bronx delivey2 levelgif

 vasilakos anoigoume  xiroskarpos2

 

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Typography

Άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «Σεισίχθων 2019», πραγματοποίησε η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Θεσσαλίας, το πρωί της Δευτέρας, στο Γενικό Λύκειο Μουζακίου. Σύμφωνα με το σενάριο υπήρξε μερική κατάρρευση του σχολικού κτιρίουαπό σεισμό με εγκλωβισμό μαθητών & εκδήλωση πυρκαγιάς.

 

 

 askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η επιχειρησιακή αφύπνιση και απόκτηση εμπειρίας του πυροσβεστικού προσωπικού σε ατυχήματα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς την φύση τους, η υπενθύμιση υφισταμένων διαδικασιών, η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού, η βελτίωση του συντονισμού, της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και τέλος η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση σεισμικού φαινόμενου και η ενημέρωσή τους σε τρόπους αντίδρασης και προφύλαξης.

 

ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Προσωπικό και οχήματα της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας ως εξής:
α) Όχημα μεταφοράς Δκτου ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας
β) Προσωπικό και οχήματα των Π.Υ. των Περιφερειακών Ενοτήτων, Καρδίτσας και Τρικάλων.
γ) Προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμός της 8ης ΕΜΑΚ

2. Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας
3. Δήμος Μουζακίου
4. ΕΛ.ΑΣ
5. Ε.Κ.Α.Β.
6. Δ.Ε.Η. Καρδίτσας
7. Στρατός
8. Ερυθρός Σταυρός

 ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ
Παροχή βοηθείας – απεγκλωβισμός και διάσωση μαθητών - στο Γενικό Λύκειο Μουζακίου με ταυτόχρονη κατάσβεση πυρκαγιάς,συνεπεία εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου.
Εν ώρα παρουσίασης μαθητικών εργασιών στο χώρο του Αμφιθεάτρου λόγω της «Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Προστασία Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση»,όπου παραβρίσκονται καθηγητές και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου καθώς και διδασκαλίας στις αίθουσες 3 και 4 καθώς και στο εργαστήριο Φυσικής - Χημείας του ισογείου,σε μαθητές της Α΄ & Β΄ Λυκείου, εκδηλώνεται σεισμική δόνηση σε μικρό εστιακό βάθος κοντά στην Τ.Κ. Μουζακίου Δήμου Μουζακίου, περί Ω/ 11:00΄την19-11-2019. Το μέγεθος του σεισμού είναι 5,6 Richter με διάρκεια δόνησης 8δευτερολέπτων.
Στο σημείο αυτό και πριν την άφιξη των Πυρκων δυνάμεων, πραγματοποιείται με τη βοήθεια των καθηγητών το σχέδιο εκκένωσης του σχολείου, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η έξοδος των μαθητών του σχολείου σε ασφαλή σημεία στο προαύλιο. Συγκεκριμένα οι μαθητές που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο, εξέρχονται διαμέσω του κεντρικού προθάλαμου κι εν συνεχεία της κεντρικής εξόδου ενώ όσοι έκαναν μάθημα στο εργαστήριο Φυσικής – Χημείας και στις αίθουσες 3 και 4, από την έξοδο που βρίσκεται στο τέλος του διαδρόμου μπροστά από τις αίθουσες του ισογείου, βόρεια του κτηρίου(βλ. κάτοψη ισογείου).

1. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ-ΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
α. Περί Ω/11:00΄, εκδηλώνεται σεισμική δόνηση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ειδοποιείται το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Μουζακίου για κατάρρευση τμήματος της οροφής στο χώρου του αμφιθεάτρου αλλά και τμήματος της οροφής του 1ου ορόφου του Γενικού Λυκείου Μουζακίου καθώς και για εκτεταμένες ζημιές στο υπόλοιπο κτήριο. Ενημερώνεται σε πρώτο χρόνο μέσωτου ΠΕΚΕ ιεραρχικά η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και η 8η ΕΜΑΚ που εδρεύει στην πόλη της Λάρισας και άμεσα κινητοποιούνται και αναχωρούν δυνάμεις προς τον χώρο της καταστροφής για παροχή βοηθείας.
Συνολικά αναχωρούν πέντεδιασωστικά (5) οχήματα διαφόρων τύπων με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό,το όχημα της 8ης ΕΜΑΚ με τον διασωστικό σκύλο και Επικεφαλής αξιωματικούς τον Διοικητή Π.Υ. Μουζακίου, τον Υποδιοικητή της 8ης ΕΜΑΚκαι τηνΑναπληρώτρια Διοικητή της Π.Υ. Μουζακίου.
Παράλληλα το Τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Μουζακίουειδοποιεί τις όμορες Υπηρεσίες (Π.Υ. Καρδίτσας – Π.Υ. Τρικάλων – Π.Υ. Σοφάδων –Π.Υ. Καλαμπάκας και Π.Κ. Πύλης) διαμέσω ΠΕ.ΚΕ. Θεσσαλίας, να συγκλίνουν με δυνάμεις πλησίον του Μουζακίου ούτως ώστε εάν κριθεί απαραίτητο, να συνδράμουν και αυτές.
β. Ο εκτελών υπηρεσία Τηλεφωνητή, ενημερώνει τον Επικεφαλής των δυνάμεων για το σύνολο οχημάτων με τον εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης που έχουν στην διάθεσή τους καθώς και ότι πληροφορίες έχει ήδη καταγράψει για το συμβάν. Συγκεκριμένα έχει καταρρεύσει τμήματης νοτιοδυτικής πλευράς του κτηρίου στο χώρο του αμφιθεάτρου και τμήμα του 1ου ορόφου στην βόρεια πλευρά του σχολικού συγκροτήματος. Επιπλέονεκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί και τα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου. Εκπαιδευτικοί που επικοινώνησαν με το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Μουζακίου ενημερώνουν ότι οι μαθητές έχουν εξέρθει του κτηρίου εφαρμόζοντας τουφιστάμενο σχέδιο εκκένωσης και γίνεται πλέον καταμέτρηση προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν αγνοούμενοι.

2. ΜΕΤΑΒΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Δεδομένου ότι το Γενικό Λύκειο Μουζακίου βρίσκεται πλησίον του κόμβου Μουζακίου - Πύλης, οι πρώτες δυνάμεις αναμένονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να φθάσουν στον τόπο του συμβάντος και να δώσουν μια σαφή πρώτη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

 3. ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Επικεφαλής Δυνάμεων
Ο Διοικητής της Π.Υ. Μουζακίου πραγματοποιεί μια πρώτη αυτοψία του χώρου και συλλέγει πληροφορίες από τον διευθυντή του σχολείου για την ύπαρξη εγκλωβισμένων στο κτήριο. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν για τέσσερις (4) αγνοούμενους μαθητές.
Από τον αρχικό έλεγχο του κτηρίου, διαπιστώνεται ότι έχει προκληθεί μερική κατάρρευση της οροφής του αμφιθεάτρου και κατάρρευση του εσωτερικού κλιμακοστασίου, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί πλήρως η επικοινωνία του 1ου ορόφου με το ισόγειο. Λόγω της πτώσης τοιχοποιίας στον προθάλαμο, έχει καταστεί αδύνατη και η επικοινωνία των αιθουσών του ισογείου με τις εξόδους διαφυγής. Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτή η εκδήλωση φωτιάςστο βορειοδυτικό τμήμα του σχολικού συγκροτήματος και συγκεκριμένα στο χώρο του λεβητοστασίου.
Άμεσα σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αξιωματικούς καθορίζει τις ζώνες επέμβασης (καυτή-θερμή-ψυχρή-ελεύθερη), αποκλείει την περιοχή και καταστρώνεται το σχέδιο επιχειρησιακής δράσης, αποφασίζοντας να χωρίσει το συμβάν σε τρία επιχειρησιακά τμήματα:
 Πρώτο, αυτό με την μερική κατάρρευση της οροφής του1ου ορόφου του κτηρίου,το οποίο επιπλέον έχει αποκοπείπλήρως από το ισόγειο λόγω κατάρρευσης του εσωτερικού κλιμακοστασίου, όπου τίθεται Επικεφαλής ο Υποδιοικητής της ΕΜΑΚ και τομεάρχηςΑξκοςτης 8ης ΕΜΑΚ (Αίθουσα 7, σύμφωνα με την κάτοψη του 1ου ορόφου)
 Δεύτερο, το χώρο του αμφιθεάτρου όπου σημειώνεται μερική κατάρρευση της οροφής, με τομεάρχητην Υποδιοικητή της Π.Υ. Μουζακίου,συνδυαστικά με το χώρο του λεβητοστασίου όπου εκδηλώνεται πυρκαγιά και όπου τίθεταιτομεάρχηςΑξκος της Π.Υ. Μουζακίου (κάτοψη ισογείου) και
 Τρίτο, αυτό που αφορά αίθουσα ισογείου η οποία λόγω της κατάρρευσης του κλιμακοστασίου και μερικής κατάρρευσης της τοιχοποιίας στο διάδρομο έχει αποκλειστεί από τις εξόδους διαφυγής (Αίθουσα 1, κάτοψη ισογείου) με τομεάρχηΑξκο της Π.Υ. Τρικάλων.
Άμεσα ενημερώνει τον Δτη της ΠΕΠΥΔ Θεσσαλίας ο οποίος αφίχθει στο χώρο των επιχειρήσεων, ώστε να γίνει γνώστης των συνθηκών και να συνθέσει τις ήδη επιχειρούσες στο χώρο πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε να υπάρχει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επέμβαση αυτών.

