή, να μαζέψουν τον αέρα της ανεμοδαρμένης κορυφογραμμής με τις ανεμογεννήτριές τους, για να τον κάνουν ευρώ, λίρες και δολάρια.
Μια νεαρή γυναίκα, που έμοιαζε στη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, βγήκε μπροστά από το πλήθος των προσκυνητών, με το χέρι της σηκωμένο ψηλά και φώναξε δυνατά προς τους επίδοξους δημιουργούς του «Πάρκου», με φωνή που δεν σήκωνε αντίρρηση:
« Σταματήστε!»
Ένας εργολάβος, βγήκε κι αυτός λίγο πιο μπροστά από τους δικούς του, και ρώτησε, τάχα από περιέργεια:
«Τι συμβαίνει κυρία μου?»
«Σταματήστε!», ξαναφώναξε πιο δυνατά η γυναίκα, με φωνή που έτρεμε από οργή και συγκίνηση. «Εδώ που πάτε να ανασκάψετε με τις μπουλντόζες και τα γεωτρύπανά σας, υπάρχουν θαμμένοι άνθρωποι, θύματα της φοβερής χιονοθύελλας που χτύπησε τη Νιάλα, στις Απρίλη του 1947, τότε με τον Εμφύλιο».
«Άντε, κυρά μου, κάνε καμιά άλλη δουλειά και άσε μας ήσυχους…», απάντησε ψυχρά ο εργολάβος. «Υπάρχουν θαμμένοι άνθρωποι και πράσινα άλογα… Πού τους είδες εσύ? Για πες μας κι εμάς μερικά ονόματα, για να μάθουμε κι εμείς λίγη ιστορία».
Η οργή και ο θυμός, μου ανέβασαν το αίμα στο κεφάλι. Έκανα μερικά βήματα μπροστά από το πλήθος των προσκυνητών, και στάθηκα δίπλα στη γυναίκα.
«Να σου πω εγώ μερικά ονόματα, αγενή και ανάγωγε χρυσοθήρα!» είπα, απευθυνόμενος στον εργολάβο, που με κοίταζε βλοσυρός και ανέκφραστός. «Εγώ που εκείνη τη φοβερή νύχτα της συντέλειας του κόσμου βρέθηκα δίπλα τους. Που του είδα να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου, χωρίς να μπορώ να τους προσφέρω την παραμικρή βοήθεια.
Άκου λοιπόν: Βαγγέλης Ταγκούλης, Σούλας Τσιαμάνης, Ελένη Μπουλτζή, Κωστάκης Πατρίκης, Θωμάς Παπαδημητρίου, θέλεις κι άλλα ονόματα; Βάγια Ράγια. Η τραγική μάνα, από τον Παλαμά της Καρδίτσας, με τα δυο της παιδιά, ένα κοριτσάκι 15 περίπου χρονών και ένα αγοράκι, ακόμα πιο μικρό.
Ένας δικός του, τον πλησίασε από πίσω και του είπε ψιθυριστά:
«Πάμε να φύγουμε. Δεν γίνεται τίποτα σήμερα, με όλους αυτούς εδώ, πάνω απ΄τα κεφάλια μας…»
Ξύπνησα κι έπιασα τον εαυτό μου να τρέμει ακόμα, από την οργή και από την αναστάτωση που του προκάλεσε ο ανάγωγος χρυσοθήρας.
Με μεγάλη συγκίνηση λοιπόν χαιρετίζω την πρωτοβουλία που παίρνεται σήμερα για τον συντονισμό της δράσης των μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος. Έχω βαθιά πίστη όπως και εσείς πως με τον μαζικό μας αγώνα μπορούμε να βάλουμε σφραγίδα στις εξελίξεις.
Σταματήστε τους λοιπόν, Αγραφιώτες και Αγραφιώτισσες και φίλοι των Αγράφων, όπου γης.
Θα είμαι κι εγώ πάντα μαζί σας. Με τα 94 χρόνια μου, σήμερα, και με τα 95 μου, του χρόνου. Και..
Όσο θα χω χέρι και φωνή
Κι ανάσα μες στα στήθια
Το δίκιο μας για τα ΄Αγραφα
Θα γράφω, θα φωνάζω
Προς τους ανόσιους καταπατητές αυτής της ανεπανάληπτης ομορφιά των βουνών μας, που έπλασε η μάνα φύση.
Κάτω τα χέρια από τα ΄Αγραφα!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Βασίλης Φυτσιλής
επιζών από τα δραματικά γεγονότα
της Νιάλας του Απρίλη του 1947
22 Μαΐου 2020»

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

1. Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Καρδίτσας (παράρτημα του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.)
2. Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων
3. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων
4. Ε.Ο.Α.Σ.Κ.
5. Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας
6. Ομάδα Γυναικών Σέκλιζας «Αγγελική Φυτσιλή»
7. Ομάδα Γυναικών Ταμασίου
8. Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας
9. Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας
10. Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Θεσσαλίας)
11. Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Αθηνά»
12. Τοπικό Συμβούλιο Σέκλιζας
13. Πολιτιστικός Σύλλογος «ο Απόλλων»
14. Φοιτητικός Σύλλογος Κτηνιατρικής
15. Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων
16. Μορφωτικός Σύλλογος Μοσχάτου
17. Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α.
18. Μορφωτικός Σύλλογος Κρανιάς
19. Κέντρο Υγείας Καρδίτσας
20. Ν.Τ. Καρδίτσας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
21. Μορφωτικός Σύλλογος Σέκλιζας
22. Νομαρχιακό Σωματείο Α.Μ.Ε.Α.
23. Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Αγράφων
24. Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου

Χαιρετισμό απέστειλαν ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιωτών «ο Αναστάσιος Γόρδιος» και η επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών.

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 giovannis final orizontio 1

  

300x600 spame 1

joinbanner2

eve topiki agora2

bronx delivey1

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->