 

Κύρια Επέμβαση
Φάση πρώτη
Αρχικά, πραγματοποιείται εκκένωση του σχολικού συγκροτήματος σύμφωνα με το σχέδιο εκκένωσης που διαθέτει το Γενικό Λύκειο Μουζακίου. Μετά την οργανωμένη αποχώρηση των μαθητών - με τη συνδρομή των καθηγητών του Σχολείου- σε ασφαλές σημείο, γίνεται καταμέτρηση αυτών και επιβεβαιώνονται πλέον οι πρώτες πληροφορίες ότι υπάρχουν τέσσερις (4) αγνοούμενοι μαθητές. Οι πληροφορίες μεταφέρονται από τον Διευθυντή του Σχολείου στον Διοικητή της Π.Υ. Μουζακίου και ξεκινά η έρευνα εντοπισμού τους.
Ένας (1)εξ αυτών εντοπίζεται στο χώρο του Αμφιθεάτρου, όπου εγκλωβίστηκε εκείλόγω πτώσης τμήματος της οροφής πριν προλάβει να εξέλθει κατά την εκκένωση του κτηρίου.
Περαιτέρω, από την εξέταση του κτηρίου διαπιστώνεται ότι έχει διακοπεί πλήρως η επικοινωνία του 1ου ορόφου με το ισόγειο του σχολείου καθώς έχει καταρρεύσει το κλιμακοστάσιο. Η πτώση του κλιμακοστασίου στον προθάλαμο του ισογείου καθώς επίσης λοιπών επιχρισμάτων και τοιχοποιίας, έχει επιφέρει αποκλεισμό της αίθουσας 1από τους λοιπούς χώρους του σχολείου. Εντός της αίθουσας διαπιστώνεται ότι βρίσκονται οι δύο (2) από τους τέσσερις αγνοούμενους μαθητές. Οι μαθητές ήταν οι μοναδικοί που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη αίθουσα, καθώς προετοίμαζαν την παρουσίασή τους η οποία θα γινόταν λίγο αργότερα ενώπιον των υπολοίπων μαθητών εντός του αμφιθεάτρου.
Τέλος, από την έρευνα επιβεβαιώνεται ότι ο τελευταίος μαθητήςέχει εγκλωβιστεί στην αίθουσα 7 του 1ου ορόφου του σχολείου όπου βρισκόταν για να πάρει κάποια προσωπικά του αντικείμενα και κατά την ώρα εκδήλωσης του σεισμικού φαινομένου ήταν μόνος του στον όροφο.
Σύντομα καταφθάνουν:
 Συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ για την διακοπή παροχής ρεύματος στον χώρο του σχολείου
 Περιπολικό της ΕΛΑΣ για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας
 Διασώστεςτου Ερυθρού Σταυρού για την παροχή πρώτων βοηθειών στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών.

Φάση δεύτερη
Η υπεύθυνηΤομεάρχης, Επγος Μαυρουδόγλου Κρυσταλλία, με τα πληρώματα των διασωστικών οχημάτων:
ΠΣ 4266(Π.Υ. Μουζακίου)
ΠΣ3347(Π.Υ. Καρδίτσας)καιΕπικεφαλής Αξκο της Π.Υ. Καρδίτσας,
επιχειρούν είσοδο στο χώρο του αμφιθεάτρου από το εσωτερικό του κτηρίου. Τοποθετούνται υποστυλώματα στην κεντρική είσοδο του σχολείου για να διασφαλιστεί σε όσο μεγαλύτερο βαθμό η ασφάλεια των Πυρστων που θα επιχειρήσουν στο χώρο του αμφιθεάτρου. Με την είσοδο στον προθάλαμο του σχολείου, διαπιστώνεται πλήρης κατάρρευση του κλιμακοστασίου και αποκλεισμόςτόσο του διαδρόμου που διερχόταν μπροστά από τις αίθουσες του ισογείου όσο και των τουαλετών. Ζητείται άμεσα η συνδρομή του διασωστικού σκύλου της 8ης ΕΜΑΚ για τη διερεύνηση του χώρου και την απομάκρυνση κάθε ενδεχόμενου καταπλάκωσης και εγκλωβισμού έτερου μαθητή. Ταυτόχρονα με τη χρήση διασωστικών εργαλείων επιχειρείται είσοδος στο αμφιθέατρο. Εκεί, κατόπιν ελέγχου, ανευρίσκεται κάτω από έδρανα ο αγνοούμενος μαθητής, ο οποίος φέρει τραύματα από την πτώση επιχρισμάτων. Άμεσα αιτείται συνδρομή ιατρικού προσωπικού για την παροχή πρώτων βοηθειών. Γιατρός του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ καθώς και διασώστηςτου Ερυθρού Σταυρού εισέρχονται στο αμφιθέατρο και αφού παρέχεται ιατρική βοήθεια, με τη χρήση φορείου ο μαθητής μεταφέρεται με ασφάλεια εξωτερικά του κτηρίου σε χώρο αρχικής συγκέντρωσης τραυματιών για να παραληφθεί από τον αρμόδιο φορέα παροχής πρώτων βοηθειών (ΕΚΑΒ) –ασθενοφόρο του οποίου κατέφθασε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης - και να διακομιστεί με πιθανά άλλα θύματα στο Νοσοκομείο.

 Ταυτόχρονα, ο ΤομεάρχηςΠγος Παππάς Γεώργιος δίνει εντολή στα τα πληρώματα των υδροφόρων οχημάτων να αναπτύξουν εγκαταστάσεις χαμηλής πίεσης για την προσβολή εκδηλωθείσας πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο, που βρίσκεται βορειοδυτικά, στο πίσω μέρος του σχολείου.

 

Φάση τρίτη
Με την άφιξη του ΠΣ3425(όχημα σεισμών) της Π.Υ. Τρικάλων, υποδεικνύεται στην Επικεφαλής ΑξκοΥπργοΜπαρέκα Κασσιανήκαι στο πλήρωμά του, να επιχειρήσουν απεγκλωβισμό και διάσωση των δύο (2) μαθητών που είναι εγκλωβισμένοι στην αίθουσα 1 του ισογείου. Καθώς η είσοδος των Πυρστων και κατ΄ επέκταση οποιαδήποτε επέμβαση αυτών από το εσωτερικό του κτηρίου είναι αδύνατη λόγω αποκλεισμού του χώρου από την πτώση του κλιμακοστασίου και την πτώση τοιχοποιίας, αποφασίζεται η είσοδος στην αίθουσα να γίνει εξωτερικά του κτηρίου και συγκεκριμένα από τα παράθυρα. Αναπτύσσεται κλίμακα και μετά την είσοδο των Πυρστων, εντοπίζεται σώος ο ένας μαθητής ο οποίος και υποβοηθάται να βγει έξω και να μεταφερθεί στο χώρο συγκέντρωσης για ιατρικό έλεγχο. Πληροφορεί τους Πυρστες ότι ο άλλος μαθητής έχει πλακωθεί από την πτώση υλικών λόγω της κατάρρευσης του κλιμακοστασίου. Αποφασίζεται η χρήση γαιόφωνουκαι κάμερας κι ο Επικεφαλής των Πυρκων δυνάμεων ζητά από τους παραβρισκόμενους την τήρηση απόλυτης ησυχίας. Εν τέλει εντοπίζεται τραυματισμένος κάτω από χαλάσματα κι ο άλλος μαθητής. Ανασύρεται και μεταφέρεται διαμέσω του παραθύρου και με τη χρήση φορείου, στο χώρο συγκέντρωσης τραυματιών για την παραλαβή του από ασθενοφόρο και την διακομιδή του σε Νοσοκομείο.

Φάση τέταρτη
Ο Υποδιοικητής της 8ης ΕΜΑΚ, ΕπγοςΚασκαμπάς Παναγιώτης, μαζί με τον έτεροΤομεάρχη,Επγο Κοβούλη Βασίλειο και τα πληρώματα των οχημάτων της 8ης ΕΜΑΚ που έχουν ήδη καταφθάσει στο χώρο:

επιχειρούν αναζήτηση και απεγκλωβισμό του τελευταίου αγνοούμενου μαθητή, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχει εγκλωβιστεί σε αίθουσα του 1ου ορόφου που έχει αποκοπεί πλήρως από οποιαδήποτε επικοινωνία με το χώρο του ισογείου λόγω της πλήρους κατάρρευσης του κλιμακοστασίου. Η άνοδος στον όροφο γίνεται εξωτερικά με τη χρήση κλίμακας. Αφού εκτιμάται η κατάσταση που επικρατεί λόγω της μερικής κατάρρευσης της οροφής, αποφασίζεται να γίνει χρήση γαιόφωνου και κάμερας. Τηρείται πλήρης ησυχία κατά τη χρήση τους και τελικάεντοπίζεται ο εγκλωβισμένος μαθητής, ο οποίος φέρει τραύματα στο κεφάλι από τη μερική κατάρρευση τμήματος της οροφής του σχολείου.

 

Φάση πέμπτη
Για τον απεγκλωβισμό του μαθητή ακολουθείται η μέθοδος οριζόντιας διείσδυσηςδιαμέσω του παραθύρου του 1ου ορόφου. Με τη χρήση του γαιόφωνου και της κάμερας εντοπίζεται τελικά ο μαθητής. Πραγματοποιείται απομάκρυνση των μπαζών για την προσέγγισή του και στη συνέχεια αφού μεταφερθεί με ασφάλεια σε φορείο, αυτό με την τεχνική κεκλιμένης απομακρύνεται από τον 1ο όροφο και κατεβαίνει στο προαύλιο όπου προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.
Σε κάθε περίπτωση και πριν διεξαχθούν οι παραπάνω ενέργειες υπάρχει συνεργασία με αρμόδιο μηχανικό ο οποίος σε συνεργασία με τον Επικεφαλής του συμβάντος δίνει τις κατάλληλες οδηγίες για την ασφαλή διέλευση των πληρωμάτων.
Τις ανωτέρω ενέργειες - διασώσεις θα εκτελέσουν οι υπάλληλοι της 8ης ΕΜΑΚ και το πλήρωμα του ΠΣ 4268 της Π.Υ. Σοφάδων,υπό την καθοδήγηση τουΥποδιοικητήτης 8ης ΕΜΑΚκαι τις εντολές του Επικεφαλής του συμβάντος. Μετά την ανάσυρση των εγκλωβισμένων παρέχονται πρώτες βοήθειες στους τραυματίες (πιθανόν από την στιγμή προσέγγισής τους από τουςδιασώστες μέχρι την τελική ανάσυρσή τους και μεταφορά τους στον χώρο αρχικής συγκέντρωσης θυμάτων).

Φάση έκτη
Εφόσον όλα τα γνωστά εγκλωβισμένα άτομα έχουν απελευθερωθεί γίνεται γενική αποκομιδή των ερειπίων από τους αρμόδιους φορείς.

4.ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ
Διατάσσεται το τέλος των επιχειρήσεων. Ο υπεύθυνος υλικών σε συνεργασία με τα μέλη των ομάδων διάσωσης συλλέγει τα υλικά και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να ελέγξει τυχόν ελλείψεις ή καταστροφές υλικών. Γίνεται ενημέρωση των Μ.Μ.Ε. από τον επικεφαλής του συμβάντος και παραδίδεται για φύλαξη η περιοχή στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

 

askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34askisi pyro34

e-max.it: your social media marketing partner

mbgif2

 giovannis final orizontio 1

  

 

joinbanner2

eve topiki agora2

bronx delivey1

 

 

 

!-- Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->